Έχουμε δει το λευκό και κλασικό αλάτι, το αλάτι Ιμαλαΐων σε ροζ χρώμα, το μπλε αλάτι και το καπνιστό αλάτι. Τι γίνεται, όμως, με το πράσινο αλάτι;
Ο Chris Lin, συνιδρυτής της Green Salt LLC, εξηγεί γιατί το ομώνυμο προϊόν τους θα μπορούσε να αποδειχθεί απαραίτητο καρύκευμά του μέλλοντος – τόσο για τους γευστικούς μας κάλυκες όσο και για την υγεία μας.
Δύο ώρες νότια του Σαν Ντιέγκο, λοιπόν, δίπλα στους πρόποδες της Ενσενάδα, βρίσκεται ένα πράσινο τοπίο. Από απόσταση μοιάζει με γρασίδι και ένα κλασικό πράσινο χωράφι, αλλά καθώς πλησιάζεις, μπορείς να δεις ότι κάτι διαφέρει πολύ. Πρόκειται για το φυτό Salicornia ή αλμυρήθρα, δηλαδή το βασικό συστατικό που θα μεταποιηθεί στην πορεία σε Πράσινο Αλάτι.
Το Salicornia παράγεται για χιλιετίες και χρησιμοποιείται σε διάφορους πολιτισμούς – καταναλώνεται στον ατμό, μαγειρεύεται στην Ευρώπη και με αποξήρανση χρησιμοποιείται στην λαϊκή ιατρική της Κορέας. Έχει αλμυρή γεύση και χυμώδη υφή και αναπτύσσεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει, δηλαδή, αλμυρό νερό και μπορεί να απορροφά το χλωριούχο νάτριο και άλλα μέταλλα ως τρόπο προσαρμογής του στην αλατότητα.
Σήμερα, η φρέσκια σαλικόρνια χρησιμοποιείται σε εκλεκτά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, καθώς οι σεφ εκτιμούν πώς η αλμυρή γεύση της συμπληρώνει τα θαλασσινά, αλλά και άλλα πιάτα, όπως σούπες, σαλάτες, dressings, κρεατικά
Στο αγρόκτημά του ο Chris Lin, καλλιεργεί και πουλάει φρέσκη σαλικόρνια σε εστιατόρια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για περισσότερο από μια δεκαετία. Ακόμη, για να μειώσει τα απόβλητα των καλλιεργειών του, αφυδατώνει, επίσης, το προϊόν, το οποίο παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κατά δύο-τρία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, ανακάλυψε πως η αφυδατωμένη σαλικόρνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγιές υποκατάστατο του αλατιού. Το Πράσινο Αλάτι (είναι όντως σε μορφή πράσινης σκόνης), έχει 50% λιγότερο νάτριο από το κλασικό αλάτι, περιέχει 11% πρωτεΐνη, 20% φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το κάλιο και η βιταμίνη Β3.
Ωστόσο, το πράσινο αλάτι δεν είναι μόνο αλμυρό, προσθέτει επίσης μια γεύση umami στο φαγητό, στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί, καθιστώντας το ιδιαίτερα νόστιμο.
Επιπλέον, όχι μόνο το Πράσινο Αλάτι έχει ισορροπημένο διατροφικό προφίλ, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Zhang et al το 2015 σύγκρινε το χλωριούχο νάτριο που προέρχεται από σαλικόρνια και το χλωριούχο νάτριο που προέρχεται από κοινό επιτραπέζιο αλάτι. Όταν το έδωσε σε αρουραίους, κοινό αλάτι προκάλεσε υψηλή αρτηριακή πίεση, ωστόσο, όταν τους υπέβαλε σε δίαιτα με βάση τη σαλικόρνια με το ίδιο ποσοστό χλωριούχου νατρίου, οι αρουραίοι δεν ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές στη μελέτη αυτή υποστηρίζουν πως τα μέταλλα της σαλικόρνια (μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο) μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση έναντι της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιβλαβών επιδράσεων του νατρίου, που βρίσκεται στο κλασικό αλάτι.
Συμπεραίνουμε, άρα, πως το πράσινο αλάτι και η σαλικόρνια θα μπορούσαν να είναι μια άμεση εναλλακτική λύση για τη διατροφή των υπερτασικών, αλλά και για πρόληψη. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το 45% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υψηλή πίεση παγκοσμίως.
Μήπως να σκεφτούμε λίγο καλύτερα που και πόσο χρησιμοποιούμε αλάτι;