Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ενώ βρισκόμουν σε έναν υπέροχο χώρο για δείπνο, έπιασα τον εαυτό μου –κι άλλους παρευρισκόμενους- να «στεναχωριόμαστε» γιατί το σήμα του ιντερνετ δεν ήταν καλό. Μετά από ένα σχόλιο με χιούμορ με το διπλανό τραπέζι, και αφού συνειδητοποιήσαμε ότι δεν χρειαζόμασταν και τόσο άμεσα τη σύνδεσή μας, αποφάσισα να γράψω το σημερινό κείμενο και να αναφερθώ σε κοινωνικές συμπεριφορές που –όλοι- λίγο πολύ έχουμε υιοθετήσει από τότε που τα κινητά, τα λάπτοπ, το facebook και το twitter μπήκαν στη ζωή μας.
Το κινητό μας- προέκταση του χεριού.
Σας έχει τύχει να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε σε μια χειραψία επειδή είχατε το κινητό σας στο χέρι ή επειδή το βλέμμα σας ήταν καρφωμένο στο τελευταίο tweet της Rihanna;
Στο περίπτερο, σας έχει τύχει να δώσετε αντί χρημάτων τη συσκευή σας, γιατί φυσικά το βάρος του έχει γίνει ένα με το χέρι σας και δεν καταλάβατε ότι το κρατάτε;
Είστε έξυπνοι άνθρωποι, άρα αντιλαμβάνεστε ότι κάνουμε λάθος όταν χάνουμε την προσοχή μας από τα τρέχοντα γεγονότα επειδή κρατάμε το κινητό ή έχουμε το νου μας στο πόσα like πήρε η selfie που ανεβάσαμε στο instagram.
Προτάσεις καθημερινής απεξάρτησης : όταν δεν το χρειαζόμαστε ας μην το κουβαλάμε- πχ όταν πάμε στο απέναντι ψιλικατζίδικο στις 7 το πρωι για καφέ που ξεχάσαμε να πάρουμε. Όταν είμαστε σε ένα πραγματικά ενδιαφέρον περιβάλλον κάνουμε το «χρέος» μας και βγάζουμε μια φωτογραφία για το καλό των social media , αλλά μετά το απομακρύνουμε βάζοντάς το στην τσάντα. Φήμες ότι θα κυκλοφορήσουν ψεύτικα κινητά όπως συνέβη με το τσιγάρο, ακόμα ελέγχονται..
Μεταμορφωνόμαστε
Η Miley είναι φυσικά το απόλυτο παράδειγμα αυτής της κοινωνικής συμπεριφοράς. Από καλό κορίτσι της Disney μεταλλάχθηκε για χάρη των social media σε –δεν μου επιτρέπεται να το πω- πρώτης κατηγορίας.
Αν αυτός είναι ο πραγματικός σου εαυτός, πάω πάσο. Αλλά επειδή δυσκολεύομαι να πειστώ ότι μέσα σε μια νύχτα και εκεί που σε ήξερα έναν ήρεμο, χαμηλών τόνων άνθρωπο, ξαφνικά έγινες ένας μεθύστακας που τρώει από τις 10 το πρωί με φίλους του κοψίδια και το ποστάρει κιόλας, προτείνω να χαλαρώσουμε, να μην «σκηνοθετούμε» μια ζωή που δεν είναι πραγματική, να μην χάνουμε 5 κιλά στο φωτοσοπ αλλά στο γυμναστήριο και τα λοιπά. Από την άλλη είναι ευπρόσδεκτο να μοιραζόμαστε με φίλους ωραίες εικόνες, ενδιαφέροντα άρθρα ή τη γιαγιά μας που ράβει- γιατί ναι, αυτή είναι μια αληθινή εικόνα. Όταν ποστάρεις τον πωπό σου αλά Kardashian να περιμένεις και την ανάλογη ανταπόκριση από το..κοινό σου!
Ενημερώνουμε για τα πάντα.
Λέγεται ότι κάποτε η Madonna δήλωσε “ποιό είναι το νόημα να κάνεις κάτι αν δεν το κάνεις μπροστά από την κάμερα;” . Και μετά ήρθαν τα reality. Βρίσκω κοινωνικό λάθος να ενημερώνουμε για το πότε μπήκαμε, βγήκαμε από το μπάνιο, από το γυμναστήριο,από την καφετέρια εκτός αν με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε κάτι εμείς, κάτι οι ακόλουθοι μας ή ενημερώνουμε τη μαμά μας χωρίς να χρειαστεί να μας πάρει τηλέφωνο οπότε γλυτώνουμε μονάδες ή ένα τέταρτο μουρμούρας. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι έχει μια αξία να σε δω που κάνεις τζόκινγκ γιατί περνάς ένα ωραίο μήνυμα, έχει μια αξία να σε δω να πίνεις καφέ στο Παρίσι γιατί είσαι μουσική για τα μάτια και έχει αξία να μου πεις ότι πίνεις υπέροχο ποτό στην Κολοκοτρώνη. Αλλά έλεος. Στις 8 το πρωί μη μου λες καλημέρα πριν πλυθείς, φτιάχνοντας καφέ με τις πυτζάμες και καπνίζοντας. Useless.
Μας αρέσουν τα πάντα.
Σε ένδειξη καλής διάθεσης προς τον άλλον και σε εξέλιξη του είδους του κόλακα με την γέννηση των social media ήρθε και ο “liker”, εκείνος που ακόμα κι αν δεν σε γνωρίζει, ακόμα και αν σε αντιπαθεί ή σε κουτσομπολεύει στο γραφείο σου κάνει like σε 11 από τις 10 δημοσιεύσεις σου και πιθανόν σχολιάζει και από κάτω. «Τέλειο, φανταστικό, wish i was there» και τέτοια. Και έχεις ποστάρει πιάτο με γαρίδες ενώ εκείνος έχει αλλεργία στα θαλασσινά.
- Δουλεύουμε. Παντού, πάντα.
Ακολουθούν σκόρπιες σημειώσεις ενοχλητικών σύγχρονων κοινωνικών συμπεριφορών που δεν χρειάζονται ανάλυση.
- Τα ομαδικά μηνύματα
- Το να ρωτάς τον άλλον, ενώ τον έχεις καλέσει στο κινητό «πού είσαι;»
- Tο ringtone με ήχους που βγάζει το ανθρώπινο σώμα, με ανθρώπους να λένε το όνομά σου ή με λαικά άσματα «για να γελάσουμε». ΔΕΝ.
- Το να δημοσιεύεις προσωπικά δεδομένα χωρίς την έκγριση του άλλου. «Ηπιαμε χτες τόσα σφηνάκια με την Έλενα, που φλέρταρε την αφίσα του Παπακαλιάτη» Σε περίπτωση που η αφίσα ανταποκρίθηκε, θα βγείτε στο CNN. Αν όχι, πιθανολογώ ότι δεν θα ξαναβγείτε για σφηνάκια.
Αυτά και τόσα άλλα μπορώ να καταγράψω ως σύγχρονες, hi tech ενοχλητικές συμπεριφορές της κοινωνικής μας ζωής. Οι περισσότεροι πέφτουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θύματα της γρήγορης, εύκολης και ενδιαφέρoυσας καθημερινότητας που η τεχνολογία μας προσφέρει. Τα social media μας κρατάνε σε εγρήγορση, μας βοηθούν να επικοινωνούμε. Οι συσκευές μας, μας επιτρέπουν «να κουβαλάμε παντού το γραφείο».
Αλλά όπως έλεγαν και στα 90’s οι fun των x files: “the truth is out there”.