Πηγαίνεις για ύπνο αργά και το πρωί δυσκολεύεσαι να σηκωθείς νωρίς. Βάζεις το ξυπνητήρι να χτυπάει ανά 2 λεπτά. Ή την κολλητή σου να σε παίρνει κάθε πρωί τηλέφωνο, για να σε ξυπνήσει. Κατά καιρούς δοκιμάζεις διάφορα tips για έναν καλύτερο ύπνο το βράδυ. Το ωράριο σου στη δουλειά απαιτεί αφύπνιση στις 7, άρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Συν τις επιπτώσεις μέσα στη μέρα, αφού νιώθεις κόπωση και υπνηλία. Κάτι που σιγά σιγά επηρεάζει την ψυχική σου ευεξία.
Αν βρίσκεσαι σε απόγνωση υπάρχει ελπίδα. Μια νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας έδειξε πως όσοι δυσκολεύονται να πάνε για ύπνο νωρίς και να ξυπνήσουν εξίσου νωρίς, μπορούν να βελτιώσουν αυτή τη ρουτίνα σε μόλις τρεις εβδομάδες.
Με ποιο τρόπο; Προτείνοντας απλές τεχνικές που μπορούν πραγματικά να κάνουν τεράστια διαφορά.
Η μελέτη χρησιμοποίησε ως δείγμα 21 άτομα. Αυτά πήγαιναν για ύπνο περίπου στις 2:30 π.μ. κάθε βράδυ και δεν ξυπνούσαν μέχρι τις 10 π.μ. Μετά από μερικές εβδομάδες που ακολούθησαν τις οδηγίες, τα ρολόγια του σώματος τους άλλαξαν επιτυχώς κατά δύο ώρες νωρίτερα την ημέρα. Κάτι που είχε ευεργετικές συνέπειες στην υγεία τους γενικότερα.
Τα νέα λοιπόν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τον ύπνο τους. Πόσο μάλλον, για να συνάδει με το σύνηθες ωράριο εργασίας των 9-5.
Οι απλές αλλαγές που οι συμμετέχοντες έκαναν ήταν οι εξής:
– Ξυπνούσαν δύο-τρεις ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο και έπαιρναν αρκετό εξωτερικό φως το πρωί
– Έτρωγαν πρωινό όσο νωρίτερα μπορούσαν
– Έκαναν γυμναστική μόνο το πρωί
– Γευμάτιζαν την ίδια ώρα κάθε μέρα και δεν έτρωγαν τίποτα μετά τις 19:00
– Δεν κατανάλωναν την καφεΐνη μετά τις 3μμ
– Δεν έπαιρναν σύντομους ύπνους μετά τις 4μμ
– Πήγαιναν στο κρεβάτι 2-3 ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο και περιόρισαν το φως τα βράδια
– Διατηρούσαν τους ίδιους χρόνους ύπνου και αφύπνισης καθημερινά
Δοκίμασε να υιοθετήσεις κι εσύ αυτές τις μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σου. Ίσως πλέον τα πρωινά σου γίνουν η καλύτερη στιγμή της ημέρας.