Η τέλεια χειμωνιάτικη πουτίγκα – ζεστή, χαλαρωτική και πλούσια σε γεύση.

Τι θα χρειαστείς:

300 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένοι

100 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους

1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

¼ φλιτζάνι μελάσσα

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 ¼ φλιτζάνι απλό αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας κακάο καλής ποιότητας

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα

100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη (72% κακάο)

Sauce, για σερβίρισμα (δες τη συνταγή παρακάτω)

Πώς θα το φτιάξεις: 

Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλε να βράσουν οι χουρμάδες, το βούτυρο, το νερό, η καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το τζίντζερ, ανακατεύοντας συχνά.

Χαμήλωσε τη θερμοκρασία και σιγόβρασε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποίησε το μείγμα. Άφησε στην άκρη για 20 λεπτά και στη συνέχεια πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα. Να ξέρεις θα αφρίσει.

Ανακάτεψε το αλεύρι, τα αυγά, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και πρόσθεσε στο χλιαρό μείγμα. Ένωσε τα υλικά καλά με απαλές κινήσεις.

Πρόσθεσε το τζίντζερ και τη μισή σοκολάτα. Άδειασε στο ταψί και άπλωσε το ομοιόμορφα. Πασπάλισε την υπόλοιπη σοκολάτα και στη συνέχεια ψήσε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό με sauce καραμέλας και παγωτό

sauce:

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

120 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους

⅔ φλιτζάνι κρέμα

Βάλε όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια κατσαρόλα ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη. Σιγόβρασε για 5 λεπτά να πήξει το μείγμα. Για να σερβίρεις θα το ζεστάνεις ξανά.