Μια υγιής σχέση δεν έχει μόνο τις καλές της στιγμές. Μοιραία, θα έρθουν και οι εντάσεις, ειδικά για τα ζευγάρια που είναι πολύ καιρό μαζί. Καμιά φορά, η κατάσταση μπορεί να γίνει λίγο πιο δύσκολη. Τότε, ένας σύμβουλος σχέσεων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να επαναφέρεις τη σχέση σου σε έναν καλό δρόμο.
Σύμφωνα με την Svea Wentzler, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, όλες οι σχέσεις μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία. «Είναι ένα ασφαλές μέρος για να εξερευνήσεις τι λειτουργεί και τι όχι. Οι φίλοι, όσο καλή πρόθεση και να έχουν, μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνουν μοτίβα, που ένας επαγγελματίας θα εντοπίσει», εξηγεί.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τα ζευγάρια σε έναν σύμβουλο σχέσεων. Επτά θεραπευτές μοιράζονται στο SELF μερικά από τα πιο κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στις συνεδρίες τους:
1. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη
Πιθανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απώλεια της εμπιστοσύνης είναι ένα μεγάλο ζήτημα. «Η απιστία είναι το πιο συνηθισμένο θέμα που έχω αντιμετωπίσει. Οι άνθρωποι πανικοβάλλονται όταν μαθαίνουν για μια σωματική ή συναισθηματική προδοσία και αναλαμβάνουν άμεσα δράση, απευθυνόμενοι σε έναν θεραπευτή, προσπαθώντας να επαναφέρουν τη σχέση τους στο σωστό δρόμο», λέει η θεραπεύτρια Alyssa Calderon.
Δεν υπάρχει γρήγορη, ούτε σίγουρη λύση για την ανοικοδόμηση αυτής της αίσθησης ασφάλειας, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να εμβαθύνει στα υποκείμενα ζητήματα που οδήγησαν στην προδοσία, αλλά και να διακρίνει εάν όντως αξίζει τον κόπο να συνεχίσει μαζί. «Η απιστία δεν χρειάζεται να καταλήξει σε χωρισμό, αλλά συνήθως δημιουργεί μια δυσπιστία ή έλλειψη εμπιστοσύνης που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τονίζει η ειδικός.
2. Μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή, όπως ο γάμος ή η δημιουργία οικογένειας
Η θεραπεία δεν ενδείκνυται μόνο για προβληματικές σχέσεις, που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ένας άλλος, λιγότερο τρομακτικός, αλλά απόλυτα έγκυρος λόγος είναι η επιθυμία της επεξεργασίας μιας μεγάλης αλλαγής που πρόκειται να συμβεί, λέει η Vanessa Bradden.
«Πολλοί άνθρωποι που γίνονται για πρώτη φορά γονείς θέλουν να προετοιμαστούν, επειδή καταλαβαίνουν πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι αυτό για τη σχέση», λέει. Άλλες μεταβάσεις περιλαμβάνουν τη συγκατοίκηση και τον γάμο. Η επαγγελματική καθοδήγηση μπορεί να κάνει αυτά τα σημαντικά, αλλά και εκφοβιστικά ορόσημα να μοιάζουν λίγο πιο διαχειρίσιμα, προσθέτει η ειδικός.
3. Οι διαφωνίες δεν είναι ακριβώς παραγωγικές
«Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί», λέει η Wentzler, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να το κάνεις. «Στις συγκρούσεις, οι άνθρωποι πραγματικά παλεύουν με το πώς να τις επιλύσουν εποικοδομητικά», λέει και σημειώνει ότι πολλά ζευγάρια αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα ζητήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια, δυσπιστία και περισσότερους καυγάδες.
Ένας σύμβουλος θα δείξει στα ζευγάρια πώς να διαφωνούν πιο εποικοδομητικά, έτσι ώστε να ακούγονται οι ανάγκες και των δύο. «Μπορούμε να βοηθήσουμε σε μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία, προσφέροντας στους ανθρώπους τα εργαλεία που χρειάζονται για να συμμετάσχουν σε αυτές τις συζητήσεις, χωρίς να βλάψουν συναισθηματικά ο ένας τον άλλον», λέει η Wentzler. Έτσι, είναι πιο πιθανό τα προβλήματα να επιλυθούν, χωρίς τα συναισθήματα να πληγωθούν.
4. Ο ένας ή και οι δύο αισθάνονται ότι δεν εκτιμώνται
Μια μεγάλη παγίδα των μακροχρόνιων σχέσεων είναι να παραβλέπονται τα μικρά πράγματα, όπως ένα ραντεβού ή το να λέμε απλώς «σ’ αγαπώ». Η τακτική παραμέληση αυτών των αναγκών, όμως, μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική απόσταση. «Αν αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου δεν σου δίνει σημασία είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι έχετε αρχίσει να απομακρύνεστε», λέει η Amanda Craig.
Ένας σύμβουλος θα προτείνει τρόπους επανασύνδεσης, προσθέτει. Μια απλή στρατηγική είναι, για παράδειγμα, να προκαλεί τα ζευγάρια να είναι πιο προσηλωμένα στη διατήρηση της οπτικής επαφής και του χαμόγελου ενώ κουβεντιάζουν. Ενθαρρύνει, επίσης, τους ανθρώπους να ρωτούν τον σύντροφό τους πώς ήταν η μέρα του -και να ακούνε πραγματικά την απάντηση- ή ακόμη και να τον χαιρετούν απλώς με μια αγκαλιά όταν επιστρέφει από τη δουλειά. «Είναι αυτά τα βασικά πράγματα, που τόσοι πολλοί άνθρωποι θεωρούν δεδομένα, τα χάνουν και χρειάζονται λίγη βοήθεια για να επανέλθουν», λέει η Craig.
5. Δεν υπάρχει ενθουσιασμός
Ένα άλλο συνηθισμένο μοτίβο στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι το «βόλεμα», σε σημείο που η δυναμική γίνεται προβλέψιμη και, ίσως, βαρετή. Σε αυτή την περίπτωση, ένας επαγγελματίας μπορεί να βοηθήσει, προτείνοντας τρόπους ώστε να γίνουν τα πράγματα λίγο πιο συναρπαστικά ξανά, λέει η Shavon Gaddy.
Ορισμένα ζευγάρια μπορεί να χρειάζονται να εμπλουτίσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Άλλα μπορούν να επωφεληθούν από λύσεις όπως το να μοιραστούν ένα κοινό χόμπι ή να βγαίνουν πιο τακτικά έξω, αντί να «λιώνουν» στον καναπέ. Ακόμη κι αν ένα ζευγάρι δεν είναι απόλυτα σίγουρο για το ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του, προσθέτει η Gaddy.
6. Διαφωνίες για οικονομικά θέματα
«Τα οικονομικά ζητήματα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά στρεσογόνο παράγοντα για μια σχέση σε πολλαπλά επίπεδα», λέει η Sabrina Romanoff. «Αν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ασφάλειας και περισσότερη ένταση», λέει η ειδικός. Ακόμη, όμως, και σε οικονομικά σταθερές σχέσεις, οι διαφορές στους μισθούς και στις συνήθειες δαπανών ή αποταμίευσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα, προσθέτει.
Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν δουλειά για έναν οικονομικό σύμβουλο, όμως ένας σύμβουλος σχέσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αρχικά, θα κάνει πιο εύκολες τις δυνητικά αμήχανες συζητήσεις για τα χρήματα, ενθαρρύνοντας μια πιο εποικοδομητική και ευγενική γλώσσα, εξηγεί η Romanoff. Θα βοηθήσει, επίσης, τους ανθρώπους να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος. Ίσως, για παράδειγμα, τα χρήματα να ήταν ένα δύσκολο θέμα στην παιδική ηλικία του ενός συντρόφου.
«Είναι χρήσιμο να διερευνηθεί τι εμποδίζει τα ζευγάρια να μιλήσουν ανοιχτά για τα χρήματα», λέει η Romanoff. Για να επιλύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα στη σχέση, χρειάζεσαι πρώτα ένα στέρεο θεμέλιο εμπιστοσύνης και κάποιες υγιείς δεξιότητες επικοινωνίας, προσθέτει.
7. Έλλειψη ορίων από τρίτους
Η θέσπιση ορίων σε τρίτους -και κυρίως συγγενείς- μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά και απαραίτητη για την προστασία της σχέσης. Οι γονείς μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού, είναι όμως πολύ εύκολο να ξεπεράσουν τα όρια μεταξύ του πού επιτρέπεται και πού όχι να παρεμβαίνουν.
Σε αυτό το πρόβλημα, η Gayane Aramyan λέει ότι συνήθως εστιάζει στο να βοηθάει τους ανθρώπους να βρουν μια μέση λύση, όπως το να περιορίζουν τις οικογενειακές επισκέψεις ή να είναι πιο υποστηρικτικοί ο ένας με τον άλλον όταν ένας συγγενής ξεπερνάει τα όρια. «Το θέμα είναι να βρεις τη χρυσή τομή και να ανακαλύψεις τρόπους με τους οποίους ο σύντροφός σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα», λέει η Aramyan.
Πότε είναι η ώρα να απευθυνθείς σε έναν σύμβουλο σχέσεων
Η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για κάθε ζευγάρι και λειτουργεί μόνο όταν και οι δύο είναι πρόθυμοι να καταβάλουν προσπάθεια. Όμως, αν αγωνίζεστε με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως η επιθυμία για βαθύτερη οικειότητα ή η ανάγκη για περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη, ένας σύμβουλος σχέσεων διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για να βοηθήσει. Ακόμη, όμως, κι αν δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα ή κρίση αυτή τη στιγμή, μερικές συνεδρίες κατά καιρούς μπορούν να ενισχύσουν τη σύνδεση του ζευγαριού και να αποτρέψουν σοβαρές παρεξηγήσεις και συγκρούσεις στο μέλλον.
Ρεαλιστικά, όμως, δεν έχουν όλοι τον χρόνο ή τα χρήματα για να βλέπουν έναν επαγγελματία κάθε φορά που αναδύεται ένα θέμα. Αν, λοιπόν, αμφιταλαντεύεσαι για το αν πρέπει να κάνεις το βήμα, ένα σημάδι που μαρτυρά ότι η θεραπεία μπορεί να αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι στη σχέση σου αν ένας ή και οι δύο λέτε ψέματα ή κρατάτε μυστικά για κάτι σοβαρό. «Αυτές οι προδοσίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή και διαρκή βλάβη και αυτές οι πληγές δεν είναι εύκολο να επουλωθούν χωρίς υποστήριξη από ειδικούς», προσθέτει η Wentzler.
Τελικά, η επιλογή είναι δική σου. Να θυμάσαι ότι η θεραπεία δεν είναι ντροπή. Ο αγώνας για μια σχέση που αξίζει τον κόπο απαιτεί πολλή προσπάθεια – και μερικές φορές έναν επαγγελματία στο πλευρό σου.