Οι σκέψεις που κάνεις –αναπόφευκτα- όταν πρόκειται να δημιουργήσεις τη δική σου οικογένεια, είναι πολλές. Και δίκαια. Και δεν είναι όλες ντυμένες με λουλούδια και μουσική ταινιών.
Κάπου εδώ να σου πω, πως τελικά το σωστό timing δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να καταφέρεις να βάλεις 100% σε τάξη τη ζωή σου, τα οικονομικά σου, τη δουλειά σου και γενικότερα κάθε πτυχή της ζωής σου, όλα ταυτόχρονα.
Το ίδιο προσπάθησα κι εγώ. Δεν το κατάφερα. Αν ανήκεις στους τυχερούς που το κατάφεραν μοιράσου το μυστικό σου!
Το να έχεις τη δική σου οικογένεια, αν φυσικά το επιθυμείς, είναι χαρά αλλά για να μην τα εξιδανικεύουμε όλα, είναι και μεγάλο άγχος. Υπάρχουν λοιπόν σίγουρα μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν κάνεις τη δική σου οικογένεια. Κυρίως για να διαχειριστείς το άγχος αυτό.
Σιγουρέψου πως το θέλεις πραγματικά
Ο πρώτος γνώμονας για να ξεκινήσεις τη δική σου οικογένεια είναι να το θέλεις. Να μην αισθάνεσαι πως πρέπει να το κάνεις γιατί η κοινωνία φροντίζει να στο επιβάλλει, να μην αισθάνεσαι πως πρέπει γιατί ‘’αν όχι τώρα, πότε’’, να μην αισθάνεσαι πως πρέπει… γενικά. Το θέμα είναι να το θέλεις εσύ.
Να γνωρίζεις πως η αλλαγή θα είναι μεγάλη (βασικά ΟΙ αλλαγές)
Μια οικογένεια είναι μια υπέροχη εμπειρία που αλλάζει τη ζωή, αλλά απαιτεί επίσης από εσένα να κάνεις πολλές προσαρμογές (αν όχι αλλαγές). Θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσεις κάθε πτυχή της ζωής σου και του εαυτού σου, τις ευθύνες, τον τρόπο ζωής σου. Αλλά εντέλει, αν όντως το επιθυμείς αξίζει κάθε παραχώρηση. Δεν είναι σίγουρα εύκολο, αλλά ναι, το αξίζει.
Όταν είσαι single, έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο που ίσως τον θεωρείς δεδομένο. Όταν αποκτάς οικογένεια και παιδιά, αυτό αλλάζει και απαιτεί από εσένα να κάνεις και τις απαραίτητες προσαρμογές.
Προγραμματισμός κυρίως στα οικονομικά σου
Ένα μωρό μπορεί να είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στη ζωή ενός ζευγαριού. Είναι μία εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία κι όσο ονειρεμένη κι αν είναι σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς και πιο αγχωτικά πράγματα, που όμως είναι σημαντικά για την ευημερία και τη δική σας σαν ζευγάρι και του μωρού. Τα οικονομικά –ειδικά όπως είναι πλέον τα πράγματα- δεν είναι ποτέ ιδανικά. Μπορείς όμως να βάλεις ένα πρόγραμμα σε έξοδα και έσοδα, ώστε να γλιτώσεις από το περιττό άγχος. Η αποταμίευση είναι επίσης σημαντική, καθώς με ένα μωρό τα απρόοπτα θα είναι πολλά.
Κανένα μωρό δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να διορθώσει μία σχέση
Ένα μωρό δεν θα φτιάξει μια κακή σχέση. Δεν θα αλλάξει μαγικά τα πράγματα. Και δεν θα ήταν και υγιές να σκεφτείς κάτι τέτοιο. Το περιβάλλον στο οποίο θα εισέλθει ένα μωρό, αλλά κι εσύ η ίδια ως νέα μαμά, πρέπει να είναι υγιές, υποστηρικτικό και γεμάτο αγάπη. Αυτό είναι ίσως και το πρώτο που πρέπει να αναλογιστείς πριν μπεις στη διαδικασία του να δημιουργήσεις οικογένεια.
Να θυμάσαι πως τίποτα δεν είναι ιδανικό σε καμία συνθήκη. Ακόμα και στη δημιουργία οικογένειας. Σημασία έχει τελικά πόσο ευτυχισμένη σε κάνουν οι επιλογές σου και πόσο πλήρης νιώθεις από τη ζωή σου.
Σε καμία περίπτωση δεν σου λέω ότι θα είναι εύκολο, σου λέω όμως πως αξίζει!