Οι καυγάδες είναι κάτι φυσιολογικό και συμβαίνουν σε κάθε σχέση. Σίγουρα όμως μπορούν να γίνουν ψυχοφθόροι, ειδικά όταν είναι συχνοί.
Κι επειδή πάνω στα νεύρα και την ένταση μπορεί να ειπωθούν πράγματα που δεν εννοείς, είτε εσύ είτε ο σύντροφός σου, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να αποφύγεις τις περαιτέρω εντάσεις.
Οι τσακωμοί είναι περίπλοκοι και ξεκινούν για διάφορους λόγους. Μερικές φορές είμαστε αγχωμένοι. Μερικές φορές, είμαστε δυσαρεστημένοι. Μερικές φορές η αιτία του καυγά μπορεί να είναι ανούσια. Αλλά και πάλι θα συμβεί.
Ανεξάρτητα από αυτό, κανείς δεν έχει ανοσία σε καυγάδες. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά από έναν καυγά για να βοηθήσεις εσένα και τους εμπλεκόμενους να προχωρήσετε παρακάτω ή να το αντιμετωπίσετε.
Απομακρυνθείτε ο ένας από τον άλλο
Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθείς από τον καυγά ή το άτομο με το οποίο μαλώνεις εκείνη τη στιγμή. Το να κάνεις μια βόλτα μπορεί να είναι προς όφελός σου. Θα ηρεμήσεις και θα αποτρέψεις την περαιτέρω κλιμάκωση μίας κατάστασης.
Πάρε το χρόνο σου
Οι τσακωμοί συμβαίνουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο και αυτό δεν μπορείς να το αποφεύγεις πάντα σε κάθε σχέση και συνθήκη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αφιερώσεις χρόνο για να κατανοήσεις γιατί συνέβη αρχικά ο καυγάς. Μπορείς να αναλύσεις τα συναισθήματα, τις σκέψεις σχετικά με το πώς ανταποκρίθηκες και πώς απάντησε το άλλο άτομο κατά τη διάρκεια του καβγά.
Μερικές φορές, όταν αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και κάνουμε ένα βήμα πίσω, μπορούμε να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα.
Ανάλυσε το
Αλλά όχι υπέρ-ανάλυσε το. Το να σκεφτείς και να αναλύσεις τους λόγους που συνέβη ο καυγάς, μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσει να αποτρέψεις μία παρόμοια κατάσταση. Θα σε βοηθήσει ακόμα και να κατανοήσεις τις βαθύτερες αιτίες. Άλλωστε κανείς δεν διαφωνεί σοβαρά για αστείους λόγους. Αν υπάρξει διαφωνία για κάτι ασήμαντο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κρατήσει για πολύ.
Οι τσακωμοί οδηγούνται από το πάθος και συχνά από μια παρεξήγηση. Μπορούμε να τους αποφύγουμε επικοινωνώντας, αλλά μερικές φορές συμβαίνουν για άλλους λόγους, όπως το άγχος.
Γράψε τι αισθάνεσαι
Το γράψιμο είναι θεραπευτικό και συχνά μας επιτρέπει να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε με λέξεις που μπορεί να δυσκολευόμαστε να πούμε και να μοιραστούμε. Όταν είμαστε θυμωμένοι, δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα ή αυτό που μας ενοχλεί. Συχνά παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε το πραγματικό ζήτημα επειδή το μυαλό μας είναι μπερδεμένο με συναισθήματα και θυμό. Ωστόσο, όταν αφιερώνουμε χρόνο για να γράψουμε, δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να σκεφτεί και να βουτήξει βαθύτερα σε αυτό που μας ενοχλεί.
Θα δεις κι εσύ πως αν επενδύσεις στην πρακτική του γραψίματος θα κατανοήσεις πολύ περισσότερα και για τους άλλους και για τον εαυτό σου αλλά και για τις όποιες αιτίες ενός καυγά.
Συζήτησέ το
Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μετά από έναν καυγά η συζήτηση δεν είναι το πρώτο μέλημα όλων. Κι είναι εν μέρει κατανοητό καθώς μερικές φορές αποφεύγουμε να μιλήσουμε για ό,τι μας αναστάτωσε γιατί νιώθουμε ντροπή, είμαστε ακόμα θυμωμένοι ή δεν ξέρουμε πώς να μιλήσουμε για το πώς νιώθουμε.
Τείνουμε να αποφεύγουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Aλλά αν δεν το συζητήσουμε, τα συναισθήματά μας παραμένουν κρυμμένα. Έτσι, όταν βρεθεί το επόμενο πράγμα που θα μας αναστατώσει, συσσωρεύεται και εκρήγνυται.
Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις για αυτό που συνέβη, αλλά σχεδόν πάντα επανέρχεται αργότερα αν αγνοήσεις την κατάσταση.