Συχνά μπορεί να βιώνεις μια αίσθηση άγχους, που θεωρητικά δε συνδέεται με κάποιο μεμονωμένο γεγονός. Ίσως φταίει το ότι κάθε μέρα, μεταφέρεις το άγχος της δουλειάς στο σπίτι, παρασύροντάς το στις συζητήσεις σου, στις σχέσεις σου και στη συνέχεια πίσω στη δουλειά την επόμενη μέρα. Το άγχος είναι μια οικεία ιστορία για πολλούς και είναι ελάχιστοι οι εξοπλισμένοι για να το διαχειριστούν σωστά.
Χωρίς συνειδητούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, ο τερματισμός του πόνου του συνεχούς άγχους, μπορεί να μοιάζει αδύνατος ή συντριπτικός. Εδώ είναι που τίθεται το θέμα αναφορικά με τους κύκλους άγχους. Ο όρος “κύκλος άγχους” επινοήθηκε αρχικά από τον ιατρικό ερευνητή A.Z. Reznick το 1989. Άρχισε να μπαίνει στη σύγχρονη συζήτηση όταν οι αδελφές Dr. Emily Nagoski και Dr. Amelia Nagoski, έγραψαν το βιβλίο “Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle” το 2020, αναπτύσσοντας περαιτέρω το θέμα.
Ο κύκλος του άγχους προσδιορίζεται σε τέσσερις φάσεις:
- Κατάσταση ηρεμίας
- Φάση καταπόνησης
- Φάση απόκρισης, η οποία μπορεί να είναι παθητική ή/και ενεργητική
- Φάση ανακούφισης, η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχολογική
Μέσα από ολόκληρο τον κύκλο του άγχους, το σώμα εφοδιάζεται με πόρους για να χαλαρώσει. Χωρίς αυτόν τον κύκλο, το σώμα συνεχίζει να λειτουργεί σε μια κατάσταση υπερ-εγρήγορσης, που μπορεί να προκαλέσει πραγματική ζημιά στο μυαλό και το σώμα, με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς επί του θέματος, ο στόχος είναι να εξαλείψεις την εξάρτησή σου από τις αντιδράσεις “μάχης ή φυγής”, επαναφέροντάς τες στην πραγματική λειτουργία της προστασίας.
Δεν είναι πάντα εύκολο να απελευθερώσουμε το άγχος. Αυτό όμως, είναι απαραίτητο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε πέντε αποτελεσματικές συμβουλές, για να τερματίσουμε τους κύκλους του άγχους:
Κάνε μια μικρή παύση
Κάνε μια μικρή παύση στην αρχή ή στο τέλος της ημέρας, ανάλογα με το τι λειτουργεί καλύτερα για τη ρουτίνα σου. Το να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα, είναι μια απλή και αποτελεσματική πρακτική που βοηθάει να αξιολογήσεις τις ανάγκες σου και να κατανοήσεις καλύτερα το πώς αισθάνεσαι. Ο χρόνος αυτός, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διαλογιστείς ή να επενδύσεις στην αυτοφροντίδα. Το να αφιερώσεις μόνο 5-10 λεπτά, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο.
Κάνε ξεκαθάρισμα του περιβάλλοντός σου
Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς την κατάσταση των σχέσεών σου και του σημερινού σου περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να σου επιτρέψει να αναγνωρίσεις καλύτερα τι δεν σε εξυπηρετεί πλέον. Να είσαι ευγενικ@ με τον εαυτό σου και να αφιερώσεις χρόνο για να αντιμετωπίσεις αυτές τις ανησυχίες. Εξέτασε το ενδεχόμενο να μετατοπίσεις σταδιακά την ενέργειά σου σε πιο ανανεωτικούς και ζωογόνους ανθρώπους και ασχολίες. Και μόνο το να σκέφτεσαι τη ζωή σου με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αρχίσει να σε απομακρύνει από τα μοτίβα του άγχους.
Εστίαζε τακτικά στο σώμα σου
Εστίασε στο σώμα σου για να συνειδητοποιήσεις αν υπάρχουν τυχόν πόνοι, ενοχλήσεις, εντάσεις ή γενική δυσφορία που μπορεί να νιώθεις. Η απλή εστίαση του μυαλού στο σώμα, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρεις τους στρεσογόνους παράγοντες. Θα εκπλαγείς από το τι θα παρατηρήσεις, αφού συχνά μεταφέρουμε το στρες στο σώμα μας, για να μην το σκεφτόμαστε.
Τοποθέτησε την ενέργεια και την προσοχή σου σε όσα μπορείς να ελέγξεις
Επικεντρώσου σε ό,τι είναι υπό τον έλεγχό σου. Το να διατηρείς μια συνεχή κατάσταση ανησυχίας, δε βοηθάει στην αποτροπή δύσκολων ή ανεπιθύμητων καταστάσεων, αλλά σε τοποθετεί μέσα σε αυτές. Όταν επιλέγεις να εστιάζεις σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις, είσαι πιο αποτελεσματικ@ και νιώθεις μεγαλύτερη ικανοποίηση στην προσωπική και εργασιακή σου ζωή.
Κάνε καταγραφή των προτεραιοτήτων σου σε χαρτί
Αν αγχώνεσαι για πολλά πράγματα, φτιάξε έναν κατάλογο και άρχισε να τα ιεραρχείς από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό. Μετά από αυτό, δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης, που περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων. Μη φοβηθείς να εμπλέξεις και άλλους σε αυτή τη διαδικασία. Η ήρεμη προσέγγιση της λίστας των προτεραιοτήτων σου, μπορεί να σου επιτρέψει να δεις ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τα πάντα (συμπεριλαμβανομένης της ξεκούρασης), αν βάλεις προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες σου.