Οι φιλίες θεωρούνται από τις πιο χαρακτηριστικές καταστάσεις που απαιτούν να αφιερώσεις χρόνο. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που αναφέρουμε αυθαίρετα, καθώς μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Journal of Social and Personal Relationships, αποδεικνύει περίτρανα πως χρειάζεται να δαπανήσεις αρκετό χρόνο για να φτάσεις μια φιλία στο μέγιστο επίπεδο και να θεωρήσεις κάποιον άνθρωπο, “κολλητό” σου.
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, οι στενές φιλίες στηρίζονται οργανικά στην αμεσότητα και την συχνή αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, για να χτιστούν τέτοιου είδους φιλίες απαιτούνται περίπου 200 ώρες αλληλεπίδρασης ή σχεδόν το 1/3 κάθε μέρας . Οι επιφανειακές φιλίες, αντίστοιχα, απαιτούν 50 ώρες αλληλεπίδρασης για να μπορέσουν να δημιουργηθούν ενώ οι πιο χαλαροί δεσμοί φιλίας απαιτούν μία 90ώρη αλληλεπίδραση για να διαμορφωθούν επαρκώς.
Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν στο φως από τη συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, όπου και μελετήθηκαν δύο διαφορετικά περιβάλλοντα μέσα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί μία φιλική σχέση. Στο πρώτο περιβάλλον αλληλεπίδρασης ερευνήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα σε 350 ενήλικα άτομα που μετακόμισαν σε μία νέα πόλη με ιδιαίτερη έμφαση στον χρόνο και την προσωπική εγγύτητα που αναπτύχθηκε μεταξύ τους. Ενώ στο δεύτερο, εξετάστηκαν οι εξελίξεις στις σχέσεις 100 πρωτοετών φοιτητών ενός πανεπιστημιακού τμήματος.
Η ιθύνων της όλης έρευνας, ωστόσο, αναφέρει πως η ποιότητα του χρόνου που θα περάσεις με κάποιον, συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σχέσης που ενδεχομένως θα αναπτυχθεί μεταξύ σας. «Αν για παράδειγμα, γελάτε πολύ ή συζητάτε σημαντικά θέματα αυτό θα βοηθήσει στο να χτιστεί πιο γρήγορα μία πιο στενή φιλία μεταξύ σας», επισημαίνει η Jeffrey Hall.
Από ότι καταλαβαίνεις, λοιπόν, δεν αρκεί μόνο να κάνετε like ο ένας στον άλλον στα social media ή να συνομιλείτε αδιάκοπα στο chat για να θεωρηθείτε κολλητοί. Πρέπει να περάσετε πολλές και ποιοτικές ώρες μαζί, ώστε να μπορέσετε να αναπτύξετε ένα ουσιαστικό δέσιμο φιλίας κι αγάπης. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι κολλητοί είναι κάτι σαν τα αδέρφια που επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι στη ζωή μας.
Διάβασε επίσης: 33 ερωτήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στην κολλητή σου