Το πιο πιθανό είναι να γνωρίζεις ήδη τα οφέλη των πρωτεϊνών στη διατροφή σου και έχεις στο μυαλό σου κάποιες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες πχ. κρέας, ξηροί καρποί και αυγά. Αλλά ξέρεις στην πραγματικότητα τι είναι οι πρωτεΐνες και τι κάνουν στο σώμα σου;
Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο της ζωής και βοηθά στην κατασκευή και αποκατάσταση ιστών και μυών του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από αμινοξέα και είναι βασικό στοιχείο των μυών, των οστών, του δέρματος και του αίματος. Με την επαρκή πρόσληψή της βοηθάς τον οργανισμό σου να οικοδομήσει μυϊκή μάζα, να διατηρεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, να ισορροπεί τις ορμόνες και τρώει λιγότερο λόγω το έντονο αίσθημα κορεσμού που προκαλεί.
Οι ανάγκες κάθε ατόμου σε πρωτεΐνη είναι διαφορετικές με την -κατά προσέγγιση- προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη να υπολογίζεται σε 0.8 γραμμάρια ανά κιλό βάρους δηλαδή σε 56 γραμμάρια πρωτεΐνης για έναν μέσο άντρα (70 kg) και 46 γραμμάτια για μια μέση γυναίκα (60 kg) . Η ηλικία, το βάρος, το ύψος, το είδος της εργασίας σου, η σχέση σου με την άσκηση και γενικότερα ο τρόπος ζωής σου είναι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα των αναγκών σου σε πρωτεΐνη.
Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη είναι μια βασική θρεπτική ουσία, αν η διατροφή σου δεν περιέχει την ποσότητα που χρειάζεσαι, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στον οργανισμό σου. Η έλλειψη πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τη μυϊκή σου μάζα και κατά συνέπεια και τον μεταβολισμό σου. Επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, κηλίδες στο δέρμα και δυσκολία στην απώλεια βάρους. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί με την πάροδο του χρόνου κάνοντάς σε πιο ευαίσθητη άρα κάνοντας πιο πιθανό όχι μόνο το να αρρωστήσεις αλλά επιπλέον να “περνάς” πιο βαριά ακόμα και ένα απλό κρύωμα.
Μπορείς να προσλάβεις τη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης από πολλές διαφορετικές πηγές όπως κρέας (βόειο, χοιρινό, πουλερικά), θαλασσινά, φασόλια, φακές, αυγά, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς με βασικότερη των πηγών αυτών το άπαχο κρέας. Σε περίπτωση που είσαι χορτοφάγος, θα πρέπει να αντικαταστήσεις τις ζωικές τροφές πρωτεΐνης με άλλες, όπως κινόα, ζυμαρικά ολικής άλεσης, κ.α.