Το μεγάλο μπαμ τοποθετείται στα 1970s και 1980s και το μόνο σίγουρο είναι ένα: η μουσική και η μόδα ήταν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Επιστρατεύοντας λοιπόν το google και τον μπαμπά μου, έψαξα, παιδεύτηκα, πέρασα δύσκολα, αλλά το βρήκα.
Punk
Οι πρώτες λέξεις που σας ήρθαν στο μυαλό σίγουρα ήταν μαύρο δέρμα, παραμάνες και κόκκινο μαλλί. Για την ιστορία λοιπόν, ιδρυτές του punk θεωρούνται οι Ramones στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1974, με το απλό, στυλ τους, t-shirt, jean και δερμάτινο jacket, σε αντίθεση με το ακριβό και πολύχρωμο στυλ της disco. Στη Βρετανία όμως το punk ήταν κάτι παραπάνω από μόδα, αφού λόγω της οικονομικής ύφεσης της χώρας, ήταν μια ιδεολογική επανάσταση κόντρα στο κατεστημένο. Το Λονδίνο είχε μεγάλη επιρροή στη μόδα παγκοσμίως και η μπουτίκ SEX της Vivienne Westwood και του Malcolm McLaren, ιδρυτή των Sex Pistols, ήταν ο ναός του punk. Χαρακτηριστικά ήταν τα σκισμένα ρούχα, τα δερμάτινα jackets, t-shirts με προσβλητικά μηνύματα, παραμάνες για σκουλαρίκια, extreme μαλλιά, Chuck Taylor All Star, Doc Martins, body piercings και eyeliner σαν να μην υπάρχει αύριο. Με τα χρόνια σαν στυλ δέχτηκε πολλές παραλλαγές και μέχρι σήμερα τα, για τότε αναρχικά στοιχεία της punk κουλτούρας, έχουν ενσωματωθεί στα τωρινά δεδομένα. Αν θυμηθώ τι είχε γίνει με τους emo πριν λίγα χρόνια, θα έκλαψαν πολλές μανούλες και τότε.
Pop rock
Όλοι θυμάστε τη Cyndi Lauper να ξεσαλώνει με το “Girls just want to have fun” και τη Madonna με το “Holiday”. Χρώμα να δει το μάτι σου, γάντια, φούστες και φορέματα πάνω από κολάν, η αρχή του layering στα ρούχα και στα αξεσουάρ. Οι συναυλίες και τα music videos της Madonna, επηρέασαν χιλιάδες έφηβα κορίτσια και γυναίκες. Με τον τότε στυλίστα της Maripol, δημιούργησαν ένα στυλ που αποτελούταν από δαντελωτές μπλούζες, δικτυωτά καλσόν, κοσμήματα σε σχήμα σταυρού και πολλά βραχιόλια και έγινε μία από τις top τάσεις των 80s. Τις πρώτες αντιδράσεις προκάλεσε στα mtv awards το 1984, που τραγούδησε το “Like a virgin” πάνω σε μια τεράστια γαμήλια τούρτα φορώντας ένα νυφικό και την περίφημη “Boy Toy” ζώνη. Πηγαίνοντας το θέμα ένα βήμα παρακάτω τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή Jean Paul Gaultier, ξεχωρίζοντας το διάσημο cone bra που φορούσε στην Blonde Ambition Tour. Η επιτομή της σεξουαλικότητας και του ερωτισμού, η ικανότητα να πηγαίνει το στυλ της συνεχώς ένα βήμα παραπάνω, να τολμάει και να προκαλεί, είναι αυτά που την καθιερώνουν ως μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στο χώρο της μόδας και της μουσικής.
David Bowie
Που να ξεκινήσω και που να τελειώσω. Μία κατηγορία μόνος του. Ξεκίνησε τη καριέρα του το 1969 και από τότε δεν έχει φύγει από τη μόδα. Αυτό που τον κάνει μοναδικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έζησε παραπάνω από μία ζωή. Οι προσωπικότητες που υιοθετούσε δεν ήταν μόνο κουστούμια για τις εμφανίσεις του, αλλά τον όριζαν σαν άνθρωπο εκείνη τη χρονική στιγμή. Μέσα από τους χαρακτήρες που άλλαζε ανά περιόδους, ικανοποιούσε την επιθυμία του να εξερευνά και να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του. Μοντέρνος, με hippy ατημέλητες μπούκλες, ως Ziggy Stardust, Alladin Sane ή Thin White Duke, έχει αλλάξει το στυλ του όσο κανένας άλλος καλλιτέχνης στην ιστορία. Για τον Bowie, τα ρούχα ήταν τρόπος έκφρασης, ξύριζε τα φρύδια του, φορούσε στενά ρούχα, έβαφε τα μαλλιά του, δεν είχε όρια. Με την αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του, επιθυμητός όμως από άντρες και γυναίκες, η εικόνα με τα κατακόκκινα μαλλιά και το χαρακτηριστικό face paint κεραυνό, είναι ακόμα η πιο επική της ποπ και glam rock κουλτούρας. Σχεδιαστές όπως ο Freddie Buretti και o ιάπωνας Kansai Yamamoto επηρεάστηκαν και επηρέασαν τον Βοwie. Το 2013 στέφθηκε ως «ο πιο καλοντυμένος Βρετανός στην ιστορία».