Όπως λέει και ένα παλιό γνωμικό, «Κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου ακόμα πιο κοντά», καθώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει τη δική σου επιτυχία. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τα όσα βλέπουμε στην οθόνη με όσα ζούμε στα αλήθεια. Η ζωή δεν είναι Gossip Girl εξάλλου. Στην πραγματικότητα, οι φιλίες και οι ανθρώπινες σχέσεις λειτουργούν αλλιώς.
Αν οι μέρες πάνε και έρχονται και τα βράδια σε βρίσκουν γεμισμένη με αρνητικότητα, υποτονικότητα, δυσφορία, ζήλια, ανταγωνιστικότητα και έλλειψη στήριξης, ήρθε η ώρα να πάρεις δραστικές αποφάσεις. Όπως οι καλές φιλικές σχέσεις βελτιώνουν τη ζωή σου, έτσι και οι κακές, έχουν αρνητικά αποτελέσματα.
Διάβασε παρακάτω πώς μπορείς να φύγεις από τις τοξικές φιλίες στη ζωή σου.Δες τη «μεγάλη» εικόνα
Προτού αρχίσεις να εξαφανίζεσαι και να «ξεσκαρτάρεις» στα social media, να σου δώσω ένα SOS: Eίναι σημαντικό να είσαι σε θέση να διαχωρίζεις το ποιος έχει περιστασιακά τοξικές συμπεριφορές. Επίσης και το ποιος είναι πραγματικά τοξικός εξολοκλήρου. Κάποιες φιλίες, μπορεί να είναι υγιείς, αλλά να περιέχουν κάποια θραύσματα τοξικότητας, όπως ο ανταγωνισμός σε συγκεκριμένα θέματα. Ή σημεία όπου οι δύο «φίλοι» δεν συμφωνούν, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει μια κάποια αντιπαράθεση. Ορισμένες φορές όμως δεν πρόκειται για μια τοξική φιλία, αλλά για ένα ιδιόμορφο μπουστάρισμα. Ένα είδος καλλιέργειας μιας φιλίας μέσα από τα αρνητικά αυτής. Ουσιαστικά, κάθε σχέση – φιλική, ερωτική, επαγγελματική, συγγενική, πρέπει να έχει όρια.
Με λίγα λόγια, τι ανέχεται και τι όχι ο καθένας σε ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης με άλλους. Αν η φίλη ή ο φίλος σου, δεν δέχονται ή δεν σέβονται αυτά τα όρια, τότε καλά θα κάνεις και θα απομακρυνθείς. Για να δουλέψει μια σχέση πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, αμοιβαιότητα, σεβασμός και κατανόηση και από τις δύο πλευρές. Συνεπώς, ακόμα και εσύ η ίδια πρέπει να αναλογιστείς πώς συμπεριφέρεσαι απέναντι στους φίλους σου. Πολλές φορές μπαίνοντας σε τέτοιου είδους διαδικασίες καταλαβαίνεις πολλά για τον εαυτό σου και τη συμπεριφορά σου, και βλέπεις πολλά πράγματα πιο καθαρά. Σε βελτιώνει και σου δίνει την ευκαιρία για γνώση και ωρίμανση. Στην τελική, δεν θα ήθελες να είσαι εσύ αυτή η τοξική φίλη, σωστά;
Απομακρύνσου από την τοξικότητα
Μόλις σιγουρευτείς “who is who”, πρέπει να φανείς γενναία καθώς θα πρέπει να κάνεις το μεγάλο βήμα και να αναλάβεις δράση. Το να αρχίσεις να αγνοείς απλά αυτό το άτομο δεν είναι η λύση. Πρέπει να ακολουθήσεις άλλη τακτική, πιο σίγουρη και πιο ξεκάθαρη. Αρχικά καλό είναι να μιλήσεις με το εκάστοτε άτομο για τις ανάγκες σας και πώς μπορεί ο καθένας να συμβάλλει ώστε να φτιάξουν τα πράγματα. Μπορεί η συζήτηση να γίνει έντονη, οπότε να είσαι προετοιμασμένη για όλα.
Προστάτεψε την ενέργεια σου
Σίγουρα έχεις ακουστά τη φράση, «η ποιότητα πάνω από την ποσότητα». Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάς χρόνο και φαιά ουσία σε ανθρώπους που δεν αξίζουν το χρόνο σου και όσα μπορείς να προσφέρεις. Καλύτερα λοιπόν, να δίνεις το είναι σου σε πιο εποικοδομητικά στοιχεία, σε έναν όμορφο τρόπο ζωής, στα ταξίδια, στο καλό φαγητό, στην ψυχική και σωματική υγεία. Εννοείται και στα άτομα που αξίζουν χρόνο, και όχι σε τοξικές σχέσεις και πράγματα.