Ένα ψυχοσωματικό νόσημα εμφανίζεται όταν δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο πώς νιώθουμε. Προσπαθούμε πολλές φορές να αποβάλουμε τα αρνητικά συναισθήματα χωρίς να καταλάβουμε γιατί έχουν έρθει. Καταπίνουμε πράγματα και καταστάσεις, δεν εκφραζόμαστε όπως θα θέλαμε και καταπιέζουμε τον εαυτό μας. Κάθε συναίσθημα είναι ένας οδηγός που μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αν εμείς το αγνοήσουμε ή βρούμε δικαιολογίες για να το αφήσουμε στην άκρη, εκείνο δεν θα φύγει. Θα παραμείνει εκεί μέχρι να του δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Έτσι η συσσώρευση όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων καταλήγει σε σωματικά συμπτώματα ώστε να αντιληφθούμε ότι η ψυχή μας δεν μπορεί άλλο το συναισθηματικό φορτίο. Όταν εκείνη δεν αντέχει, νοσεί το σώμα, για να μας δώσει να καταλάβουμε πως κάτι είναι δυσλειτουργικό.
Πώς σχετίζονται τα τσάκρα με την υγεία μας;
Η θεωρία των τσάκρα είναι συνδεδεμένη με την κουλτούρα των ανατολικών χωρών και χρησιμοποιείται ως βασική αρχή του διαλογισμού και της γιόγκα. Για να κατανοήσουμε αυτή τη θεωρία πρέπει να ξέρουμε πως τα πάντα είναι ενέργεια η οποία ρέει γύρω και μέσα μας.
Κάθε τσάκρα απορροφά, επεξεργάζεται και αφομοιώνει την ενέργεια που δέχεται. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκαλεί μία φυσική αντίδραση στο σώμα σύμφωνα με το είδος ενέργειας που έλαβε. Για παράδειγμα η ενέργεια που φέρει το άγχος είναι χαμηλών δονήσεων και πολλές φορές ως αποτέλεσμα καταλήγει σε στομαχόπονο.
Κάθε μορφή ενέργειας, από ένα συναίσθημα μέχρι το ίδιο μας το σώμα, όλα έχουν μία συχνότητα δόνησης. Όταν το σώμα μας δονείται σε υψηλές συχνότητες δεν αρρωσταίνει και είναι πολύ πιο εύκολο να αποβάλει οτιδήποτε αρνητικό. Είναι σαν να έχουμε ένα δεύτερο, ενεργειακό ανοσοποιητικό σύστημα που όσο πιο δυνατό είναι τόσο περισσότερο μας προστατεύει. Κάθε τσάκρα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό σκοπό και “μπλοκάρει” για διαφορετικούς λόγους. Εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για το ποια σημεία του σώματος αντιπροσωπέυει κάθε ένα από τα επτά βασικά τσάκρα και πώς μπορεί να μπλοκάρει.
Πώς να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα;
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι χαμηλών δονήσεων και όταν τα βιώνουμε έχουν την τάση να μειώνουν την συχνότητά μας. Ωστόσο, έρχονται για να μας δείξουν κάτι και δεν θα έπρεπε να τα αγνοούμε. Για παράδειγμα το αίσθημα του φόβου μπορεί να έρχεται σαν προειδοποίηση ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Μπορεί να κατεβάζει τις δονήσεις μας, αλλά η λύση δεν είναι να προσπαθήσουμε να το απωθήσουμε. Αντιθέτως πρέπει να αντιληφθούμε τι έχει έρθει να μας πει και συνήθως όταν το καταλάβουμε αυτό αυτομάτως το αρνητικό συναίσθημα μαλακώνει και αισθανόμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπεις στα αρνητικά συναισθήματα να σε καταβάλουν, όμως είναι καλό να τα ακούς. Αντιμετώπισε τα κυριολεκτικά σαν να είναι φίλοι σου. Αν ένας φίλος ερχόταν σπίτι σου και είχε ανάγκη να σου μιλήσει θα τον άκουγες αντί να τον διώξεις. Κάνε το ίδιο με το συναίσθημά σου και ιδανικά εν ώρα διαλογισμού. Κάθισε και “μίλα” μαζί του. Βρες τι είναι αυτό που σε τρομάζει, σε φοβίζει ή σε στεναχωρεί. Προσπάθησε να καταλάβεις τι έχεις κάνει εσύ που σε έχει φέρει σε αυτή τη θέση. Μήπως έχεις επιλέξει λάθος εργασία και πιέζεσαι πολύ; Ή ίσως οι εντάσεις που υπάρχουν στη σχέση σου να προέρχονται από δική σου ανασφάλεια και όχι από αφορμές που νομίζεις ότι σου δίνει εκείνος. Όποια και αν είναι η δική σου περίπτωση πρέπει να βρεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης και να δουλέψεις με αυτό.
Όταν καταφέρεις να κάνεις αυτή τη διαδικασία μέρος της ζωής σου θα καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να “κρύβεσαι” ούτε να “καλύπτεις” τα αρνητικά σου συναισθήματα. Θα τα δέχεσαι με τον ίδιο τρόπο που δέχεσαι και τα θετικά γιατί θα καταλάβεις ότι είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί σου.