Τα οικονομικά προκαλούν άγχος. Το να έχεις έναν καλό έλεγχο του budget σου σε γεμίζει σιγουριά γνωρίζοντας πως δεν παραμελείς και τις ανάγκες σου.
Τα οικονομικά μπορούν να σε κατακλύσουν ψυχολογικά και να σου δημιουργήσουν μεγάλη ανασφάλεια. Υπάρχουν όμως τρόποι να θέσεις προτεραιότητες, και να οργανωθείς χωρίς να παραμελήσεις τις επιθυμίες σου. Αυτό ωστόσο απαιτεί προσοχή, υπομονή και ίσως κάποια apps ή σημειωματάρια.
Απόκτησε μία καλή εικόνα των εσόδων-εξόδων σου
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρεις πόσα χρήματα εισπράττεις μηνιαία. Ο μισθός σου ή γενικά απολαβές σου κάθε μήνα είναι το πρώτο βήμα για να δεις που βρίσκεσαι. Αυτά που ουσιαστικά παίρνεις όμως, αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθούν και σε κάποιες υποχρεώσεις. Κοίταξε λοιπόν πρώτα, ποια είναι τα πάγια έξοδα που πρέπει να πληρώνονται κάθε μήνα. Η άγνοια ή η μη βεβαιότητα του τι παίρνεις και τι δίνεις, μόνο ανασφάλεια σε γεμίζουν. Πάρε χαρτί ή άνοιξε το κινητό σου και κάνε υπολογισμούς. Όταν αποκτήσεις μία ξεκάθαρη εικόνα του μήνα σου, τα οικονομικά σου θα πάνε στο επόμενο βήμα.
Θέσε ένα ρεαλιστικό budget
Το να θέσεις ένα ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο προϋπολογισμό, δεν είναι τόσο δύσκολο. Χρειάζεται όμως μέθοδο. Αν έχεις κάνει το νούμερο 1, είσαι πιο κοντά σε αυτό. Προσπάθησε λοιπόν να προσδιορίσεις τα έξοδα σου για τους επόμενους ή τον επόμενο μήνα αν σου φαίνεται υπερβολικό. Για παράδειγμα, τσέκαρε αν έχεις ορισμένες συνδρομές που δεν σου χρησιμεύουν πια. Δες αν έχεις χρέη σε κάποιο φίλο/ συνεργάτη ή έξτρα λογαριασμούς που θα χρειαστούν οικονομία. Κάνε με λίγα λόγια, ένα πλάνο του τι θα ξοδέψεις προκειμένου να το έχεις κατά νου και να έχεις μία αυτοσυγκράτηση ως προς αυτό.
Θέσε προτεραιότητες στα έξοδα σου
Αν για παράδειγμα ξέρεις πως θα χρειαστείς βενζίνη για να πας στη δουλειά σου, πρέπει να αφιερώσεις εκεί κάποιο συγκεκριμένο κεφάλαιο σίγουρα. Υπάρχουν ορισμένα έξοδα που δεν θεωρούνται πάγια αλλά είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα σου. Για κάποιον άλλον αυτό μπορεί να είναι τα τσιγάρα του ή ο καφές του. Ή και τα τρία αυτά μαζί. Αναλογίσου λοιπόν, ποια είναι αυτά που θεωρείς χρήσιμα καθημερινά και θέσε τα σαν προτεραιότητες προκειμένου να καλύπτονται.
Ξεκίνα να κάνει οικονομία για αυτά που θέλεις εκτός των προτεραιοτήτων σου
Αν θέλεις να βάφεις τα μαλλιά σου κάθε δίμηνο, αν αγαπάς να ανανεώνεις τα ρούχα σου, αν έχεις μία τρέλα με τα ταξίδια, να το κάνεις. Αρκεί να ξέρεις πως μπορείς να το στηρίξεις οικονομικά. Αν θέλεις λοιπόν να μην παραμελήσεις τον εαυτό σου, φρόντισε να κρατάς μερικά χρήματα για τις επιθυμίες σου. Γνωρίζεις ήδη πόσο περίπου σου κοστίζουν αυτές οι ανάγκες-επιθυμίες, οπότε μπορείς και να υπολογίσεις ημερήσια ή εβδομαδιαία τι ποσό μπορείς να αποθηκεύσεις.
Θέσε στόχους για τον εαυτό σου
Το να έχεις μία καλή εικόνα για τα οικονομικά σου δεν σημαίνει πως θα στερείσαι. Σημαίνει πως μπορείς να ισορροπήσεις τις επιθυμίες σου με τις ανάγκες σου έξυπνα, χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό λοιπόν, να θέτεις μακροπρόθεσμους στόχους για τον εαυτό σου. Σκέψου ένα ποσό που θέλεις να έχεις συγκεντρώσει σε δύο χρόνια για κάποιο ταξίδι που έχεις στη wishlist σου ή για ένα αγαπημένο παπούτσι στο οποίο θες να επενδύσεις. Δώσε λοιπόν στον εαυτό σου κάτι να περιμένει και μην σκέφτεσαι πως στερείσαι κάτι. Αντίθετα, σώζεις χρόνια για κάτι θέλεις πραγματικά! Είναι καιρός να ξεχωρίσεις ποια είναι τα περιττά έξοδα και ποια αυτά που θέλεις πραγματικά να κάνεις.