Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όσες φορές ακούσατε από το έτερον ήμισυ να σας απευθύνει αυτή τη φράση κάτι κακό ήρθε σίγουρα στο μυαλό σας. Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου το πρώτο κακό που ήρθε στο μυαλό σας ήταν ο χωρισμός, σωστά; Υπάρχουν φορές, ωστόσο, που αυτή η φράση δεν ισοδυναμεί με τη λέξη χωρισμός, αλλά με τη λέξη επικοινωνία. Δεδομένου ότι ένα ζευγάρι οφείλει να συζητά από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο θέμα, καλό θα ήταν να μην πανικοβληθείτε μόλις ακούσετε το «πρέπει να μιλήσουμε». Εκτός κι αν το προηγούμενο βράδυ τα πίνατε με τις φίλες σας και δεν απαντούσατε στις κλήσεις του. Αστειεύομαι.
Όσες φορές μπήκατε στη διαδικασία να σκεφτείτε αν έχει νόημα να ξεκινήσετε μια πολιτική συζήτηση, σας λέω εγώ ότι έχει. Κάθε ζευγάρι που σέβεται τον εαυτό του και τα πιστεύω του, καλό είναι να εξωτερικεύει τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Όσες φορές, μάλιστα, μπήκατε στη διαδικασία να σκεφτείτε αν οι πολιτικές απόψεις καθορίζουν και διαμορφώνουν την πορεία μιας σχέσης, σας λέω εγώ ότι την παρακαθορίζουν. Για να υπάρξει μια ομαλή πορεία σε μια σχέση, οι πολιτικές σας απόψεις πρέπει να συμβαδίζουν ή έστω να μην είναι ακραίες. Οποιαδήποτε φανατική άποψη επηρεάζει αρνητικά.
Εξίσου σημαντικές είναι και οι θρησκευτικές απόψεις ενός ζευγαριού. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για μια σοβαρή σχέση, αρκετά σοβαρή για να οδηγήσει στα σκαλιά της εκκλησίας, ή του δημαρχείου ή και πουθενά παρά μόνο στη συγκατοίκηση. Είμαι σίγουρη ότι πολύ θα θέλατε να γνωρίζετε αν ο/η σύντροφός σας είναι υπέρ ή κατά του γάμου. Μιλώντας για συγκατοίκηση τώρα προκειμένου να ξέρετε τι μέλει γενέσθαι στη σχέση σας, σκόπιμο θα ήταν να συζητήσετε και το αν θα μείνετε μαζί – που θα μείνετε.
«Και τώρα ποιος πληρώνει;». Σίγουρα δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρωτηθήκατε έντονα μέσα σας για το ποιος από τους δυο θα πληρώσει τον λογαριασμό. Φυσικά στα πρώτα ραντεβού είθισται να πληρώνει ο άνδρας, αλλά τι γίνεται όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση; Όλα εξαρτώνται από το οικονομικό υπόβαθρο του καθενός. Αν, δηλαδή, κάποιος από τους δυο περνάει μια δύσκολη οικονομική περίοδο, πληρώνει ο ένας ή τα πληρώνετε από μισά. Και μη σκεφτείτε λεπτό ότι κάτι τέτοιο είναι προσβλητικό. Ίσα ίσα έτσι θα δείξετε στον/στην σύντροφό σας ότι κατανοείτε και στηρίζετε το όποιο πρόβλημα.
Όταν έρχεται η στιγμή του να δείτε μαζί μια ταινία ή μια σειρά, τη θέση πρέπει να παίρνει ο συμβιβασμός. Να δείτε κάτι που θα αρέσει και στους δυο. Όταν, δε, έρχεται η ιερή στιγμή – διότι περί ιερής στιγμής πρόκειται – να δει αγώνα ποδοσφαίρου ο σύντροφός σας, κάτι ανάλογο πρέπει να συμβαίνει. Όπως εσείς δε θέλετε να σας ενοχλεί όταν βλέπετε εκπομπές μαγειρικής ή το Gossip Girl για εκατομμυριοστή φορά, το ίδιο και εκείνος.
Και μιας και πλησιάζει καλοκαίρι και όλα τα ζευγάρια αρχίζουν να ψάχνουν πιθανούς προορισμούς για διακοπές, έρχεται και η δική σας σειρά. Στόχος είναι να πάτε σε κάποιον προορισμό που τα συνδυάζει όλα. Έτσι, θα γλιτώσετε και τη μουρμούρα του «πολύ φασαρία έχει εδώ για ζευγάρια, έπρεπε να πάμε δίπλα στην Κάρπαθο» (όχι ότι έχω τίποτα με την Κάρπαθο).
Όπως και να ‘χει πάντως μια υγιής σχέση χρειάζεται επικοινωνία, κατανόηση και συμβιβασμούς. Μισώ τα ζευγάρια που βγαίνουν έξω και δεν έχουν τίποτα να πουν, κοιτώντας δεξιά κι αριστερά. Το αταίριαστο τους χαρακτήρα τους, τους είναι άγνωστο… μέχρι να το συζητήσουν!