Η ψυχική υγεία έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και απασχολεί ειδικούς και μη, που αναζητούν τρόπο να εξασφαλίσουν ευεξία και πνευματική ισορροπία.

Η πανδημία του κορωνοϊού αναχαίτισε αυτή την προσπάθεια, επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Οι περιορισμοί και ο φόβος για ένα άγνωστο μέλλον θεμελίωσαν στις ψυχές των ανθρώπων συναισθήματα, όπως η θλίψη και το άγχος.

Τα παιδιά δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Η πανδημία προκάλεσε ραγδαίες αλλαγές σε μια πολύ τρυφερή και ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τα βοηθήσουμε; Μήπως ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα κρίνεται απαραίτητο;

Ναι, συστήνουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο. «Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία ανασύνταξης και αποστασιοποίησης από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος.

Προσοχή όμως: Δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως μέθοδος αποφυγής του σχολείου και των υποχρεώσεων», επισημαίνει ο δρ. Michael Enenbach, επικεφαλής ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο Child Mind Institute.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @xxauburn.emxx

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί χρειάζεται ένα «διάλειμμα ψυχικής υγείας»

Οι γονείς παίζουν καταλυτικό ρόλο στον εντοπισμό των συμπεριφορών που μαρτυρούν ότι ένα παιδί έχει ανάγκη να αποστασιοποιηθεί για λίγο από το καθημερινό του πρόγραμμα. Αν, για παράδειγμα, ένα παιδί παρουσιάζεται υπερβολικά καταβεβλημένο, αν βιώνει έντονο άγχος ή είχε μια κακή εμπειρία στον κοινωνικό του περίγυρο, τότε ενδεχομένως ήρθε η στιγμή για ένα διάλειμμα.

«Δεν θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι κάθε φορά που νιώθουν δυσφορία, θα πρέπει να κάνουν αποστασιοποιούνται από την καθημερινότητά τους», υπογραμμίζει η παιδοψυχολόγος Elizabeth Reichert.

Μια ημέρα ψυχικής υγείας δε θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως ευκαιρία για «κοπάνα», αλλά ως ουσιαστικός χρόνος φροντίδας της ψυχής.

Πότε το «διάλειμμα» ψυχικής υγείας δεν είναι η λύση

Μια μικρή διακοπή από τις καθημερινές υποχρεώσεις δεν είναι η λύση, όταν το παιδί προσπαθεί, μέσω αυτής, να αποφύγει κάτι άλλο. Η προσωρινή απομάκρυνση από ένα πρόβλημα θα προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στο παιδί, το οποίο δεν θα αποφύγει τελικά να έρθει αντιμέτωπο με τους φόβους του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, επομένως, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να υποστηρίξουν τα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα να έρθουν αντιμέτωπα με ό,τι τα αγχώνει.

Τι σημαίνει, τελικά, αυτός ο ελεύθερος χρόνος;

Η οριοθέτηση κανόνων είναι ουσιαστικής σημασίας για να πετύχει το διάλειμμα ψυχικής υγείας. Πρόκειται για ειδική συνθήκη, η οποία δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται συνέχεια, αλλά μόνο όταν κρίνεται πραγματικά απαραίτητο.

Είναι, επιπλέον, σημαντικό να προσδιοριστεί το περιεχόμενο κάθε τέτοιου διαλείμματος. Αυτός ο χρόνος δεν παρέχεται για να «βυθιστεί» το παιδί μπροστά από μια οθόνη, ούτε και για να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν.

Αντίθετα, οι ειδικοί συστήνουν τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που λειτουργούν «ηρεμιστικά και καταπραϋντικά» για την ψυχική υγεία των παιδιών, είτε πρόκειται για μια βόλτα, είτε για την ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα.

«Το να γνωρίζουν οι γονείς τι λειτουργεί στο παιδί τους είναι το ζητούμενο», τονίζει η δρ. Reichert.

Πάνω από όλα, τα διαλείμματα αυτά είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να ξεκουραστούν, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να αποβάλουν το άγχος.