Ο χωρισμός είναι μια σύνθετη υπόθεση. Όταν έχεις υπάρξει σε μια ευτυχισμένη σχέση με κάποιον, είναι εντελώς ανθρώπινο να αναπολήσεις τις στιγμές που έχετε περάσει μαζί. Nα σκεφτείς ότι μπορείτε αβίαστα να επιστρέψετε σε αυτή τη φάση και να τραγουδάτε “είσαι το ταίρι μου, το ιδανικό μου ταίρι” ο ένας στον άλλο. Μέσα στο μυαλό μας, όλα φαντάζουν απλά: παίρνεις το κινητό στο χέρι, πληκτρολογείς και πατάς Αποστολή. Στέλνεις απλά ένα μήνυμα στον πρώην.
Όχι, όχι, όχι. Μη στείλεις μήνυμα. Μην πατήσεις like στη φωτογραφία που μόλις ανέβασε. Μην απαντήσεις στο στόρι του στο Instagram. Απλά μην.
Αν σε χώρισε αυτός
Αχ. Αν πω πως δεν έχουμε όλοι βρεθεί σ’ αυτή τη θέση, θα πω ψέματα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η αλήθεια είναι ότι αν μπεις στον πειρασμό να στείλεις μήνυμα, αυτό οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι μέσα στο μυαλό σου έχεις ωραιοποιήσει την σχέση που έληξε. Νομίζεις ότι με λίγη προσπάθεια (την οποία δεν είχες καταβάλει προηγουμένως;) θα κερδίσεις τον άλλο ξανά και τα πράγματα θα είναι πάλι μέλι-γάλα.
Σκέψου, σκέψου, κάτσε και σκέψου. Οδυνηρό μεν, αλλά προσπάθησε να θυμηθείς γιατί σου ζήτησε να χωρίσετε. Ήθελε να μείνει μόνος του ή υπήρχε κάποιο τρίτο πρόσωπο; Σε αυτή την περίπτωση, το παιχνίδι έχει λήξει. Ακόμα και αν στείλεις, δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν θα μπει καν στον κόπο να σου απαντήσει. Στο λιγότερο αισιόδοξο, θα σου δείξει την πόρτα για άλλη μια φορά, ανοίγοντας εκ νέου μια πληγή που κόντευε να κλείσει.
Αν πάλι σε χώρισε ρίχνοντας πάνω σου όλες τις ευθύνες για μια δυσλειτουργική σχέση… Θέλεις πραγματικά να ξαναρχίσεις να μιλάς με το άτομο αυτό; Αν ναι, ετοιμάσου για ένα φαύλο κύκλο: προβλήματα, γκρίνια, χωρισμός, απόδοση ευθυνών (εξ ορισμού σε σένα), δύο μαύροι κύκλοι κάτω απ’ τα μάτια και μια καρδούλα χίλια κομμάτια. Θέλω να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου την αξία του και να αποφύγεις να εμπλακείς σε μια τέτοια κατάσταση. Θυμήσου ότι η λέξη κλειδί εδώ είναι η “ωραιοποίηση” – στις αναμνήσεις μας όλα φαντάζουν σαφώς καλύτερα από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Αν τον χώρισες εσύ
Έχοντας βρεθεί σε αυτή τη θέση, θα ‘θελα να παίξω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου: ποιες ακριβώς είναι οι προσδοκίες σου από αυτό το μήνυμα; Πρόκειται για ένα άτομο που για τον ένα ή τον άλλο λόγο αποφάσισες ότι δεν έχει θέση στη ζωή σου – είτε γενικά, είτε ως ερωτικός σύντροφος. Έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό σχετικά με την επιλογή σου αυτή; Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του είδους, η επιστροφή στον πρώην είναι είτε θέμα ανασφάλειας, είτε θέμα συνήθειας. Μήπως αισθάνεσαι ότι δεν σε προσέχουν οι άντρες όταν βγαίνεις; Μήπως απλά σου λείπει το σώμα του πλάι στο δικό σου όταν κοιμάσαι; Μήπως είδες ένα meme σχετικά με εκείνη τη σειρά που συνηθίζατε να βλέπετε αγκαλιά και δεν έχεις με ποιον να το μοιραστείς; Μήπως πάλι έχεις απελπιστεί μετά από μια σειρά αποτυχημένων πρώτων ραντεβού και αναλογίζεσαι πόσο χειρότερα θα ήταν αν επέστρεφες κοντά του;
Κανένας από τους παραπάνω λόγους δεν αρκεί για να δικαιολογήσει μια τέτοια συμπεριφορά.
Προσπάθησε να δεις τα πράγματα και από την πλευρά του: ίσως πληγώθηκε με το χωρισμό και αισθάνεται ακόμη ευάλωτος. Ίσως του πήρε πολύ καιρό να συνηθίσει στην ιδέα ότι δε θα είστε μαζί. Ίσως μόλις ξεκίνησε να βγαίνει με κάποια άλλη. Με το να του στείλεις μήνυμα γκρεμίζεις με μια μόνο κίνηση όση “πρόοδο” είχε κάνει συναισθηματικά για να σε ξεπεράσει και έτσι δείχνεις ότι δε σέβεσαι αρκετά το πώς νιώθει ώστε να του δώσεις τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται. Είναι αυτή η βάση για μια ισορροπημένη επανένωση;
Θα νοσταλγήσεις, θα κλάψεις, θα πονέσεις, θα αναρωτηθείς. Ίσως πιεις κάτι παραπάνω, ίσως βάλεις Οικονομόπουλο στη διαπασών, ίσως χάσεις τον ύπνο σου για λίγο. Κανένας χωρισμός δεν είναι εύκολος. Σκέψου μια δύσκολη κατάσταση που βίωσες και που νόμιζες ότι δε θα τελειώσει ποτέ αλλά παρ’ όλα αυτά την ξεπέρασες. Αυτό θα συμβεί και τώρα, απλά θα πάρει το χρόνο του. Τέλος, όπως λέμε και στο χωριό μου, “never look back, you’re not going that way.”