Σε μία πολυάσχολη καθημερινότητα με γρήγορους ρυθμούς, προσπαθούμε όλοι να εξοικονομούμε χρόνο μειώνοντας όσα περισσότερα λεπτά γίνεται από το καθετί που κάνουμε. Από το πώς θα πας στη δουλειά σου μέχρι και τον τρόπο που θα φας, ο χρόνος που προσπαθείς να σώσεις μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην διατροφή και την υγεία σου.
Σε αυτό το κείμενο δε θα μάθεις πόσες φορές πρέπει να μασάς την τροφή σου, αλλά τη σημασία του γιατί πρέπει να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε αυτό.
1. Μασάω περισσότερο = Τρώω λιγότερο
Η μάσηση της τροφής επιβραδύνει αυτόματα τον ρυθμό με τον οποίο τρως. Αυτό σου επιτρέπει σταδιακά να νιώθεις πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού άρα και η ποσότητα θα είναι τελικά λιγότερη. Σύμφωνα με μελέτη του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics το 2014, τα άτομα που έφαγαν πίτσα μασώντας την 50% περισσότερες φορές από ο,τι συνήθιζαν, κατανάλωσαν 10% λιγότερες θερμίδες. Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα κι εδώ. Η ορμόνη γκρελίνη στέλνει στον εγκέφαλο το μήνυμα της πείνας και οι ορμόνες GLP-1 και CCK στέλνουν το μήνυμα κορεσμού. Όταν τρως, η γκρελίνη μειώνεται και οι GLP-1 και CCK απελευθερώνονται σταδιακά. Όταν λοιπόν, αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στη μάσηση του φαγητού τα επίπεδα γκρελίνης είναι χαμηλότερα, ενώ των GLP-1 και CCK είναι υψηλότερα με αποτέλεσμα, να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού αλλά και να νιώθεις χορτασμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
2. Μασάω περισσότερο = Καλύτερη γεύση
Μασώντας καλά το φαγητό, πέρα από το ότι μειώνεις την κατανάλωση, γεύεσαι καλύτερα την κάθε μπουκιά. Η μεγαλύτερη διάρκεια μάσησης επιτρέπει στην τροφή να μείνει περισσότερη ώρα στο στόμα και έτσι, διεγείρει τους γευστικούς υποδοχείς της γλώσσας. Η διάσπαση της τροφής κατά την μάσηση απελευθερώνει επίσης μόρια που ανιχνεύονται από τους υποδοχείς της όσφρησης στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας τα οποία βοηθούν στο να αντιλαμβανόμαστε τη γεύση.
3. Μασάω περισσότερο = Καλύτερη πέψη
Η μάσηση είναι το πρώτο στάδιο στον μηχανισμό της πέψης. Το σάλιο δε βοηθάει μόνο στην καλύτερη κατάποση της τροφής, αλλά και στο να ξεκινήσει η βιοχημική διαδικασία της πέψης με τα ένζυμα αμυλάση και λιπάση. Όταν μασάς, ο εγκέφαλος αισθάνεται στο στόμα την τροφή και σηματοδοτεί το πάγκρεας να ετοιμαστεί για να απελευθερώσει τα πεπτικά ένζυμα, που θα βοηθήσουν στην διάσπαση της τροφής καθώς περνάει στο στομάχι. Αν το πάγκρεας δεν λάβει αυτό το μήνυμα, η τροφή μπορεί να μην διασπαστεί σωστά, οδηγώντας σε μεγάλα κομμάτια τροφής στο λεπτό και παχύ έντερο, πράγμα που μπορεί να σου προκαλέσει πολλά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
4. Μασάω περισσότερο = Έχω περισσότερη ενέργεια
Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντική για την υγεία , αλλά αν δεν μασιούνται σωστά αυτά τα υγιεινά τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται επαρκώς, προκαλώντας ένα αίσθημα κούρασης. Πιο συγκεκριμένα, αφού η τροφή διασπαστεί, τα μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και λίπος) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες και μέταλλα) συστατικά της μεταφέρονται μέσω του λεπτού εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος. Όσο καλύτερα μασάς τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα απορροφηθούν και θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό σου.www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr
Το savoirville.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη.
Functional
Πάντα ενεργό
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.