Γιατί να ξεκινήσεις να γράφεις ημερολόγιο;
Αν για εσένα το να γράφεις ημερολόγιο φαντάζει κάτι που έκανες στην εφηβεία σου, δεν έχεις άδικο. Αλλά δεν είναι μια συνήθεια που απαραίτητα πρέπει να μείνει στο παρελθόν. Μπορείς να το κάνεις και τώρα, απλά με διαφορετικό τρόπο. Η αποτύπωση των σκέψεών σου στο χαρτί, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο ήρεμη. Μπορεί να σε κάνει να αναθεωρήσεις απόψεις και να εκτιμήσεις αυτά που έχεις. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μιας και σου εξασφαλίζει καλύτερη υγεία, ποιοτικό ύπνο, λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, ικανοποίηση για τα πράγματα που έχεις καταφέρει. Σε κάνει πιο ευγενική με τον εαυτό σου και με τους γύρω σου.
Μετά από όλα αυτά, δεν πιστεύεις ότι αξίζει τουλάχιστον να προσπαθήσεις; Ακολουθούν 5 απλοί τρόποι για πιο εύκολο ξεκίνημα της νέας αυτής συνήθειας.
Βρες ένα ημερολόγιο/τετράδιο που ξέρεις ότι θα χρησιμοποιήσεις
Αν κάτι δεν σου αρέσει, δεν θα το χρησιμοποιήσεις. Όπως αγοράζεις μια κρέμα που σου ταιριάζει ή ένα ζευγάρι παπούτσια που σου αρέσουν, διάλεξε ένα τετράδιο που να σου αρέσει και να σε εμπνέει. Υπάρχουν τόσα πολλά στην αγορά. Τοποθέτησέ το σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού σου, ώστε να μην το ψάχνεις κάθε φορά.
Ξεκίνα σιγά-σιγά
Όπως ισχύει για όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ κάθε αρχή είναι δύσκολη. Για να μην απογοητευτείς από το ξεκίνημα, κάνε την αρχή με χαλαρούς ρυθμούς. Μην περιμένεις από τον εαυτό σου να γράφει για ώρες, ολόκληρα κείμενα. Μπορείς για αρχή να γράφεις τα πέντε πράγματα για τα οποία υπήρξες ευγνώμων μέσα στην ημέρα. Όπως “pancakes για πρωινό”, “η μυρωδιά από το βρεγμένο έδαφος”, “το μπράβο από τον διευθυντή ”, “η ταινία που είδα” κλπ.
Παρατήρησε περισσότερο την ημέρα σου
Ένα ημερολόγιο στο οποίο θα γράφεις σκέψεις, απόψεις, αλλά και πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων μπορεί να είναι μια ευκαιρία να παρατηρήσεις τις μικρές αλλά όμορφες λεπτομέρειες που βιώνεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι που πολύ πιθανό να μην έκανες πριν.
Απομονώσου με τις σκέψεις σου
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έμεινες μόνη με τις σκέψεις σου; Απενεργοποίησε το τηλέφωνό σου, χαμήλωσε τη μουσική, κλείσε τον υπολογιστή σου. Έτσι θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να έρθεις πιο κοντά με τις σκέψεις σου.
Να είσαι ειλικρινής
Κανένας άλλος δεν θα διαβάζει το ημερολόγιό σου, οπότε νιώσε ελεύθερη να γράψεις ότι σκέφτεσαι χωρίς αίσθημα ντροπής ή ενοχής. Ό,τι σου κάνει καλύτερη την ημέρα, αξίζει να το γράψεις. Ακόμη και αν είναι κάτι πολύ μικρό ή και ανόητο.
Η Joan Didion έγραψε κάποτε: “Η μνήμη ξεθωριάζει, η μνήμη προσαρμόζεται, η μνήμη συμμορφώνεται με αυτό που νομίζουμε ότι θυμόμαστε”, αλλά όταν έχεις ημερολόγιο μπορείς να θυμάσαι περισσότερα από όσα νομίζεις.