Μια πρόσφατη πιλοτική μελέτη, με επικεφαλής την Αμερικανική Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA, αποκάλυψε ότι υπάρχουν τέσσερα κύρια δραστικά συστατικά μέσα στο αντηλιακό που απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος πιο γρήγορα και σε υψηλότερη συγκέντρωση από όσο μπορούμε να σκεφτούμε.
Το ερώτημα παραμένει: είναι επικίνδυνα τα αντηλιακά; Όχι απαραίτητα. Λάβε υπόψη ότι αυτή η μελέτη είναι νέα, που προορίζεται από το FDA για να ξεκινήσει μια πιο εκτεταμένη έρευνα, με πιο πειστικά αποτελέσματα… οπότε ας μην αρχίσουμε να πανικοβαλλόμαστε.
Είναι πάντα σοφό να εξετάζουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των συστατικών που περιέχονται σε ένα προϊόν πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ποια είναι τα τέσσερα αυτά συστατικά;
Αβοβενζόνη (Avobenzone): Αυτό το διαλυτό στο λάδι φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας είναι στην πραγματικότητα ένας από τους μοναδικούς παράγοντες που μπορούν να προσφέρουν προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB, όπου και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Λειτουργεί απορροφώντας τις επιβλαβείς ακτίνες και μετατρέποντάς τις σε ενέργεια που είναι λιγότερο επιβλαβής για το δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι δίνει επίσης τη δυνατότητα να βεβαιωθείς ότι το πρόσωπό σου δεν καταλήγει να μοιάζει με γάντι του μπέιζμπολ. Αυτός ο παράγοντας είναι επίσης επιρρεπής σε φωτοαποικοδόμηση, που ουσιαστικά σημαίνει ότι συνήθως σταματά να λειτουργεί μετά από τριάντα λεπτά περίπου.
Οξυβενζόνη (Oxybenzone): Ή ίσως πιο γνωστή ως βενζονεφαινόνη-3. Σίγουρα η πιο ύποπτη (και λιγότερο νόστιμο) «βενζόνη». Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χημικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και ένα από τα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά συστατικά που απορροφώνται στο αίμα. Είναι ένα παραγωγικό συστατικό στην πλειονότητα των προϊόντων προστασίας από τον ήλιο, λόγω της ικανότητάς του να απορροφά UVB και μικρές ακτίνες UVA.
Οκτοκρυλένιο (Octocrylene): Είναι μια διαυγής και άχρωμη ένωση που χρησιμοποιείται για την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, με εξαίρεση ένα πολύ μικρό κομμάτι: οι φυσικές του μαλακτικές ιδιότητες έχουν διασφαλίσει ότι είναι «κλειδαριά» για όλα τα προϊόντα ομορφιάς, επειδή ως γνωστόν όλοι θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την κυτταρική ενυδάτωση.
Παλμιτικό ρετινύλιο (Retinyl Palmitate): Το παλμιτικό ρετινόλιο είναι ένας τύπος βιταμίνης Α που βρίσκεται στα τροπικά φυτά. Η κύρια λειτουργία του είναι η ενίσχυση στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, είναι ο πραγματικός MVP. Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες εκδοχές της βιταμίνης Α για τα προϊόντα προστασίας από τον ήλιο, οι οποίες μπορούν παράξουν ελεύθερες ρίζες, τοξικές για τα κύτταρα, κίνδυνο για το DNA και πιθανό κίνδυνο καρκίνου. Το παλμιτικό ρετινύλιο είναι ένας τέτοιος τύπος κακής έκδοσης.
Γιατί είναι βλαβερά αυτά τα συστατικά;
Αβοβενζόνη: Θέλεις πρώτα τα καλά ή τα κακά νέα; Από τη φωτεινή πλευρά, σε ότι αφορά τις τοξίνες, είναι αρκετά ασφαλές. Το Environmental Working Group (EWG) δηλώνει ότι είναι μόνο 2/10 στην κλίμακα τοξικότητας. Το πραγματικό πρόβλημα εδώ είναι ότι η έκθεση στο ηλιακό φως θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά της να παρέχει αποτελεσματική προστασία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι χρειάστηκαν μόνο δύο ώρες έκθεσης στο φως του ήλιου για να χάσει η αβοβενζόνη το 85% της ικανότητάς της να απορροφά τις ακτίνες UVA. Avo + φως του ήλιου = αναποτελεσματικό προϊόν. Υπήρξε επίσης εικασία για το εάν μπορεί να διασπαστεί περαιτέρω σε επικίνδυνες ενώσεις όταν εκτίθεται σε χλώριο, σε συνδυασμό με το ηλιακό φως.
Οξυβενζόνη: Το EWG βαθμολόγησε την οξυβενζόνη ως 8 στην κλίμακα τοξικότητάς τους, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι είναι ένα από τα πιο τοξικά συστατικά που βρίσκονται στα καλλυντικά προϊόντα. Όχι μόνο υποπτεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τα αυξημένα ποσοστά μελανώματος, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με αλλεργίες, βλάβη των κυττάρων, διαταραχές των ορμονών και στειρότητα. Η οξυβενζόνη πιστεύεται επίσης ότι είναι τοξική για τους κοραλλιογενείς υφάλους – στο βαθμό που η Χαβάη έχει απαγορεύσει όλα τα αντηλιακά που την περιέχουν.
Οκτοκρυλένιο: Απορροφάται εύκολα, κρυφά ενυδατώνει και βοηθάει στην αβοβενζόνη. Όπως και η αβοβενζόνη, το οκτοκρυλένιο αναιρεί τη δική του αξία. Παρά το ρόλο του να μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην επιφάνεια του δέρματος, η απορροφητικότητα του επιτρέπει να αντιδράσει με άλλες χημικές ουσίες σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος και του σώματος και να παράξει ακόμη περισσότερες ελεύθερες ρίζες. Μη ξεχνάς ότι οι ελεύθερες ρίζες και το νεανικό δέρμα δεν είναι «φίλοι».
Παλμιτικό ρετινύλιο: AKA το ελιξίριο της νεότητας. H βάση όλων των αντιγηραντικών προϊόντων. Υπάρχουν και άσχημα νέα όμως. Πρόσφατες μελέτες της FDA αποκάλυψαν ότι τα προϊόντα που περιέχουν παλμιτικό ρετινύλιο μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη καρκινικών βλαβών του δέρματος. Επιπλέον, συνδέεται με την πρόκληση τριχόπτωσης, ηπατικής βλάβης και οστεοπόρωσης.