Τα παραδοσιακά pretzel rolls έχουν τις ρίζες τους στη Γερμανία. Εκεί η ονομασία αλλάζει κι όπως όλες οι γερμανικές λέξεις έτσι κι αυτή είναι απλή και εύκολη να τη διαβάσεις ξανά και ξανά. Laugenbrötchen. Ευτυχώς το να φτιάξεις τα δικά σου pretzel rolls είναι πιο εύκολο από το να τα παραγγείλεις σε έναν γερμανικό φούρνο. Μαλακά και αφράτα, ελαφρώς αλμυρά και βουτυρένια. Μπορείς να τα γεμίσεις με αλλαντικά, τυριά, μαρούλι και ντομάτα για εύκολα sandwich. Μπορείς να τα κάνεις mini burgers. Ή μπορείς απλά να τα φας ζεστά με λίγο αρωματισμένο βούτυρο στο εσωτερικό τους.
Τι θα χρειαστείς:
1 ½ κούπα με χλιαρό νερό
2 1/4 κουταλάκια μαγιά
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
4 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
¼ κούπα baking soda
1 αυγό, χτυπημένο με ένα κουταλάκι νερό
χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Πώς θα τα φτιάξεις:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το νερό, τη μαγιά και τη καστανή ζάχαρη. Άφησε το μείγμα να αφρίσει για 5 λεπτά. Κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσε το αλάτι και το βούτυρο. Ανακάτεψε με το εργαλείο του μίξερ μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο από το αλεύρι. Η ζύμη θα κολλάει. Αν ζυμώνεις με το χέρι ίσως να χρειαστείς λίγο παραπάνω χρόνο ζυμώματος.
Ψέκασε τα πλαϊνά του μπολ με spray λαδιού για να μην κολλήσει η ζύμη όσο φουσκώνει και σκέπασε με μεμβράνη. Άφησε τη ζύμη σε ένα ζεστό σημείο για περίπου μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Με ένα εργαλείο κοπής πίτσας κόψε τη ζύμη σε 12 κομμάτια και πλάσε τα σε μπάλες.
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή σκεύος που ψήνεις ψωμί αράδιασε τις μπάλες ζύμης κολλητά μεταξύ τους. Σκέπασε με μία πλαστική μεμβράνη και άφησε για άλλη μία ώρα.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Και τώρα θα κάνεις το στάδιο που διαφοροποιεί τα pretzels από τα υπόλοιπα είδη ”ψωμιού”. Γέμισε ένα μεγάλο τηγάνι στα 2/4 του και βράσε το σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να βράσει βγάλε το από τη θερμοκρασία και πρόσθεσε σταδιακά τη σόδα ανακατεύοντας. Ξαναβάλε πάνω στη θερμοκρασία, χαμήλωσε και άφησε να πάρει πάλι έναν βρασμό.
Βούτηξε μία μπάλα ζύμης μέσα στο μείγμα της σόδας και άφησε για 30”. Ένα ένα κάθε φορά. Με μία κουτάλα μετάφερε τη ζύμη στη θέση της στο ταψί, προσέχοντας να μη πάρεις πολύ από το υγρό με τη σόδα. Συνέχισε μέχρι να κάνεις όλες τις μπάλες.
Με ένα πινέλο πέρασε την επιφάνεια τους με το μείγμα του αυγού. Πασπάλισε με αλάτι.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χάραξε δύο βαθιές γραμμές πάνω σε κάθε μπάλα. Ψήσε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια τους.