I have a confession to make. Ποτέ μου (μα ποτέ μου), στα όσα χρόνια ασχολούμαι με το χορό και το conditional training γενικότερα, δεν κατάλαβα τι διαφορά έχουν όλα αυτά τα προγράμματα γυμναστικής που ξεπηδούν κάθε τόσο και υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα χάρη σε κάποια πρωτοποριακή προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει οι εισηγητές τους. Ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς διαφοροποιείται ένα μάθημα συμβατικού Pilates από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα τύπου Barre, Yogilates, Tabata κτλ. Οκ, δεν αρνούμαι ότι κάποια εμπλέκουν τη χρήση εξοπλισμού ή οργάνων ενώ άλλα όχι. Και πάλι όμως, τα ταπεινά μου μάτια δεν κατάφεραν ποτέ να διακρίνουν κάποια ουσιαστική διαφορά.
Μέχρι που ανακάλυψα το Progressive Ballet Technique και μαζί με αυτό ένα πρόγραμμα με ξεκάθαρο προορισμό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη φύση αυτή καθαυτή του προγράμματος και στο πόσο διαφορετική είναι η ροή του από εκείνη των άλλων προπονήσεων τύπου Pilates ή barre. Αναφέρομαι κυρίως στον αντίκτυπο που έχει στην τεχνική εκείνου που καταπιάνεται με το χορό, και ως εκ τούτου στην επίδοση και το αισθητικό αποτέλεσμα που αναβαθμίζονται ανέλπιστα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη μέθοδο PBT
Η μέθοδος PBT αναπτύχθηκε ειδικά για χορευτές κλασικού μπαλέτου και είναι αναγνωρισμένη από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού (RAD) της Αγγλίας. Χρησιμοποιεί εξοπλισμό όπως μπάλες μικρού και μεγάλου μεγέθους και λάστιχα. Αποτελεί ένα θαυμάσιο τρόπο να συνδυάσεις ασκήσεις τύπου Pilates και Barre με ασκήσεις μπαλέτου. Στην ουσία, καλείσαι να εκτελέσεις κινήσεις κέντρου και μπάρας, τοποθετώντας αυτή τη φορά το σώμα σου σε διαφορετικές θέσεις και στάσεις, με τη βοήθεια εξοπλισμού ο οποίος προσθέτει κάποιου είδους αντίσταση ή οριοθέτηση της κινητικότητάς σου. Κάπως έτσι η δυσκολία αυξάνεται και καταλήγεις ουσιαστικά να εκτελείς τις παλιές, καλές, γνώριμες ασκήσεις (στις οποίες συχνά μπορεί να έκλεβες) χωρίς την ευχέρεια που προσδίδει η όρθια στάση ή η όποια βολικότερη τοποθέτηση του σώματός σου.
Ο σκοπός, ωστόσο, αγιάζει τα μέσα. Και ο σκοπός στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να μάθεις καλύτερα το σώμα σου και τον τρόπο με τον οποίο οι μυς σου συλλειτουργούν. Τέλος, η μέθοδος σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις ποιους ακριβώς μυς πρέπει να ενεργοποιείς κάθε φορά που πρέπει να εκτελέσεις μια χορευτική κίνηση.
Σε ποιους προορίζεται
Αν ασχολείσαι με το κλασικό μπαλέτο, το μοντέρνο ή το σύγχρονο αλλά και οποιοδήποτε άλλο είδος χορού, το όφελος που έχεις δοκιμάζοντας τη μέθοδο PBT είναι ευκολονόητο. Και σίγουρα αξίζει να το προσθέσεις στη ρουτίνα σου ή να αντικαταστήσεις με αυτό κάποια άλλα προγράμματα fitness που παρακολουθούσες στο πλαίσιο του conditional training σου. Ας σημειωθεί εδώ ότι αν ασχολείσαι με το χορό αλλά και με οποιοδήποτε άλλο είδος άθλησης, είναι σημαντικό να εντάξεις επικουρικά στο πρόγραμμά σου κάποιες ακόμη προπονήσεις ενδυνάμωσης, αντοχής ή/και ευλυγισίας, ώστε να μάθεις καλύτερα το σώμα σου, να το βοηθήσεις να αποδίδει καλύτερα και με λιγότερο κίνδυνο για τραυματισμούς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αν πάλι δεν ασχολείσαι με το χορό, αλλά έχεις μια καλή σχέση με το σώμα σου γιατί γυμνάζεσαι συστηματικά, έχεις πολλά να κερδίσεις εισάγοντας μια διαφορετικού τύπου προπόνηση στην αθλητική ρουτίνα σου. Και σίγουρα θα μπορέσεις να εξοικειωθείς και να προσαρμοστείς στους ρυθμούς του προγράμματος με σχετική άνεση και ευκολία.
Αν, ωστόσο, δεν ανήκεις σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, δηλαδή δεν έχεις καμία επαφή είτε με το χορό είτε με οποιοδήποτε άλλο είδος γυμναστικής, αλλά αναζητάς ένα τρόπο να δουλέψεις το σώμα σου, και πάλι το PBT είναι καλή ιδέα. Σίγουρα είναι αρκετά απαιτητικότερο από το συμβατικό Pilates ή τη Yoga και αρκετά στοχευμένο, αλλά δεν χάνεις κάτι να κάνεις μια δοκιμή. Φτάνει να είσαι διατεθειμένη να δώσεις στον εαυτό σου τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής. Και γιατί όχι; Μπορεί το σώμα σου να σε εκπλήξει ευχάριστα. Είναι, εξάλλου, απίστευτες οι δυνατότητες που έχει.