Περίπου 8 στα 10 ζευγάρια στα οποία η γυναίκα είναι κάτω των 40 ετών θα καταφέρουν να συλλάβουν φυσιολογικά μέσα στον πρώτο χρόνο ελεύθερων τακτικών επαφών.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, συστήνεται να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας αν έχει παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα του ενός έτους ή και νωρίτερα αν 1. είστε > 36 ετών και 2. αν έχετε ήδη ιατρικό ιστορικό που μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τη γονιμότητα σας όπως ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ιστορικό σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, κ.α.
Όταν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας για το θέμα της διαχείρισης γονιμότητας, είναι καλό να είναι και ο σύντροφος σας παρών ώστε να ενημερωθείτε από κοινού και να θέσετε και οι δύο τα ερωτήματα σας. Η προσπάθεια για εγκυμοσύνη πολλές φορές προκαλεί stress στο ζευγάρι και η συναισθηματική υποστήριξη και συμμετοχή είναι πολύ σημαντική. Συνολικά στα ζευγάρια με υπογονιμότητα, το ποσοστό που αναλογεί στον ανδρικό και γυναικείο παράγοντα είναι 35% αντίστοιχα, μεικτής αιτιολογίας είναι 25% ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκει στην κατηγορία της ανεξήγητης υπογονιμότητας.
Για να αναφερθούμε στο ιατρικό μέρος, κατά την πρώτη επίσκεψη πολύ σημαντικό πρώτο βήμα είναι η λήψη ενός αναλυτικού ιατρικού ιστορικού. Θα ερωτηθείς λοιπόν για το προηγούμενο γυναικολογικό ιστορικό σου. Για παράδειγμα πόσο σταθερός είναι ο κύκλος σου, προηγούμενες επεμβάσεις, αν υπάρχουν συνοδά νοσήματα. Επιπλέον για το ιατρικό ιστορικό του συντρόφου σου, για φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνεις, για παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής σου και μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, δίαιτα).
Ακολουθεί ο απαραίτητος κλινικό-εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει:
Για τη γυναίκα:- Υπερηχογραφικός έλεγχος έσω γεννητικών οργάνων
- Ορμονικό προφίλ + Ιολογικός έλεγχος
- Υστεροσαλπιγγογραφία για να ελεγχθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων
Για τον άνδρα:
- Σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος
- Έλεγχος οξειδωτικού stress και DNA fragmentation
- Ιολογικός έλεγχος
Φυσικά το ακριβές πλάνο των εξετάσεων που χρειάζονται για την κλινική διαχείριση της υπογονιμότητας σε κάθε ζευγάρι εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό ιστορικό και των δύο συντρόφων.
Όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, ο γυναικολόγος θα είναι σε θέση να σας παρέχει την κατάλληλη συμβουλευτική για τα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης.