Ο Ιούνιος είναι ο Μήνας Υπερηφάνειας της LGBTQI+ κοινότητας. Η έννοια του Homosexual Pride ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες – εννοιολογήθηκε και μπήκε στη συλλογική μνήμη από ακτιβιστές όπως οι Jack Baker και Michael McConnell, Thom Higgins, Brenda Howard, Robert A. Martin και L. Craig Schoonmaker.

Ο Ιούνιος ανακηρύχθηκε Μήνας Υπερηφάνειας ως υπενθύμιση και ανάμνηση των ταραχών του Stonewall, που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη το 1969. Παρακάτω θα δεις συνοπτικά την ιστορία του Pride και των συνεργαζόμενων με αυτό κινημάτων, που οδήγησαν σε σύγχρονα ζητήματα όπως το rainbow washing.

Οι ταραχές του Stonewall

Στις 28 Ιουνίου 1969, στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία εισέβαλε στο Stonewall Inn, ένα από τα λίγα γκέι μπαρ στο Big Apple, το οποίο προσέλκυε τα πιο περιθωριοποιημένα μέλη της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Drag Queens και των τρανς ατόμων. Αυτές οι βίαιες επιδρομές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο τη δεκαετία του 1960. Οι εντάσεις ήταν υψηλές και ξέσπασαν σε μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ των θαμώνων και της αστυνομίας που διήρκεσαν για μέρες. Οι κάτοικοι του Greenwich Village οργανώθηκαν γρήγορα για να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους, όπου θα μπορούσαν να ζουν χωρίς το φόβο της σύλληψης ή του ξυλοδαρμού. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η queer κοινότητα εξεγέρθηκε οργανωμένα ενάντια σε ένα σύστημα που χρηματοδοτούσε η κυβέρνηση και καταδίωκε τις σεξουαλικές μειονότητες.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οι Craig Rodwell, Fred Sargeant, Ellen Broidy και Linda Rhodes πρότειναν την πρώτη πορεία διαδήλωσης στους δρόμους της πόλης. Αυτές οι συγκρούσεις και αυτή η εξέγερση έγιναν σύμβολο, σηματοδοτώντας την έναρξη του κινήματος για τα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας, στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως. Ακόμα και σήμερα, στις αρχές Ιουνίου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν με φωτογραφίες της Marsha P. Johnson, που θεωρείται σημαντική προσωπικότητα και η πραγματική εμπνεύστρια αυτών των ταραχών και των οργανωμένων κινημάτων που ακολούθησαν.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by HIGHXTAR.® (@highxtar)

Το Pride σήμερα

Το 2024, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για το Pride. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Σε όλο τον κόσμο, το να ανήκει κανείς στην LGBTQI+ κοινότητα, εξακολουθεί να θεωρείται στίγμα. Χωρίς να τοποθετούμε τη χώρα μας σε ένα υψηλότερο βάθρο, χωρίς να δείχνουμε με το δάχτυλο άλλες χώρες, και αντ’ αυτού ασκώντας κάποια αυτοκριτική, σκέψου μόνο πως η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τα δικαιώματα LGBTQI+, με δυστυχώς αρνητική εστίαση στα τρανς άτομα. Για να μην αναφέρουμε τις προκαταλήψεις, τα βίαια σχόλια και τις μικροεπιθέσεις στο δρόμο και στα μπαρ, που είναι επίσης συνηθισμένες. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Στη χώρα μας, διοργανώνονται εκδηλώσεις και διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και όχι μόνο, στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις για να δείξεις την υποστήριξή σου και την αλληλεγγύη σου.

Στις 15 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Athens Pride και η LGBTQI+ Κοινωνία των Πολιτών γιόρτασαν τη νομιμοποίηση της ισότητας στον Γάμο και στην Τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια  (Ν.4089/2024). Αυτός ο νομός-ορόσημο αποτελεί το επιστέγασμα πολλών ετών σκληρών προσπαθειών για μια προστατευτική νομοθεσία για τα LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πραγματική κοινωνική αλλαγή δεν επέρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Athens Pride (@athensprideofficial)

Rainbow Washing και Διαθεματικότητα

Τι συμβαίνει όμως όταν οι μεγάλες εταιρείες οικειοποιούνται τον αγώνα του ουράνιου τόξου για να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα; Όταν το Pride μετατρέπεται σε παρέλαση εμπορικών σημάτων, που παραμερίζουν τα μέλη της κοινότητας για να φαίνονται καλά και να κερδίζουν πόντους, χωρίς να κάνουν πραγματικά τίποτα για τις κοινότητες που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν; Αυτό είναι γνωστό ως “rainbow washing”, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν να το αναγνωρίζουν και να το αποφεύγουν.

Η λύση; Απλά δεν αγοράζουν. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να κοιτάξεις γύρω σου, να διακρίνεις τη γνήσια υποστήριξη από την ψεύτικη, να ελέγξεις ότι οι εταιρείες αυτές δεν ανήκουν σε ομάδες που βλάπτουν το περιβάλλον ή αγνοούν τις διακρίσεις. Διερεύνησε τι σκέφτεται αυτός ο πολιτικός που λατρεύει να φοράει κάλτσες ουράνιου τόξου για τα φτωχότερα μέλη της κοινωνίας. Εν ολίγοις, προσπάθησε να καταλάβεις πώς τα κοινωνικά δικαιώματα διασταυρώνονται με τα πολιτικά δικαιώματα, πώς αλληλοδιαπλέκονται και πώς το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο, γιατί τότε χάνουν το νόημά τους.

Ο Μήνας Υπερηφάνειας στην Ελλάδα 

Ακόμα και με την φετινή νίκη του LGBTQI+ κινήματος, είναι πολλά ακόμη όσα χρειάζονται να γίνουν για να δημιουργηθεί το ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης που αξίζει σε κάθε μέλος της κοινωνίας. Το Athens Pride 2024 συνεχίζει τους αγώνες του για την ορατότητα, τις διεκδικήσεις και την κοινωνική συμπερίληψη της LGBTQI+ κοινότητας. Για όλα αυτά, και για τις πολλές μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις που υπάρχουν καθημερινά, βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε την συνολική κοινωνική αλλαγή, που θα φέρει την ουσιαστική ισότητα.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μεγάλο LGBTQI+ καλοκαίρι, καθώς το 9ήμερο φεστιβάλ EuroPride έρχεται στη Θεσσαλονίκη την ώρα που η χώρα γιορτάζει τον ισότιμο γάμο. Την ώρα που η Ελλάδα έγινε η 36η χώρα παγκοσμίως και η 16η στην ΕΕ που καθιέρωσε τον γάμο για όλους, στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν έναν ακόμη λόγο για να προετοιμάζονται. Η πόλη έχει την τιμή να φιλοξενήσει το EuroPride 2024, το σημαντικότερο ετήσιο γεγονός της Ευρώπης για την προβολή και την ένταξη των LGBTQI+ ατόμων. Από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου, δεκάδες χιλιάδες LGBTQI+ άτομα από κάθε γωνιά της Ευρώπης, θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν τη διαφορετικότητα και να διεκδικήσουν την ισότητα σε όλη την ήπειρο και τον κόσμο. Οι προσδοκίες για τους επισκέπτες φτάνουν τα 50.000 άτομα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείς να βρεις εδώ.

Στην Αθήνα από την άλλη, με το σύνθημα, ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, το Athens Pride 2024 υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που τα LGBTQI+ άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση  και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Athens Pride (@athensprideofficial)

Το Athens Pride θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος στις 19:00, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείς να το βρεις εδώ.