Η σημασία της ποσότητας και της συχνότητας της άσκησης –πόσο μάλλον της ποιότητας– είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς. Άλλοι διαμορφώνουν τα δικά τους πιστεύω, ενώ άλλοι διαβάζουν τις fitness απόψεις που κατά καιρούς κυκλοφορούν.
Τελικά, όμως, πόση άσκηση είναι αρκετή για το σώμα και ποιοι παράγοντες το καθορίζουν; Μπορεί να μετρηθεί; Και αν ναι, πώς;
Η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει να κάνει με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, τους στόχους και τα χρονικά περιθώριά σου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές κατευθύνσεις που θα σε βοηθήσουν να δεις αποτέλεσμα χωρίς τραυματισμούς.
Καταρχάς, θα δεις τεράστια διαφορά αν γυμνάζεσαι δύο φορές την εβδομάδα ή παραπάνω. Σαφώς, οποιαδήποτε άσκηση σε όποια συχνότητα και αν γίνεται, συμβάλλει στην καλή φυσική σου κατάσταση. Ωστόσο, όταν κάνεις γυμναστική παραπάνω από δύο φορές την εβδομάδα, βοηθάς να διεγείρεται ο μεταβολισμός σου. Επομένως, θα δεις θετικά αποτελέσματα από νωρίς.
Συνίσταται, με λίγα λόγια, να κάνεις τουλάχιστον 150-300 λεπτά (2,5-5 ώρες) άσκησης μέτριας έντασης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Το βασικό είναι το πώς θα κατανέμεις αυτά τα λεπτά. Εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείς, για παράδειγμα, να τα χωρίσεις σε 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας, αφιερώνοντας δύο ημέρες την εβδομάδα σε προπόνηση μυικής ενδυνάμωσης. Ή να ακολουθήσεις την πρόταση της κλινικής Mayo. Δηλαδή, να κάνεις 30 λεπτά σωματική άσκηση ημερησίως σε μέτρια ένταση. Μια επιπλέον λύση είναι να μοιράσεις την προπόνηση σε 10λεπτα sessions κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γενικά, ακολούθησε ένα δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής. Φρόντισε επίσης στο ενδιάμεσο διάστημα αυτών των ημερών, να κάνεις κάποια φυσική δραστηριότητα, όπως περπάτημα. Τέλος, προσπάθησε να αποφεύγεις τη γυμναστική σε καθημερινή βάση. Άφηνε μια μέρα ξεκούρασης ή ήπιας φυσικής δραστηριότητας, για να μπορέσει το σώμα να ξεκουραστεί επαρκώς μεταξύ των προπονήσεων. Αν νιώθεις καταπόνηση ή πόνους, ξεκουράσου.
Το να ακούς το σώμα και τις ανάγκες του είναι το πιο σημαντικό και σου εξασφαλίζει ότι η άσκηση που κάνεις είναι αυτή που χρειάζεσαι.