Εχθές είδαμε στη λυρική μια τσέχικη όπερα. Περίεργη γλώσσα, λιτά σκηνικά και κοστούμια και παραδοσιακοί χοροί και φορεσιές. Είχα μια Τσέχα φίλη πριν μερικά χρόνια, είχαμε πιει μαζί μερικές μπύρες και είχαμε κάνει βόλτες στο κέντρο. Διέκρινες από την πρώτη στιγμή τη διαφορά πολιτισμών. Εκείνη πάντα ήρεμη και ολιγαρκής. Με είχε πάρει μια φορά μαζί της στην Πράγα. Περάσαμε δυο μέρες σε ένα hostel στο Pilsen. Εκεί είναι η γενέτειρα της Pilsner μπύρας, την οποία βγάζαμε έξω από το παράθυρο για να κρυώσει μαζί με το γάλα. Το πρωί είχε γίνει πάγος. Κάναμε μια βόλτα στο μουσείο ζυθοποιίας, στην τεράστια πλατεία ελευθερίας, αλλά και στο μοναστήρι των Φραγκισκάνων. Εκεί στεγάζεται και το μουσείο Δυτικής Βοημίας.
Το hostel ήταν στο κέντρο της Πράγας και το δωμάτιο είχε περίπου 5 κρέβατια. Για να φτάσουμε σε εκείνο το δωμάτιο ανεβήκαμε την ξύλινη σκάλα του αναγεννησιακού ξενώνα. Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ, έγραφε ένα χαρτάκι στο κομοδίνο. “Κάφκα”, αναφώνησα!
– “Ιβάνα, έλα λίγο εδώ. Πες μου, ο Κάφκα είναι από εδώ; Μπορούμε να δούμε ίσως κάποιο μνημείο αφιερωμένο σε αυτόν;”
-“Είμαστε ήδη εδώ στην παλιά πόλη. Το σπίτι που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Κάφκα είναι λίγο πιο κάτω.”
Επίσης, στην περιοχή Μάλα Στράνα λειτουργεί μουσείο με μόνιμες εκθέσεις. Το δρομάκι με το σπίτι του είναι γεμάτο σπίτια αλχημιστών και παλιά ζούσαν εδώ και οι υπηρέτες του βασιλιά. Αργότερα έγινε στέκι καλλιτεχνών.
Στην Πράγα γυρνάς πίσω στον χρόνο. Ο μεσαίωνας συναντά την αναγέννηση, το γοτθικό στιλ την αρτ νουβό και η τζαζ την κλασσική μουσική. Θα το διακρίνεις κάνοντας μια βόλτα στην γέφυρα του Καρόλου. Η γέφυρα έχει μήκος 515 μέτρα και την κοσμούν 30 πανέμορφα αγάλματα και γλυπτά. Σκέψου την με ομίχλη, τα μάτια στραμμένα στον ποταμό και τα αυτιά στους μουσικούς που είναι εκεί δίπλα στους ζωγράφους και τους μικροπωλητές.
Αχ αυτό το κάστρο! Γύρω του υπήρχαν ιππότες να το προστατεύουν και νόμιζες ότι απ΄τη γωνία θα βγουν δράκοι και μάγισσες. Αποτελείται από διάφορα κτήρια και διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Περιλαμβάνει τους βασιλικούς κήπους, το παλιό βασιλικό ανάκτορο, πύργους και εκκλησίες. Μέσα είναι χτισμένος και ο καθεδρικός του Αγίου Βίτο. Και το μουσείο παιχνιδιών. Εκεί είδαμε την πρώτη Barbie, κουκλόσπιτα, πορσελάνινες κούκλες, μινιατούρες και παλιά τρενάκια.
Φάγαμε στην κεντρική πλατεία. Κρέας με σως από βατόμουρα και τσέχικο ρούμι, κοτόπουλο σε σάλτσα από δαμάσκηνα και κονιάκ, γκούλας και παναρισμένο τυρί και τοπική μπύρα. Η πλατεία είναι από τις πιο όμορφες στην Ευρώπη και αποτελεί ένα συνονθύλευμα στυλ και ρυθμών. Οι παλίες μπαρόκ παστέλ προσόψεις των κτηρίων βρίσκονταν δίπλα σε παραδοσιακά καφέ και σε κτήρια γοτθικού ρυθμού. Σαν παζλ ενώνονταν με το αστρονομικό ρολόι.
Κατασκευάστηκε από τον ωρολογοποιό Νικόλαο του Κάνταν τον 15ο αι. Το ρολόι αυτό δεν δείχνει απλώς την ώρα. Ουσιαστικά, συσχετίζει την κίνηση των πλανητών γύρω από τη γη, καθώς και τις κινήσεις του Ήλιου και τη θέση της Σελήνης. Η κατασκευή περιλαμβάνει επίσης τις μορφές των αποστόλων, έναν σκελετό, έναν χρυσό κόκκορα, μια κλεψύδρα και άλλες μορφές. Η Ιβάνα γύρισε προς το μέρος μου.
– Αγγελική, ένας τσέχικος θρύλος λέει ότι μετά την τελειοποίηση αυτού του ρολογιού, τύφλωσαν τον ωρολογοποιό για να μην φτιάξει πουθενά αλλού στον κόσμο κάτι τόσο εξαίρετο.
– “Ιβάνα, πιστεύεις ότι έχει και κάποιον συμβολισμό;”
– “Ω! Μα βέβαια κοίτα την κλεψύδρα. Κοίτα, 8 η ώρα θα ζωντανέψει. Το ρολόι έδωσε παράσταση στην κυριολεξία. Θυμίζει με μοναδικό τρόπο στον κόσμο, τον χρόνο που κυλάει, τον χρόνο που περνάει και τελειώνει.”
Το βράδυ επιβάλλονταν να δούμε μαύρο θέατρο. Το μαύρο θέατρο της Πράγας έχει ρίζες στην μακρινή Κίνα σε θρύλους με βασιλιάδες και μάγους. Στην Πράγα το έφεραν οι Γάλλοι, ή μάλλον το πήραν οι Τσέχοι από αυτούς και μετέτρεψαν την τέχνη της οφθαλμαπάτης σε αυτόνομο θέαμα. Το επόμενο βράδυ μας βρήκε να περιπλανιόμαστε στην εβραϊκή συνοικία. Η Ιβάνα μου είπε ότι το όνομα του ποταμού Μολδάβα, που ρέει κατά μήκος της παραμυθένιας πόλης, έχει πανάρχαιες ρίζες και σημαίνει “άγριο νερό”.
Κρύσταλλα, παραμύθια, θρύλοι, μαριονέτες, μποέμ, μπύρες, τζαζ, καλό φαΐ και πολλή τέχνη.
Ghost tours στην Πράγα
Ναι, η Πράγα τυλίγεται από θρύλους και ιστορίες μυστηρίου. Το Καρμπουρέκ είναι ένα φιλήσυχο στοιχειό που κάνει βόλτες στις όχθες του παραπόταμου Čertovka. Αφήνει υγρά χνάρια όπου περνά και ζητά μερικά ψιλά από τους διαβάτες. Για να πιει μια μπίρα στα γύρω δρομάκια. Στην οδό Karlova μπορεί κανείς να συναντήσει την ψυχή του τρελού μπαρμπέρη και στην οδό Liliova τον ακέφαλο ιππότη. Καλή τύχη και μην μου πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα.
Η Ιβάνα μένει πλέον στο Βερολίνο και έχω καιρό να τη δω.