Όποιον και να ρωτήσεις αυτό το διάστημα για το πώς είναι και πώς νιώθει πιθανότατα θα σου απαντήσει πως είναι απίστευτα κουρασμένος. Και πώς να μην είναι φυσικά αφού οι 24 ώρες τις ημέρας συνήθως δεν φτάνουν για να κάνεις όσα θέλεις ή όσα «πρέπει».
Εάν ανήκεις και εσύ σε αυτούς που νιώθουν μια συνεχή εξάντληση, και εάν έχεις ελέγξει φυσικά ότι δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, τι άλλο μπορεί να εξηγήσει την έλλειψη ενέργειας;
Λοιπόν, θα μπορούσε κάλλιστα να φταίει ο ορμονικός σου κύκλος. Στην πραγματικότητα, το να έχεις άλλοτε υψηλά και άλλοτε χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι ένα σημάδι «καλής» ορμονικής υγείας.
Όπως αναφέρει η Renee McGregor, κορυφαία αθλητική διαιτολόγος «είναι λογικό να νιώθουμε ελαφρώς διαφορετικά κάθε μέρα, και αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες μας μάς επηρεάζουν διαφορετικά κάθε μέρα». «Αλλά εξίσου σημαντικοί είναι οι παράγοντες του τρόπου ζωής σε συνδυασμό με τις ορμόνες που μπορούν να διεισδύσουν στα ενεργειακά σας επίπεδα». «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία στον κύκλο όπου πιθανότατα θα αισθάνεσαι πιο κουρασμένη χωρίς αμφιβολία, και ειδικά αν δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει, η συμπεριφορά σου μπορεί να το ενισχύσει.»
Είναι φυσιολογικό, και υγιές, να έχει η ενέργειά σου ‘’σκαμπανεβάσματα’’
Όπως γνωρίζεις, το ανοσοποιητικό σύστημα προσωρινά γίνεται πιο αδύναμο πριν την περίοδο. Επίσης ο οργανισμός υπόκειται αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, και αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αρκετά αδύναμη. Όταν η προγεστερόνη γίνεται κυρίαρχη στην ωχρινική φάση, μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς συμπτώματα τύπου PMS.
“Σίγουρα θα χρειαστεί να καταναλώσεις περισσότερους υδατάνθρακες για καύσιμο σε εκείνο το σημείο και αν δεν το κάνεις και προσπαθείς να ασκηθείς υπερβολικά, θα αισθανθείς χάλια”, λέει η McGregor. ‘’Πολλές γυναίκες παρατηρούν επίσης μια αλλαγή στον καρδιακό τους ρυθμό εκείνη την περίοδο, με τον ρυθμό να αυξάνεται στο δεύτερο μέρος του κύκλου τους. Εάν δεν παρακολουθείς τον καρδιακό σου ρυθμό, μπορεί απλώς να παρατηρήσεις ότι η ίδια προπόνηση που έκανες πριν από δύο εβδομάδες είναι τώρα πολύ πιο δύσκολη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις κάτι σε οποιοδήποτε σημείο της περιόδου σου. Η McGregor δεν συμφωνεί με το να λέει στις γυναίκες ότι την έβδομη ημέρα του κύκλου τους, πρέπει να τρώνε Χ, Υ ή Ζ και πρέπει να προπονούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, επειδή η επιστήμη απλά δεν μπορεί να το υποστηρίξει αυτό ακόμα.
Η ενέργειά σου είναι σε διαφορετικά επίπεδα όταν δεν έχεις περίοδο
Τι γίνεται όμως αν παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια; Η McGregor εξηγεί ότι ορισμένα αντισυλληπτικά θα μειώσουν τις ορμόνες σου, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα έχεις τα ίδια σκαμπανεβάσματα με άλλες γυναίκες. Για όσε παίρνουν συνδυασμένο χάπι και κάνουν ένα μηνιαίο διάλειμμα, μπορεί να γίνει αισθητή μια μικρή αλλαγή στη διάθεση και την ενέργεια, αλλά η McGregor αναρωτιέται αν αυτό είναι εν μέρει ψυχοσωματικό. «Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι λίγο περισσότερο εικονικό φάρμακο γιατί όπως και να έχεις αν περιμένεις περίοδο, μπορεί να περιμένεις να αισθανθείς λίγο άσχημα ή περίεργα», λέει.
Γιατί η ενέργεια των γυναικών είναι τελείως διαφορετική από αυτή των αντρών;
Το δύσκολο είναι να κατανοήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου σε σύγκριση με τους άνδρες. Εάν για παράδειγμα γυμνάζεσαι συχνά με έναν άντρα συγκάτοικο ή σύντροφο, τότε είναι εύκολο να προσπαθήσεις να τον ανταγωνιστείς. Αυτό, λέει η McGregor, είναι άσκοπο καθώς «οι άνδρες δεν χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά για να έχουν τα αποτελέσματα απόδοσης που έχουν οι γυναίκες». Οι γυναίκες πρέπει να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά για να έχουν τα ίδια αποτελέσματα απόδοσης, επειδή δεν έχουν τεστοστερόνη στο ίδιο απόθεμα με τους άνδρες, επισημαίνει. Προτείνει ότι, αν κάνεις προπόνηση με έναν άντρα, αξίζει να δώσεις σημασία στον κύκλο σου, ώστε να μπορείς να προβλέψεις τις εβδομάδες κατά τις οποίες μπορεί να σε δυσκολέψουν περισσότερο οι προπονήσεις σου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας οδηγός για να ξεκινήσεις το δικό σου ημερολόγιο ευεξίας