Ας παραδεχτούμε πως όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο μαθαίνει νέα πράγματα και αποκτά γνώση και σοφία. Μαζί μ αυτό, τις λευκές τρίχες και τις ρυτίδες πάει και η γνώση και όσο εσύ μεγαλώνεις όλο και περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν από σένα να ξέρεις τι είναι το ένα και το άλλο.
Όλοι έχουμε βρεθεί με ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι μας και την λεζάντα ”τι ειναι τώρα αυτό;”.
Κέρδισε χρόνο και μάθε μέσα σε λίγα λεπτά από το παρακάτω άρθρο τα βασικά για να μπεις σε ένα δωμάτιο και να κερδίσεις τον τίτλο της σοφής χωρίς ρυτίδες.
Πώς να διαλέξεις το σωστό κρασί
Συνδυάστε το κρασί με την σάλτσα, όχι με το κρέας: για παράδειγμα, αν έχετε μια λευκή σάλτσα, επιλέξτε ένα κρασί που θα δένει με αυτή, ανεξάρτητα από το τι κρέας έχετε.
Τα λευκά κρασιά συνδυάζονται καλύτερα με ψάρι, σαλάτες και λευκό κρέας και τα κόκκινα συνδυάζονται με κόκκινο κρέας ή φαγητά με κόκκινη σάλτσα. Το ροζέ συνδυάζεται πολύ καλά με φαγητά που περιέχουν ποικιλία καρυκευμάτων και τα αφρώδη συνοδεύουν επιδόρπιο και φρούτα.
Τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, ο ανανάς και τα ακτινίδια δεν ταιριάζουν με κανένα κρασί.
Το πεπόνι και τα σταφύλια ταιριάζουν για παράδειγμα με μοσχάτο γλυκό κρασί και τα μήλα, αχλάδια φράουλες με λευκό γλυκό κρασί.
Όλα τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, τα λευκά και ροζέ πρέπει να είναι δροσερά ενώ τα αφρώδη πρέπει οπωσδήποτε να σερβίρονται παγωμένα.
Πώς να διαβάσεις τα σωστά βιβλία
Δεν υπάρχουν σωστά και λάθος βιβλία. Διάλεξε ότι θες, με ό,τι κριτήριο το θες και απόλαυσέ το. Καμία ενοχή στο τι αρέσει στον καθένα να διαβάζει.
Πώς να μιλήσεις για κινηματογράφο
Η παρεξήγηση του ντοκιμαντέρ: πολλοί νομίζουν ότι είναι εκπομπές για τη φύση, ταξιδιωτικές περιηγήσεις, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, λαογραφικές έρευνες κ.α. Το ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο βασίζεται στην επιλεκτική καταγραφή αυθεντικής δράσης, δράσης δηλαδή που εκτυλίσσεται μπροστά στο φακό αυθόρμητα και χωρίς σκηνοθετική καθοδήγηση, σε αντίθεση με τον κινηματογράφο μυθοπλασίας που περιλαμβάνει την εκτέλεση μιας προσχεδιασμένης βάσει σεναρίου δράσης από ηθοποιούς με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη.
αβάν-γκαρντ (avant-garde): Πρωτοποριακή καλλιτεχνική τάση πειραματισμού και εξερεύνησης των δυνατοτήτων του μέσου, κατά κανόνα συνοδευόμενη από ανατροπή των καθιερωμένων συμβάσεων.
μελόδραμα: Δραματουργική φόρμα που θεματικά επικεντρώνεται σε διαπροσωπικές συγκρούσεις και χαρακτηρίζεται από συναισθηματική υπερβολή, συνήθως μη ρεαλιστικά θέματα και στερεότυπους χαρακτήρες.
νουβέλ-βαγκ (nouvelle vague): Κίνημα που άνθισε στη Γαλλία κυρίως στη δεκαετία του 1960, με χαρακτηριστικό την απελευθέρωση της κινηματογραφικής φόρμας από οποιαδήποτε σύμβαση και τη γέννηση μιας ριζοσπαστικής πολυφωνίας, συχνά με σαφείς πολιτικές αναφορές.
ντουμπλάζ: Η επανηχογράφηση των διαλόγων μιας ταινίας στον ελεγχόμενο χώρο ενός studio, λύση που υιοθετείται όταν η σύγχρονη ηχοληψία στο γύρισμα είναι ανέφικτη ή προβληματική.
film-noir: Όρος που επινόησαν Γάλλοι κριτικοί για ένα τύπο αμερικανικής ταινίας, συνήθως αστυνομικής ή θρίλερ, με χαμηλότονο φωτισμό, κυριαρχία των σκιών στο κάδρο και ζοφερή ατμόσφαιρα, που επικράτησε στις δεκαετίες του 1940 και 1950 και αναβίωσε περιστασιακά αργότερα.
Δεν έχεις άπλετο χρόνο, από την άλλη πρόκειται για το φαγητό σου. Ιερό πράγμα για μερικούς από εμάς.
Άισμπεργκ: Τραγανό, κατσαρό μαρούλι. Όχι παγωμένο.
Μασκαρπόνε: Κρεμώδες ιταλικό τυρί, που συγγενεύει με την πιο πικάντικη γκοργκοντζόλα. Κάθε τιραμισού που σέβεται το όνομά του, οφείλει να το περιέχει.
Παρφέ: Στρώσεις παγωτού κρέμα ή σοκολάτα με ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Μη διστάζεις να ζητάς ευγενικά διευκρινήσεις για όσα δεν καταλαβαίνεις σε ένα μενού. Η γλώσσα των σεφ είναι ειδικά φτιαγμένη για να μην την καταλαβαίνουμε εμείς οι απλοί.
Πώς να μιλήσεις για μοντέρνα τέχνη
Θες να ξέρεις για τι πράγμα μιλάνε στα εγκαίνια μιας γκαλερί ή σε ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης;
Κυβισμός: Είναι κίνημα της μοντέρνας τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα που μετέτρεψε τις φυσικές γραμμές της γλυπτικής και της ζωγραφικής σε γεωμετρικές. Οι βασικοί εκπρόσωποι του είναι ο Πικάσο και ο Μπράκ. Μη πεις ποτέ: ”Κανένας πίνακας δεν θα μοιάζει με έναν άλλον” αλλά πες ”Μπορείς ξεκάθαρα να δεις την επιρροή από τις αφρικάνικες μάσκες στον πίνακα Les Demoiselles d’Avignon του Πικάσο”
Ποπ αρτ: Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 είναι το κίνημα που χρησιμοποιήθηκε στην διαφήμιση, στα κομιξ και στον σχεδιασμό αντικειμένων. Μη πεις ”Προτιμώ τα λουλούδια και τα παλ χρώματα”, πες ”Είναι υπέροχο πως ο Γουόρχολ κατάφερε να κάνει υψηλή τέχνη ένα τενεκεδάκι από σάλτσα ντομάτας.”
Ιμπρεσιονισμός σημαίνει Μονέ, Σεζάν, Ρενουάρ, 19ος αιώνας και καθημερινές σκηνές που ζωγραφίστηκαν με όλες τις λεπτομέρειες με ζωντανά χρώματα και αναπαραστάσεις του φωτός. Μη πεις: ”Μ αρεσει που λείπει το μαύρο” αλλά πες ”Η αντανάκλαση του ήλιου στο Haystacks του Μονέ είναι κάτι που με μαγεύει.”