Η πρωινή δυσκαμψία στην πλάτη, στα γόνατα ή ακόμα και τα πέλματα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και όχι μόνο στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Κυρίως ο τρόπος ζωής των νεότερων ανθρώπων έχει ως αποτέλεσμα τα πρωινά να είναι δύσκολα μέχρι το σώμα τους να ‘’ζεσταθεί’’.
Σίγουρα η ηλικία είναι ένας παράγοντας της πρωινής δυσκαμψίας καθώς όσο περνούν τα χρόνια, οι χόνδροι των αρθρώσεων, οι ιστοί, οι τένοντες, οι μύες, οι σύνδεσμοι, χάνουν ένα μέρος της ελαστικότητάς τους.
Από την άλλη η κακή στάση του σώματος αλλά και η διατροφή είναι δύο πολύ βασικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σου με αποτέλεσμα να το αισθάνεσαι πιο βαρύ και δύσκαμπτο.
Από τι μπορεί να προκληθεί λοιπόν η πρωινή δυσκαμψία και ποιο μέρος του σώματος μπορεί να επηρεάσει περισσότερο;
Η Άσπα Ρουμπουλάκου, φυσιοθεραπεύτρια, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τα αίτια της πρωινής δυσκαμψίας ενδέχεται να είναι η δισκοπάθεια, η αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα, η ιδιοπαθής αρθρίτιδα όπως επίσης τραυματισμοί τενόντων, μυών, συνδέσμων, η κακή στάση σώματος, αλλά και η μυϊκή κόπωση που μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, τους μύες και γενικότερα το σώμα.
Επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας αλλά και η υγρασία.
Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε βεβαίως και το άγχος αλλά και την ψυχική κόπωση, δύο παράγοντες που επίσης παίζουν το δικό τους ρόλο στην πρωινή δυσκαμψία αφού μπορεί πολύ συχνά να οδηγήσουν σε μυϊκές συσπάσεις.
Τα μέρη του σώματος που επηρεάζει κυριότερα η πρωινή δυσκαμψία είναι οι αρθρώσεις του συνόλου της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα οσφυϊκής κ θωρακικής μοίρας. (ΟΜΣΣ ΘΜΣΣ). Επίσης συναντάται συχνά σε γόνατα και άκρα.»
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο (το 3,6% του παγκόσμιου πληθυσμού), ενώ οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο έχει το σχεδόν 1% του πληθυσμού.
Το 9,6% των ανδρών και το 18% των γυναικών πάνω από 60 ετών έχουν συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα.
Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρωινή δυσκαμψία, είναι:
- η έλλειψη καθημερινής σωματικής δραστηριότητας,
- η παχυσαρκία,
- η κακή διατροφή,
- ο κακός ύπνος και
- η παραμονή σε υγρούς και σε κρύους χώρους
Αναφορικά με τη διατροφή τα άτομα που έχουν πρωινή δυσκαμψία πρέπει να στοχεύσουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος, αποφεύγοντας ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά δημητριακά και ζυμαρικά.
Η κ. Άσπα Ρουμπουλάκου τονίζει ωστόσο:
«Το υγιές σωματικό βάρος είναι σημαντικό για να μην καταπονείται περαιτέρω το σώμα. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Με την ικανοποιητική λήψη υγρών και νερού, βοηθάς το σώμα σου να λειτουργήσει πιο σωστά ενώ με την ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζεις πως θα λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να επιβαρύνεις όμως άσκοπα το σώμα σου»
Η άσκηση σε καθημερινή βάση ακόμα και το περπάτημα, βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στο ‘’ζέσταμα’’ των αρθρώσεων. Το κολύμπι και άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν νερό είναι ιδανική άσκηση καθώς δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις.
Ποιες είναι οι πιο βοηθητικές και γρήγορες ασκήσεις ώστε να ‘’ζεσταθεί’’ το σώμα το πρωί;
«Οι βοηθητικές ασκήσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος το πρωί είναι οι διατάσεις, οι ασκήσεις κινητοποίησης με λίγες επαναλήψεις για τη σπονδυλική στήλη σε πρηνή και ύπτια θέση. (Π.χ ασκήσεις ΜcKenzie).
Βοηθητικές είναι ακόμα και οι ασκήσεις για τα ισχία και τα γόνατα σε καθιστή και όρθια θέση για τη λίπανση των αρθρώσεων και για να κινητοποιηθεί το αίμα και τα υγρά του σώματος και να λειτουργήσει καλύτερα ο σωματικός μηχανισμός.
Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή ειδικού είναι βασική, ώστε να διασφαλιστεί πως οι ασκήσεις θα γίνουν σωστά για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί», υπογραμμίζει η Άσπα Ρουμπουλάκου.
Tip: Πολύ βοηθητικό είναι φυσικά και το ζεστό μπάνιο. Η θερμότητα προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στην επιδερμίδα και βοηθά επίσης και στο ζέσταμα.
Πότε κάποιος πρέπει να συμβουλευτεί ειδικό;
«Όταν ο πόνος και η δυσκαμψία αυξάνονται, επηρεάζοντας την καθημερινότητα, τις απλές δραστηριότητες αλλά και την ποιότητα ζωής του καθενός, τότε η συμβολή ενός ειδικού είναι απαραίτητη».