Οι ρυζογκοφρέτες είναι από τα πιο συνηθισμένα σνακ που προτείνουν σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Πόσο υγιεινές είναι όμως;
Υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα από ειδικούς όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία.
Θερμίδες – Θρεπτική αξία
Οι ρυζογκοφρέτες δεν είναι αυτό που θα λέγαμε θρεπτικά πυκνό τρόφιμο. Ενώ είναι χαμηλές σε θερμίδες (25 – 60 θερμίδες αναλόγως την εταιρεία και την γεύση), χωρίς γλουτένη και περιέχουν μόνο περίπου 11 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ρυζογκοφρέτα, δεν παρέχουν στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Από μόνες τους, λοιπόν, δεν αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ, παρά μόνο σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα (γλυκά ή αλμυρά) όπως άλειμμα ξηρών καρπών ή ατόφιους, φρούτα, λαχανικά ή κάποια άπαχη πρωτεΐνη.
Οι ρυζογκοφρέτες παρασκευάζονται από λευκό ή καστανό ρύζι που υπόκεινται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και πίεση, προκαλώντας το ρύζι να διογκωθεί όπως το ποπ κορν. Δυστυχώς, η υψηλή θερμότητα και πίεση που χρησιμοποιούνται στους κόκκους απομακρύνει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο ρύζι. Αυτό που παραμένει τελικά, είναι ένα στρογγυλό, τραγανό σνακ γεμάτο από απλούς υδατάνθρακες εύκολους στην πέψη, οι οποίοι μετατρέπονται σε ζάχαρη από το σώμα.
Γλυκαιμικός δείκτης
Τα τρόφιμα που μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη (ζάχαρη) στο σώμα, κατατάσσονται στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι η τιμή, που δείχνει το πόσο γρήγορα ή αργά τα τρόφιμα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η τιμή του γλυκαιμικού δείκτη στις ρυζογκοφρέτες είναι περίπου 87-91, σε σύγκριση με την απλή γλυκόζη (ζάχαρη) που είναι το 100.
Συστατικά
Το κύριο συστατικό τους είναι το ρύζι, γεγονός που είναι κι ο λόγος που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι ένα υγιεινό σνακ. Τα συστατικά και ο τρόπος επεξεργασίας τους ωστόσο, δίνουν μια διαφορετική άποψη για το προϊόν. Το λευκό ρύζι που περιέχουν, προέρχεται από το καστανό ρύζι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το φύτρο, το πίτουρο και ο φλοιός για να φαίνεται πιο ελκυστικό. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες του. Υπάρχουν φυσικά κάποιες ρυζογκοφρέτες στην αγορά που περιέχουν καστανό ρύζι, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή εάν το προϊόν φέρει τη σφραγίδα “ολικής άλεσης”. Ωστόσο, όλοι οι τύποι ρυζογκοφρέτας, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων με καστανό ρύζι, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Οι ρυζογκοφρέτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που κυμαίνεται από 20-75 mgr ανά τεμάχιο. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά ως ιδανική ποσότητα πρόσληψης νατρίου είναι το 1,5 mgr και να μην υπερβαίνει τα 2,3 mgr ημερησίως. Η κατανάλωση μίας μερίδας ρυζογκοφρέτας ισοδυναμεί με το πέντε τοις εκατό των καθημερινών απαιτήσεων. Οι περισσότεροι, ωστόσο, τρώνε περισσότερο από αυτή με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν πάνω από 3,4 mgr.
Επεξεργασία
Οι γκοφρέτες ρυζιού επεξεργάζονται σε μεγάλο βαθμό, περιέχουν απλούς υδατάνθρακες και υπολείπονται θρεπτικών ουσιών. Αυτό μεταφράζεται αυτομάτα ως ένα «κενό» γεύμα.
Στα εξευγενισμένα προϊόντα αφαιρείται η θρεπτική αξία από τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ινών και των πρωτεϊνών. Ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με τις επεξεργασμένες ρυζογκοφρέτες είναι ότι τίποτα δεν χάνεται. Οι γκοφρέτες ρυζιού περιέχουν ζάχαρη, πρόσθετα και συντηρητικά. Ψεκάζονται με διάφορες γεύσεις και γλυκαντικές ουσίες, όπως φράουλα, σοκολάτα, καραμέλα, τυρί, και άλλα. Τα περισσότερα πρόσθετα αυξάνουν τις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη του προϊόντος. Μία γκοφρέτα ρυζιού μπορεί να περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρης και μέχρι 80 θερμίδες ανάλογα με τα συστατικά.
Τα tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να επιλέξεις το καλύτερο είδος ρυζογκοφρέτας είναι:
• Αναζήτησε αυτές που περιέχουν καστανό ρύζι.
• Δώσε προσοχή σε τυχόν πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται στην ετικέτα τους για άρωμα.
• Έλεγξε την περιεκτικότητα σε αλάτι και καλύτερα να αγοράσεις εκείνη που αναγράφει χωρίς αλάτι.
• Απόφυγε εκείνες με γεύσεις (π.χ. σοκολάτα).
Δες ακόμα: 4 λαχανικά που πρέπει να καταναλώνεις ωμά
www.facebook.com/dietliciousgr | www.instagram.com/dietlicious.gr/