Παράδοση σε σύγχρονη μορφή.Το όνειρο μιας δημιουργού να δέσει τις μνήμες με το μοντέρνο στοιχείο και να γεννηθούν ιδέες και εμπνεύσεις με στόχο τη καλαισθησία και την όμορφη λιτότητα. Το postfolk μας συστήνεται ως ένας δυνατός συνδυασμός του παρελθόντος με το μέλλον και τα κομμάτια που προκύπτουν εντυπωσιάζουν και μένουν αξέχαστα.
Τι σημαίνει τελικά το Postfolk και ποιοι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η δημιουργική δουλειά σας;
To POSTFOLK είναι το μέλλον (post ) ενός πολύ δικού μας παρελθόντος (φολκ-παράδοση). Είναι ένα ψηφιακό κέντημα. Μέλλον – λαική παράδοση – τεχνολογία – ψηφιοποίηση – σχεδιαστική γλώσσα -Πολιτισμός- Ρίζες -μια καλή ιστορία – σύγχρονο.
Πείτε μας περισσότερα για εσάς και για το πως αποφασίσατε να δημιουργήσατε το Postfolk.
Λατρεύω τα μουσεία, τη μόδα, οτιδήποτε τυπώνεται και το μέλλον. Σπούδασα γραφιστική διακόσμηση και έκανα πολλά και διαφορετικά σεμινάρια. Δούλεψα στην διαφήμιση σαν art director για πολλά χρόνια. Τελειώνοντας αυτός ο ”γάμος” αποφάσισα να κάνω έναν καινούριο με το design το οποίο αγαπούσα πιο πολύ και θα ήταν πιο κοντά στην ανάγκη μου για πολιτισμό, τέχνη και design. Mε αφορμή τον επανασχεδιασμό του λαογραφικού μουσείου στην Ορεστιάδα ξύπνησε μέσα μου αυτή η ανάγκη να “σώσω” όλα αυτά τα απίστευτα μοτίβα και σχέδια που ήταν κλεισμένα στα σεντούκια για χρόνια. Επίσης όπως οι περισσότεροι της γενιάς μου μεγάλωσα με μια γιαγιά που η ώρα του διαλογισμού της και της ησυχίας της ήταν το κέντημα και αυτό ήταν για μένα μεγάλη πηγή έμπνευσης.
Πόσο εύκολο είναι να δημιουργείς μοντέρνα πράγματα που εμπεριέχουν τη παράδοση σε ποσοστό τόσο όσο πρέπει για να την ανανεώνουν και να την εκμοντερνίζουν και αυτή μαζί τους;
Είναι δύσκολο αλλά γι’ αυτό είναι και μαγικό ταυτόχρονα. Θέλει σεβασμό, αγάπη, έρευνα, ταλέντο και κυρίως έμπνευση. Η λέξη κλειδί είναι η μεταμόρφωση. Είναι μία παγκόσμια τάση το παρελθόν ως πηγή έμπνευσης και η ανάδειξη του πολιτιστικού εγχώριου πλούτου. Ο στόχος είναι αυτό που είπες ακριβώς η παράδοση σε μία άλλη ανάγνωση και ένα προχώρημα του εαυτού της.
Πόσο εύκολο είναι να δημιουργεί κανείς στην Ελλάδα του 2016;
Το να δημιουργεί κανείς σε όποια συνθήκη είναι εύκολο γιατί είναι ανάγκη, το να καταφέρει αυτό να είναι και μια υγιής επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολο και η κυβέρνηση μας το κάνει και σχεδόν ανέφικτο.
Τι είναι αυτό που σας δίνει έμπνευση και ταυτόχρονα σας ωθεί να συνεχίσετε;
Έμπνευση μου είναι μεγάλοι σχεδιαστικοί οίκοι όπως Marimekko, Designers Guild, η Patricia Urquila, o Wiliam Morris και ο λαογραφικός πλούτος που έχουμε σαν χώρα και κάτι πρέπει να τον κάνουμε. Δύναμη μου δίνουν οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου σ αυτό είτε είναι η οικογένεια μου είτε οι συνεργάτες μου, είτε οι φίλοι μου, είτε ο σύντροφος μου. Χρειάζεται μεγάλες ποσότητες καθημερινής δύναμης και επιμονής για να μπορείς να ασχολείσαι με την δουλειά σου και να την προχωράς στην Ελλάδα του 2016 και να προσπαθείς να ανοίξεις την πόρτα στις ξένες αγορές.
Η παράδοση έχει τη δική της δυναμική και κρύβεται κατά βάθος στις ζωές όλων μέσα από προγονικές καταβολές; Τι είναι αυτό που σας ώθησε να αξιοποιήσετε την παράδοση στις δημιουργίες σας;
Ο λαογραφικός μας πλούτος και η δύναμη που είχε κάποτε η ελληνική υφαντουργία.Είναι όνειρο για μένα να μπορέσουμε σαν χώρα να ξυπνήσουμε την δύναμη αυτή και να αναπτυχθούμε σαν σχεδιαστική αυτόνομη δύναμη όπως τα βόρεια κράτη. Το όνειρο μου είναι να αναβιώσει αυτός ο πλούτος και να γίνει της μόδας ξανά. Να γεμίσουν τα σπίτια χρώματα, σύμβολα που να “θεραπεύουν” την καθημερινότητα μας.
Που μπορούμε να βρούμε τις Postfolk δημιουργίες;
Σε διάφορα επιλεγμένα καταστήματα στα Ελληνικά Νησιά στην Αθήνα στο Attica Golden Hall, στο ID STORES, στη gallery Eleni Marneri , και στο Hallelujah στο Παγκράτι. On line στο We create harmony.
Οι φωτογραφίες είναι από www.studio8photos.com | ΄Εφη Παναγούλια
One thought on “Postfolk for Savoir Ville”