Το να γυμνάζεσαι τακτικά και το να θέτεις στόχους αναφορικά με την απόδοση που θέλεις να έχεις, είναι κάτι που γενικά μας αρέσει. Ωστόσο, θα το έχεις καταλάβει κι εσύ ότι δεν είναι όλες οι μέρες το ίδιο. Και ως φυσικό επακόλουθο αυτού, το σώμα μας δεν είναι κάθε μέρα σε θέση να ανταποκριθεί το ίδιο σε ένα απαιτητικό (ή και μη απαιτητικό) πρόγραμμα γυμναστικής.
Τι ισχύει λοιπόν για τις μέρες εκείνες όπου νιώθεις ότι τα αποθέματα ενέργειας δεν επαρκούν; Θα πρέπει, να επιδιώκεις να γυμνάζεσαι ή καλύτερα να παραλείψεις την προπόνησή σου;
Σύμφωνα με την personal trainer Karen Maxwell, η απάντηση στο αν πρέπει να γυμνάζεσαι όταν δεν έχεις καθόλου κίνητρο, είναι ναι! Με την υποσημείωση ότι εκείνες τις μέρες δεν χρειάζεται να φτάνεις τον εαυτό σου στα όριά του, αλλά αρκεί μια ήπια φυσική δραστηριότητα. Just to get the blood flowing.
Συγκεκριμένα, η Maxwell υποστηρίζει πως η όποια φυσική δραστηριότητα αρκεί για να ωφελήσει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Παράλληλα “δεν υπάρχει η οποιαδήποτε απαίτηση να αγγίζουμε το 100 τοις εκατό της απόδοσής μας κάθε μέρα – αυτό θα ήταν εξαντλητικό!“.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Rule number one: γυμνάζομαι δεν σημαίνει καταρρίπτω ένα ρεκόρ
Το να γυμνάζεσαι δεν έχει απαραίτητα να κάνει με το να πετύχεις το προσωπικό σου ρεκόρ. Η Maxwell υποστηρίζει (και την ευχαριστούμε για αυτό) ότι τα πνευματικά οφέλη της κίνησης μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά με τα σωματικά οφέλη (αν όχι περισσότερο). “Κάθε είδους κίνηση αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα και προάγει την παραγωγή βιομορίων όπως οι ενδορφίνες, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη” εξηγεί.
“Όλες αυτές είναι ορμόνες που με τη σειρά τους προάγουν το αίσθημα της ευτυχίας και της αγάπης, αυξάνουν την ενέργειά μας και ενισχύουν όλα αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Η τακτική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των βιομορίων δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι”. Και αυτό από μόνο του, αρκεί για να μας δώσει ένα κάποιο κίνητρο να κινηθούμε.
Το καλύτερο όμως από όλα είναι ότι δεν έχει σημασία ποια είναι η προπόνηση ή το επίπεδο έντασης αυτής. Θυμήσου ότι πολλές ήπιες μορφές άσκησης φημίζονται για την ευεργετική επίδραση που μπορούν να ασκήσουν στην ψυχή και το πνεύμα, χωρίς να καλλιεργούν τον ανταγωνισμό ή να σε καλούν να φτάσεις κάποιο συγκεκριμένο στόχο.
Παράλληλα, ακόμη και μια φαινομενικά “κακή” προπόνηση αρκεί για να δώσει στο σώμα μια τακτική ρουτίνα. “Η δημιουργία συνηθειών βοηθά στο να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αποδίδουμε κάθε μέρα τα μέγιστα. Ωστόσο, η ανάπτυξη της συνέπειας συμβάλλει στην αποφυγή των πολλών μεταπτώσεων και εναλλαγών στα επίπεδα της απόδοσής μας”, συμπληρώνει η Maxwell. “Το σώμα μας ανταποκρίνεται σε ό,τι κάνουμε με συνέπεια.
Πράγματι, κάποιες μέρες, δεν υπάρχει κίνητρο για να γυμναστείς. Εκείνες τις μέρες είναι που πρέπει να βασίζεσαι στην πειθαρχία που έχεις χτίσει“.
Φρόντισε λοιπόν να παρατηρείς προσεκτικά το σώμα σου, να το αφουγκράζεσαι και να το ενθαρρύνεις, ιδίως τις κακές του μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε όταν απευθυνόμαστε στο σώμα μας είναι πολύ σημαντική.
Συγκεκριμένα, “λέγοντας στον εαυτό σου ότι είσαι κουρασμέν@, τότε τον πείθεις ότι πραγματικά είσαι κουρασμέν@”, εξηγεί η Maxwell. “Αν ωστόσο προτιμήσεις μια πιο διαλλακτική γλώσσα όπως “αισθάνομαι λιγότερο ενεργητικ@ από ό,τι συνήθως, για αυτό και θα βγω έξω για μια βόλτα για να επιτρέψω στον καθαρό αέρα να με τονώσει”, πιθανότατα να αισθανθείς πολύ διαφορετικά”.
Παρ’όλα αυτά, η Maxwell επισημαίνει την αξία του να κατανοείς πότε το σώμα σου πραγματικά αποζητάει μια μέρα ξεκούρασης / ανάρρωσης, ώστε να ανακάμψει από μια ασθένεια, ένα ξενύχτι, μια σωματική ταλαιπωρία κτλ.
“Αφουγκράσου το σώμα σου – δεν υπάρχει λόγος να γυμνάζεσαι όταν νιώθεις αδιαθεσία ή όταν είσαι άρρωστ@. Μπορεί πολύ απλά το σώμα σου να θέλει να σου επικοινωνήσει το ότι είναι ώρα για ανάπαυση και αποκατάσταση”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Συμπερασματικά
Αν θέλεις να γυμναστείς αλλά νιώθεις ότι το σώμα σου δεν είναι σε θέση να αντέξει μια έντονη προπόνηση, τότε τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να το πιέσεις μέχρι το όριό του. Αρκεί μια ήπια μορφή άσκησης για να πυροδοτήσεις αυτήν την πολυπόθητη ροή ενδορφινών και νευροδιαβιβαστών που προάγουν το αίσθημα της ευτυχίας και της ευεξίας. Παράλληλα, μέσω της συνέπειας, βοηθάς τον οργανισμό σου να συνηθίσει σε μια ρουτίνα άσκησης.
Αν, από την άλλη, νιώθεις ότι αυτό που αποζητάς για να νιώσεις καλά τη δεδομένη στιγμή είναι το να κοιμηθείς, να δεις ένα φίλο ή να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο τότε σεβάσου το σώμα σου και χάρισέ του μια μέρα ανάπαυλας. “Είναι οκ να Κλείσεις το Apple Watch σου εκείνη τη μέρα και να συντονιστείς με το πώς αισθάνεσαι. Είναι οκ να πεις Συγγνώμη, Apple Watch, και αύριο μέρα είναι”.