Η κοινή δυσχρωμία που βλέπεις στο δέρμα σου είναι συνήθως γνωστή και ως χρωστικές κηλίδες, υπέρχρωση ή υπερμελάγχρωση του δέρματος. Τα κύτταρα του δέρματος παράγουν διαρκώς χρωστικές ουσίες, μία από τις οποίες είναι και η μελανίνη. Το καλοκαίρι, όπως είναι φυσιολογικό, η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται, καθώς αυτή προσπαθεί να προστατέψει το δέρμα από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. Αν όμως διαταραχθεί αυτή η ομαλή λειτουργία παραγωγής της μελανίνης, μπορεί σε ορισμένα σημεία να δημιουργηθούν δυσχρωμίες.
Μία τέτοια κατάσταση δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί πλήρως από την αρχή. Αυτό που έχεις να κάνεις σε κάθε περίπτωση, είναι να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου, προτού προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια. Εμείς παρακάτω σου έχουμε μερικές ακόμη συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις, αφού πρώτα πάρεις και το ΟΚ του ειδικού.
Να ξέρεις καλά το δέρμα σου
Καμία επιδερμίδα δεν είναι ίδια με την άλλη. Γι’αυτό ακριβώς χρειάζεται να γνωρίζεις καλά το δέρμα σου, τι είναι αυτό που το ερεθίζει και τι αυτό που το ηρεμεί. Ανάμεσα στους πολλούς λόγους που μπορεί να προκαλούν αυτές τις δυσχρωμίες μπορεί να είναι η ακμή ή οι ορμόνες σου. Ειδικότερα αν είχες ακμή παλιότερα και πλέον σου έχουν απομείνει κάποια σημάδια της, είναι πολύ πιθανό εκεί ακριβώς να δημιουργηθούν και οι λεγόμενες δυσχρωμίες. Όσο καλύτερα ξέρεις το δέρμα σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταλάβει και ο δερματολόγος σου τι ακριβώς συμβαίνει.
Μείνε μακριά από την άμεση ακτινοβολία του ήλιου και το μπλε φως
Αυτές οι δύο πηγές φωτός είναι και οι πιο συνηθισμένες αιτίες των δυσχρωμιών που προκύπτουν στο δέρμα. Λέγεται μάλιστα ότι το μπλε φως εισβάλλει στο δέρμα περισσότερο από ότι οι UVA και οι UVB ακτινοβολίες. Ο μοναδικός σου σύμμαχος σε αυτό φυσικά είναι το αντηλιακό. Επένδυσε σε ένα καλό αντηλιακό με υψηλό SPF δείκτη ώστε να εξασφαλίσεις τη μέγιστη προστασία.
Διαχειρίσου το άγχος σου
Για άλλη μία φορά χρειάζεται να τονίσουμε πως όσα συμβαίνουν στο δέρμα σου οφείλονται συνήθως στο τι συμβαίνει μέσα σου. Έτσι, το άγχος σου είναι βασικός παράγοντας για διάφορες παθήσεις όπως η ακμή ή η υπέρχρωση. Αν θες, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα από τη ρίζα και να μην παρατηρήσεις άλλα τέτοια ξεσπάσματα στην υγεία σου, μπορείς να ξεκινήσεις από εκεί.