Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν θέματα στον τομέα της ψυχικής (αλλά και της σωματικής) υγείας, εδώ και πολλά χρόνια και σίγουρα δεν το ακούς πρώτη φορά τώρα.
Ωστόσο, το ζήτημα έχει πάρει άλλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι γυναίκες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα εμπόδια στον δρόμο προς τη συνολική υγεία και ευεξία, φτάνοντας σε τέτοια παγκόσμια κλίμακα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.
Η τρομακτική πλευρά των social media
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα έγγραφα της εταιρείας Meta (παλαιότερα γνωστή ως Facebook) δείχνουν ότι γνώριζαν πολλά χρόνια κάποια τρομακτικά στατιστικά στοιχεία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το 32% των έφηβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram [το οποίο ανήκει στη Meta Platforms, Inc.] τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα. Μεταξύ των εφήβων που ανέφεραν σκέψεις αυτοκτονίας, το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών χρηστών ανέφεραν την επιθυμία να αυτοκτονήσουν εξαιτίας του Instagram», αναφέρουν μερικά από τα στοιχεία της Meta.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση για το γιατί τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στο Instagram, αλλά μια θεωρία είναι ότι η πλατφόρμα κοινωνικοποιεί τα κορίτσια σε ολοένα και μικρότερη ηλικία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δεν είναι καινούργιο ότι τα κορίτσια βομβαρδίζονται με προβληματικές εικόνες διατροφής και επαγγελματικές (συχνά ρετουσαρισμένες) λήψεις διασημοτήτων.
Αυτές οι ανέφικτες προσδοκίες μεταμορφώνονται σε μια ψεύτικη, φιλτραρισμένη πραγματικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μόλις καταφέρουν να πάρουν τελικά το βλέμμα τους από την οθόνη και επανέλθουν στον πραγματικό κόσμο.
Σύμφωνα με τον Ethan Kross, Ph.D., έναν βραβευμένο ψυχολόγο και συγγραφέα του Chatter: The Voice in Our Head, Why It Matters, and How To Harness It (και πατέρα δύο νεαρών κοριτσιών), το Instagram μπορεί να επιτρέπει στους ανθρώπους να παρουσιάσουν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Αλλά όταν είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στις ‘’υπέροχες’’ ζωές των άλλων, είναι εύκολο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πόσο «συνηθισμένη» μπορεί να είναι η δική μας ζωή, κάτι που μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις.
Για να είμαστε ξεκάθαροι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν μόνο αρνητικά.
«Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι βιώνουν έντονα συναισθήματα, έχουν και το κίνητρο να μοιραστούν αυτά τα συναισθήματα με άλλους ανθρώπους», λέει ο Kross. «Αλλά στον πραγματικό κόσμο, υπάρχουν εμπόδια που μας σταματούν από το να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας, όταν αυτά βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους».
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μια άμεση διέξοδο και μια τεράστια δυνατότητα βοήθειας ως προς την έκφραση αυτών των συναισθημάτων -αλλά, σε σχέση με τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία του Facebook, έχουν επίσης τη δυνατότητα να βλάψουν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία των γυναικών το 2022;
Η υγεία των γυναικών ήταν πάντα μια ζωτικής σημασίας συζήτηση, αλλά δεδομένων αυτών των πρόσφατων προκλήσεων, είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ. Ενώ οι λύσεις δεν θα υπάρξουν από τη μια μέρα στην άλλη, είναι καιρός να ξεκινήσουμε να επαναπροσδιορίζουμε τις προσεγγίσεις μας για την ψυχική υγεία κοριτσιών και γυναικών.
Ξεκινώντας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
“Εάν διαπιστώσεις ότι επηρεάζεσαι αρνητικά από συγκεκριμένα είδη περιεχομένου, έχεις πάντα την ικανότητα να αλλάξεις το περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο αλληλεπιδράς”, λέει ο Kross αναφερόμενος στις νέες γυναίκες και τα κορίτσια.
Για παράδειγμα, μπορείς να ορίσεις χρονικά όρια στις συσκευές σου ή μπορείς να θέσεις σε σίγαση ορισμένους λογαριασμούς.
Οι γονείς έχουν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν στα παιδιά τους (ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια) για το πώς λειτουργούν πραγματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ότι το Instagram προβάλλει έναν ιδανικό και ψεύτικο κόσμο και όχι την πραγματική ζωή-.
«Διδάσκουμε στα παιδιά μας από πολύ μικρά πώς να περιηγούνται στον κόσμο», προσθέτει ο Kross. «Αυτό είναι απλώς ένα άλλο μέρος της κοινωνικής μας ζωής».
Η ψυχική υγεία είναι αναγκαία και όχι πολυτέλεια. Και ίσως πρέπει να αρχίσουμε βάζοντας τέλος στο στίγμα και κοιτώντας πια για ουσιαστικές λύσεις.