Παρόλο που θυμόμαστε να εφαρμόσουμε αντηλιακό καθημερινά, ειδικά το καλοκαίρι, συνήθως δεν σκεφτόμαστε εάν εφαρμόζουμε αρκετή ποσότητα ή τη σωστή φόρμουλα. Έτσι, ναι μεν προστατευόμαστε σε έναν βαθμό αλλά δεν απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη του αντηλιακού. Γι’ αυτό, μιλήσαμε με τη δερματολόγο και αφροδισιολόγο Δρ. Βάλια Μουσάτου και μάθαμε τη σωστή ποσότητα και χρήση του πιο σημαντικού προϊόντος του καλοκαιριού.
Υπάρχει κάποια μορφή, spray, κρέμα ή stick που να είναι προτιμότερη;
Όπως προαναφέραμε, ο τύπος δέρματος και η περιοχή που θέλουμε να εφαρμόσουμε το αντηλιακό, καθορίζει το είδος του. Για τα παιδιά είναι πιο πρακτικά τα σπρέι καθώς και για μεγάλες επιφάνειες του σώματος όπως η πλάτη. Για το πρόσωπο, προτείνονται oil-free υφές ή και αντιηλιακά με συστατικά κατά των πανάδων. Για ευαίσθητες περιοχές όπως γύρω από τα μάτια, συνιστάται αντηλιακό στικ αφού δεν λιώνουν με την εφίδρωση. Τα αντηλιακά στικ είναι επίσης βοηθητικά για συχνές επαλείψεις σε εντοπισμένες ζώνες με δυσχρωμίες όπως το μουστάκι. Επιπλέον, για επανάληψη εφαρμογής αντιηλιακού σε βαμμένο πρόσωπο, υπάρχουν ειδικά προϊόντα σε πούδρα ή σπρέι τα οποία εφαρμόζονται πάνω από το makeup.
Ποια είναι η σωστή ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να εφαρμόζουμε στο πρόσωπο;
Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο αντηλιακό από ό,τι συνήθως χρησιμοποιούμε. Για το πρόσωπο, χρειαζόμαστε ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε εφαρμογή. Παράλληλα, το σώμα μας χρειάζεται μια ποσότητα ίση με ένα γεμάτο σφηνοπότηρο.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής του αντηλιακού για να σιγουρευτούμε ότι έχουμε καλύψει όλες τις περιοχές και είμαστε προστατευμένες;
Η καλύτερη εφαρμογή γίνεται πριν ξεκινήσουμε για την παραλία, προτού φορέσουμε μαγιό για να καλυφθούν και οι περιοχές κοντά στα όριά του. Πρέπει να εφαρμόσουμε άφθονη ποσότητα σε πρόσωπο και σώμα χωρίς να ξεχνάμε τα αυτιά, τον αυχένα και το κεφάλι (για τους άνδρες), και τα πέλματα. Επίσης, είναι σημαντικό να ξαναβάζουμε αντηλιακό μετά από κάθε βουτιά, ή όσο συχνότερα μπορούμε.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σωστής εφαρμογής και ποσότητας του αντηλιακού;
Το κύριο μέλημα και ο στόχος της αντηλιακής προστασίας είναι η αποτροπή του εγκαύματος με όλους τους κινδύνους της καρκινογένεσης στο μέλλον. Όμως, και η αποτροπή της φωτογήρανσης είναι στους στόχους της συστηματικής χρήσης αντηλιακών. Η πρόληψη κατά της φωτογήρανσης περιλαμβάνει την αποτροπή της πρόωρης εμφάνισης δυσχρωμιών, ρυτίδων, και επιδερμικής χαλάρωσης προσώπου και σώματος. Παρόλα αυτά, αξίζει να τονίσουμε ότι τα αντηλιακά δεν προσφέρουν, όσο υψηλό δείκτη και να έχουν, πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Γι’ αυτό, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης, σε περίπτωση που εκτεθούμε στην ήλιο, πρέπει να αναζητούμε σκιά και να καλύπτουμε με ρούχα τα ακάλυπτα μέρη.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν δεν εφαρμόσουμε αρκετό αντηλιακό;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο άμεσος κίνδυνος είναι το έγκαυμα, ενώ οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι η καρκινογένεση και η φωτογήρανση.
Τι είναι σημαντικό να προσέχουμε σχετικά με το αντηλιακό;
Χρειάζεται να προσέχουμε τα παρακάτω:
- Υψηλή προστασία από τις UVA και UVB ακτινοβολίες.
- Φωτοσταθερότητα και σύνθεση ανθεκτική στο νερό καθώς δεν υπάρχουν πραγματικά αδιάβροχα αντηλιακά.
- Σύσταση κατάλληλη για τον αντίστοιχο τύπο δέρματος. Για παράδειγμα, ένα προϊόν με φυσικά φίλτρα συνιστάται για δυσανεκτικά, αλλεργικά ή παιδικά δέρματα. Επίσης, όσοι έχουν λιπαρή επιδερμίδα είναι καλύτερο να επιλέξουν ένα αντηλιακό με ματ αποτέλεσμα. Αντίθετα, εκείνοι με ξηρό δέρμα είναι προτιμότερο να επιλέξουν κάποιο προϊόν με πλούσια σύσταση. Τέλος, εάν μας ενδιαφέρει η αντιγήρανση, προτείνεται ένα προϊόν με αντιοξειδωτικά συστατικά.
- Υφή ανάλογη της περιοχής που εφαρμόζεται. Συγκεκριμένα, οι αντρικές έντριχες περιοχές χρειάζονται διάφανες υφές χωρίς κατάλοιπα ενώ για τις πιο μεγάλες περιοχές του σώματος ενδείκνυνται τα γαλακτώματα και τα λάδια.
- Αποφυγή χρήσης των περσινών ανοιγμένων αντηλιακών.
- Αποφυγή διατήρησης του αντηλιακού σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ώρες, όπως μέσα στο πορτμπαγκάζ.
- Αποφυγή χρήσης αντηλιακών με πλούσια υφή, όπως λάδια ή λιπαρές κρέμες, σε λιπαρά δέρματα γιατί προκαλούν ακμή.