Αν έχετε στη διάθεσή σας ρόδια, προτείνω καταρχήν να τα καταναλώσετε φρέσκα, είτε τρώγοντας τα σποράκια μέσα σε κάποια σαλάτα είτε φτιάχνοντας φρέσκο χυμό ρόδι. Αν έχετε στη διάθεσή σας περισσότερα ρόδια από εκείνα που μπορείτε να καταναλώσετε, προτείνω να φτιάξετε σιρόπι ροδιού, που θα το διατηρήσετε για καιρό και που θα μεταμορφώσει τα φαγητά και τις σαλάτες σας με την ιδιαίτερη δυνατή γλυκόξινη γεύση του.
Όπως ακριβώς συνέβη και με τη σημερινή σαλάτα μου με τα ψητά καρότα και κουνουπίδια.
Για το σιρόπι ροδιού θα χρειαστείτε
4 κούπες χυμό ρόδι
½ κούπα ζάχαρη
¼ κούπας χυμό λεμονιού
Για το χυμό ρόδι στύψτε ρόδια κατευθείαν στον στίφτη, όπως και τα πορτοκάλια (πάρτε μέτρα προστασίας γιατί ενδέχεται να πιτσιλίσουν!) ή ρίξτε τα σποράκια σε ένα blender και μετά στραγγίστε τα για να πάρετε μόνο το χυμό. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει ο χυμός να σιγοβράζει. Σε αυτό το σημείο χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράζει για 50 λεπτά περίπου μέχρι να μειωθεί ο χυμός κατά το ένα τρίτο. Για πιο παχύρευστο σιρόπι αφήστε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος στο ένα τέταρτο. Να έχετε υπόψη ότι όταν κρυώσει το σιρόπι γίνεται πιο παχύρευστο από ότι βλέπετε στο κατσαρολάκι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για λίγο. Μεταφέρετε το σιρόπι σε γυάλινο βαζάκι, αφήστε να κρυώσει τελείως και αποθηκεύστε το στο ψυγείο μέχρι και για έξι μήνες.
Για τη σαλάτα με τα ψητά καρότα και κουνουπίδια θα χρειαστείτε
6 καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες ή κατά μήκος σε 4 κομμάτια
1 μικρό κουνουπίδι κομμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σιρόπι ροδιού
Πλύνετε καλά τα λαχανικά σας, στραγγίστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας, ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά. Ψήστε στο φούρνο στο πρόγραμμα του grill για 15 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά ενδιάμεσα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μετά από τα 15 λεπτά βγάλτε το ταψί από το φούρνο, ρίξτε το σιρόπι, ανακατέψτε με ένα πιρούνι και επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρετε με σποράκια και με έξτρα σιρόπι ροδιού.
Μαρία Πρασσά (bread & tea)