Η έναρξη της συμβουλευτικής μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας. Όμως, ενώ η τακτική παρακολούθηση συνεδριών μπορεί να είναι μια καλή αρχή, είναι επίσης σημαντικό να αξιολογήσεις εάν νιώθεις ότι προοδεύεις, ακόμα κι αν αυτή η πρόοδος είναι αργή και σταθερή.
Για αρχή, σύμφωνα με την Asha Tarry, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέα, life coach και συνήγορο ψυχικής υγείας, ξεκινώντας τη θεραπεία, θα πρέπει να ξέρεις γιατί πηγαίνεις, είτε πρόκειται για θέματα σχέσης ή εργασίας, ένα αίσθημα κατάθλιψης ή άγχους, το πένθος για μια απώλεια ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να διορθωθεί.
Αφού προσδιορίσεις το «γιατί», θα πρέπει να δώσεις στο θεραπευτή 3 έως 4 συνεδρίες – χρόνος που απαιτείται για να χτιστεί μεταξύ σας η εμπιστοσύνη και να νιώσεις άνετα- προτού πραγματικά αξιολογήσεις πόσα κερδίζεις από τη διαδικασία. Μετά από αυτό, είναι σημαντικό να κάνεις στον εαυτό σου μια σειρά από ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις εάν ο θεραπευτής σου ταιριάζει ή όχι.
Σύμφωνα με την Tarry, η πιο σημαντική ίσως ιδιότητα του θεραπευτή είναι ότι έχει το περιθώριο να σε ακούσει αληθινά και αυτό είναι κάτι που εισπράττεις.
«Αν δεν το εισπράξεις σε αυτές τις πρώτες 3 έως 4 συνεδρίες, θα παρότρυνα τον ασθενή να μιλήσει ανοιχτά με τον θεραπευτή γι’ αυτά τα συναισθήματα», σημειώνει. Μερικοί θεραπευτές κατακλύζονται από μεγάλα φορτία ασθενών, γεγονός που τους αφήνει περιορισμένο χώρο για να ακούσουν. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας ένας θεραπευτής να κάνει γνωστό ότι σε «άκουσε» με λεκτικά και σωματικά στοιχεία και να θυμάται τι του είπες σε προηγούμενες συνεδρίες, υποστηρίζει η Tarry στο yahoo.com.
Ακόμα κι αν ο θεραπευτής σε ακούει και σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνεις την ατομική σου πρόοδο. Ένας τρόπος για να το διαπιστώσεις, προτείνει η Tarry, είναι να κρατάς ημερολόγιο, το οποίο θα παρακολουθεί τους στόχους και την πρόοδο των συνεδριών σε εβδομαδιαία βάση. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον θεραπευτή, που ενδεχομένως ξεχνάς να αναφέρεις.
Και μη φοβηθείς να πεις στο θεραπευτή ότι θα ήθελες να ακούσεις λεπτομέρειες για την πρόοδό σου. Η Jill Daino, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια του Talkspace, επισημαίνει ότι πολλές φορές, η θεραπεία «δεν είναι μια γραμμική διαδικασία».
«Θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί να πιστεύεις ότι δεν αποκομίζεις τα μέγιστα από τη θεραπεία», σημειώνει, «αλλά είναι σημαντικό να εξετάσεις τη συνολική διαδικασία και να αναρωτηθείς εάν εργάζεσαι για τους στόχους, τα συμπτώματα και τις ανησυχίες σου. Αναρωτήσου, έχουν αλλάξει τα πράγματα σε αυτούς τους τομείς;».
Εάν ένας θεραπευτής δεν εργάζεται πάνω σε αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια η θεραπεία δεν θα λειτουργήσει. Μερικές φορές, λέει η Daino, εσύ και ο θεραπευτής απλά δεν είστε συμβατοί. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί πραγματικά να είναι ωφέλιμο να ρωτήσεις τον θεραπευτή πώς να προχωρήσεις. «Το κλειδί είναι να μιλήσεις για τις ανησυχίες σου», σχολιάζει. «Μια καλή σχέση θεραπείας είναι συνεργατική και ο θεραπευτής θα πρέπει να εργάζεται με βάση το τι είναι καλύτερο για σένα».