Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το βαρετό κομμάτι της διαχείρισης καθημερινών εργασιών για να βάλεις τον μύλο της αναβλητικότητας σε λειτουργία.
Αν αυτό σου ακούγεται οικείο, τότε μάλλον καλό είναι να επανεξετάσεις τις συνήθειές σου, μιας και νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η αναβλητικότητα συνδέεται με την κακή υγεία.
Προηγούμενη έρευνα είχε ήδη υποδείξει ότι η αναβολή σημαντικών εργασιών συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα άγχους, πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής και καθυστερήσεις στην επίσκεψη σε γενικούς γιατρούς για προβλήματα υγείας.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ποια σχέση αιτίου – αιτιατού συνδέει την αναβλητικότητα με την κακή υγεία. Και κάπως έτσι το ερώτημα “η αναβλητικότητα προκαλεί προβλήματα υγείας ή τα προβλήματα υγείας δυσκολεύουν την έγκαιρη δράση;” παρέμενε.
Τελικά τι ισχύει και γιατί;
Η σύγχρονη άποψη είναι ότι η αναβλητικότητα μπορεί να έχει σημασία για ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ψυχικής υγείας, του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και του πόνου που μπορεί να μειώσει την απόδοση του ατόμου σε καθημερινές εργασίες.
Και υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται απολύτως λογικό το ότι η αναβλητικότητα μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής. Σκέψου μόνο ποιες σημαντικές εργασίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν, όπως το να κλείσεις ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο ή να επισημάνεις τις ανησυχίες για την υγεία σου στον παθολόγο σου.
Παράλληλα, ακόμη και η κοινωνική ζωή σου ενδέχεται να πλήττεται, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόνωση, μοναξιά, κοινωνική αδράνεια και άλλες βλαπτικές συνήθειες όπως ο εθισμός στα social media, το κάπνισμα ή η συναισθματική υπερφαγία.
Επιπλέον, όταν η αναβλητικότητα ξεκινά να διαποτίζει και τον τρόπο που σκέφτεσαι και πράττεις σε ζητήματα επαγγελματικής φύσης, είναι πιθανό να καταλήξεις να οδηγηθείς σε παραμέληση των εργασιακών σου υποχρεώσεων. Πράγμα που με τη σειρά του αρκεί – όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί – για να σε βάλει σε ένα καθεστώς αυξημένου άγχος και να σου δημιουργήσει αισθήματα εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Τέλος, είναι εύκολο να αντιληφθείς πώς η συνεχής αναβολή εργασιών, όπως για παράδειγμα η τακτοποίηση λογαριασμών, μπορεί να συμβάλει σε εκνευρισμό, πρακτικές δυσκολίες και δυσάρεστες εκπλήξεις, χρόνιο άγχος και στρες.
Πώς θα δώσεις τέλος στην αναβλητικότητα
Κατ’ αρχάς, δεν είναι όλες οι αναβολές προβληματικές. Πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι λένε ότι οι καλύτερες ιδέες τους έρχονται όταν δεν κάνουν τίποτα. Όταν όμως μιλάμε για την καθυστέρηση πραγμάτων σε σημείο να επηρεάζεται η ψυχοπνευματική ή και σωματική υγεία σου, τότε ναι το πράγμα αλλάζει.
Και φυσικά η νούμερο ένα λύση είναι το ντιβάνι του ψυχαναλυτή, και συγκεκριμένα η γνωσιακή συμπεριφορική μέθοδος, η οποία συνιστά έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση της αναβλητικότητας. Και αυτό επειδή βοηθά στην καλύτερη διαχείριση μεγάλων εργασιών, μέσω της διαίρεσης αυτών σε πιο μικρούς, διαχειρίσιμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Μπορεί, παράλληλα, να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να δράσεις εγκαίρως και σε ωθεί στο να αναβάλλεις για αργότερα.
Εκτός όμως από τον παλιό, καλό πατροπαράδοτο τρόπο της ψυχοθεραπείας, μπορείς πάντα να κάνεις την αρχή με μερικά απλά βήματα. Όπως αυτά:
- Αποσυνδέσου από τα τσατς που έχεις ανοιχτά. Τουλάχιστον για το πρώτο μισό της ημέρας κατά το οποίο βρίσκεσαι εν ώρα εργασίας.
- Κράτα το κινητό σου τηλέφωνο σε διαφορετικό δωμάτιο ή συρτάρι, με απενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις.
- Σήκω κάθε 30 λεπτά για έναν γρήγορο περίπατο ή κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Αν αποσπάται εύκολα η προσοχή σου, η τακτική κυκλοφορία του αίματος μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις ανανέωση, δίνοντάς σου και ένα επιπλέον κίνητρο για δουλειά.
- Δοκίμασε να βάλεις μουσική για ενίσχυση της συγκέντρωσής.
- Βάλε τις εργασίες που θέλεις να αποφύγεις στην κορυφή της to-Do λίστας σου. Όσο πιο νωρίς βγουν από τη μέση, τόσο το καλύτερο!