Τις περισσότερες φορές, τα πρησμένα βλέφαρα προκαλούνται από κάτι απλό. Μπορεί, για παράδειγμα, να κοιμήθηκες χωρίς να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου, να έφαγες ένα πολύ αλμυρό γεύμα το προηγούμενο βράδυ ή σε τσίμπησε κάποιο έντομο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια απλή σπιτική θεραπεία, όπως η εφαρμογή μιας ζεστής ή κρύας κομπρέσας, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το πρήξιμο.
Ωστόσο, εάν το πρήξιμο επιμένει, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν γιατρό για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης.
Το Well and Good συγκέντρωσε τις γνώμες ειδικών για τους λόγους που οδηγούν σε πρησμένα βλέφαρα, διακρίνοντας τα «αθώα» αίτια, που υποχωρούν μόνα τους από τα πιο σοβαρά, που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης. Παράλληλα, παραθέτουν ορισμένες συμβουλές για το πώς να προλάβεις το φαινόμενο:
Τα πιο συνηθισμένα αίτια για τα πρησμένα βλέφαρα είναι:
- Μυκητίαση: Περιγράφεται ως σπυράκι των βλεφάρων και είναι ένα μικρό, κόκκινο και επώδυνο εξόγκωμα, που σχηματίζεται όταν αποφράσσονται οι λιπογόνοι αδένες του βλεφάρου. Γενικά προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις και συχνά υποχωρεί από μόνη της μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Οι θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν ζεστές κομπρέσες και απαλό καθαρισμό. Αντιστάσου στον πειρασμό να πειράξεις το σπυράκι. Εάν δεν βελτιωθεί, αναζήτησε ιατρική βοήθεια.
- Αποφραγμένος πετρελαϊκός αδένας (χαλάζιο): Παρόμοιο με τη μυκητίαση, το χαλάζιο είναι ένα κόκκινο εξόγκωμα στο βλέφαρο που προκαλείται από μπλοκαρισμένο λιπαρό αδένα. Συνήθως είναι λιγότερο επώδυνο. Η θεραπευτική προσέγγιση είναι παρόμοια με αυτή της μυκητίασης, αλλά εάν το χαλάζιο επιδεινωθεί ή επηρεάσει την όραση, μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.
- Αλλεργίες: Όταν τα αλλεργιογόνα έρχονται σε επαφή με τα μάτια, μπορεί να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε πρησμένα βλέφαρα. Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά και οι κρύες κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για να προλάβεις το πρόβλημα, προσπάθησε να αποφεύγεις ό,τι σου προκαλεί αλλεργία και να καθαρίζεις καθημερινά και επιμελώς την περιοχή των βλεφάρων σου.
- Ροζ μάτι (επιπεφυκίτιδα): Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, εκκρίσεις και πρησμένα βλέφαρα και μπορεί να προκληθεί από αλλεργιογόνα, ερεθιστικούς παράγοντες ή λοιμώξεις. Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, αλλά οι κρύες κομπρέσες αποδεικνύονται συνήθως ανακουφιστικές. Η διατήρηση της υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης.
- Έκζεμα: Αυτή η δερματική πάθηση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κνησμό και πρήξιμο στα βλέφαρα. Απόφυγε τους εκλυτικούς παράγοντες και απευθύνσου στο γιατρό, που μπορεί να σου συνταγογραφήσει στεροειδείς κρέμες.
- Χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα): Εάν αντιμετωπίζεις βλεφαρίτιδα, τότε πιθανώς έχεις κόκκινα, πρησμένα βλέφαρα που οφείλονται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων δερματικών παθήσεων ή λοιμώξεων. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία, ενώ τόσο οι σπιτικές θεραπείες, όσο και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.
- Κατακράτηση υγρών (οίδημα): Το οίδημα στα βλέφαρα μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες, διατροφικές επιλογές ή πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και η χρήση δροσερών επιθεμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.
- Ιός του έρπητα: Ένας κοινός ιός, ο HSV-1, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα μάτια και τα βλέφαρα. Τα αντιιικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.
- Βακτηριακή λοίμωξη (κυτταρίτιδα): Αυτή η σοβαρή λοίμωξη απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία και μπορεί να εμφανιστεί στα βλέφαρα λόγω διαφόρων παραγόντων. Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για τη θεραπεία αυτής της λοίμωξης. Όσο πιο άμεση είναι η αντιμετώπιση, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες σοβαρότερων επιπλοκών, όπως μηνιγγίτιδα, απώλεια όρασης και βλάβη των νεύρων.
- Θυρεοειδίτιδα: Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε πρησμένα, κόκκινα βλέφαρα και άλλα οφθαλμικά συμπτώματα. Η θεραπεία ποικίλλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τύπο της νόσου του θυρεοειδούς. Για ορισμένους, η απλή χρήση τεχνητών δακρύων ή η λήψη συμπληρώματος σεληνίου μπορεί να είναι αρκετή, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.
- Ο έρπητας ζωστήρας: Αυτός ο ιός μπορεί να προκαλέσει πρησμένα βλέφαρα και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τα μάτια, ιδίως σε ηλικιωμένους ενήλικες ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντιική θεραπεία είναι απαραίτητη.
- Καρκίνος των βλεφάρων: Πρόκειται για σπάνια περίπτωση, όμως τα πρησμένα βλέφαρα μπορεί να υποδηλώνουν και καρκίνο του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.
Πώς να προλάβεις το πρόβλημα
Δεν μπορείς πάντα να αποτρέψεις ένα πρησμένο βλέφαρο, ειδικά αν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση, αλλά μπορείς να λάβεις μέτρα, έτσι ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο.
Οι ειδικοί δίνουν ορισμένα βασικά tips:
- Απόφυγε τους πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες: Περιόρισε την έκθεσή σου σε πιθανά αλλεργιογόνα και ερεθιστικούς παράγοντες επαφής, που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο.
- Φρόντισε να αφαιρείς πάντοτε το μακιγιάζ από τα μάτια σου και να καθαρίζεις καλά τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες σου καθημερινά: Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων, γύρης, σκόνης και άλλων υπολειμμάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, αλλεργίες και πρήξιμο.
- Επίλεξε υποαλλεργικά προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης της επιδερμίδας: Αυτά είναι σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα και είναι ασφαλή για την περιοχή των ματιών, αποτρέποντας τον ερεθισμό και το πρήξιμο των βλεφάρων.
- Να πλένεις πάντοτε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό πριν αγγίξεις τα μάτια σου (ή τους φακούς επαφής): Η καλή υγιεινή των χεριών βοηθά να μην εισέλθουν μικρόβια και βακτήρια στα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης λοιμώξεων.
Πότε να επισκεφθείς γιατρό
Αν το βλέφαρό σου εξακολουθεί να είναι πρησμένο, παρ’ ότι έχεις δοκιμάσει διάφορες θεραπείες ή αν μεγαλώσει μετά από λίγες ημέρες, καλό είναι να το δει γιατρός. Η δρ. Chang τονίζει την επιτακτική ανάγκη μιας ιατρικής επίσκεψης στην περίπτωση που το πρησμένο βλέφαρο συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πόνο, θολή όραση, ζέστη, εκκρίσεις ή συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετό και ρίγη, καθώς τα συμπτώματα αυτά μαρτυρούν τον ενδεχόμενο κίνδυνο για ένα πιο σοβαρό οφθαλμικό πρόβλημα.
Ο γιατρός είναι εξίσου απαραίτητος εάν εμφανίζεις συμπτώματα όπως:
- Το πρησμένο βλέφαρο είναι κόκκινο, ζεστό, επώδυνο, ευαίσθητο ή έχει φουσκάλες
- Το βλέφαρο πέφτει
- Δεν μπορείς να ανοίξεις το μάτι σου ή να το κρατήσεις ανοιχτό
- Ο πόνος είναι στο μάτι και όχι στο βλέφαρο
- Το λευκό του ματιού είναι πολύ κόκκινο, εν μέρει ή σε όλο το μάτι.
- Έχεις πονοκέφαλο ή αισθάνεσαι άρρωστ@
- Αντιμετωπίζεις ξαφνική ευαισθησία στο φως
- Η όρασή σου αλλάζει
Τέλος, αν έχεις διαγνωσθεί με κάποια πάθηση, όπως θυρεοειδοπάθεια, ηπατοπάθεια, νεφροπάθεια ή καρδιοπάθεια ή έχεις οικογενειακό ιστορικό για τις παθήσεις αυτές, είναι σημαντικό να παρακολουθείς τακτικά την υγεία των ματιών σου. Οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι κάτι άλλο στο σώμα σας πρέπει να ελεγχθεί, καταλήγει η δρ. Chang.