Η μοναχικότητα διαφέρει από τη μοναξιά. Μπορεί να νιώθεις μόνη, ακόμα και σε κόσμο. Ειδικά σε αυτή την εποχή, είναι ιδιαίτερα συχνό.
Η περίοδος της πανδημίας έχει φέρει μία νέα καθημερινότητα στη ζωή όλων. Από μία ρουτίνα με κόσμο και συναναστροφές, καλείσαι να υιοθετήσεις το social distancing με κάθε δυνατό τρόπο. Όσο και αν αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις. Ακόμη και αν σου αρέσει να περνάς χρόνο μόνη σου, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα φτάσεις στο κόκκινο. Γι’ αυτές τις στιγμές, οφείλεις να είσαι προετοιμασμένη και να φροντίσεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς.
1. Αναγνώρισε πως η κρίση σου θολώνει όταν νιώθεις μοναχικότητα
Το αίσθημα αυτό μπορεί να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα πολύ πιο αρνητικά από όσο πραγματικά είναι. Η οπτική σου αλλοιώνεται πολύ. Μεταλλάσσεις κάποια γεγονότα, τα μεταφράζεις διαφορετικά και φτιάχνεις δικά σου πιθανά σενάρια. Ξεχώρισε την αλήθεια από την πραγματικότητα. Μην φορτώνεις τον εαυτό σου λοιπόν με σκέψεις που δεν έχουν υπόσταση ή απέχουν από την αντικειμενικότητα. Προσπάθησε να παραμείνεις όσο πιο ρεαλίστρια μπορείς.
2. Να είσαι προετοιμασμένη για τη μοναχικότητα πριν σου χτυπήσει την πόρτα
Αν γνωρίζεις πως το συναίσθημα αυτό σου έρχεται, όσο και αν απολαμβάνεις το self company, να είσαι προετοιμασμένη. Όταν νιώθεις πως κουράζεσαι με σκέψεις σου, γίνεσαι πιο νευρική ή επικριτική, αρχίζεις να είσαι λιγότερο άνετη με τη μοναξιά σου. Κι εκεί έρχεται η μοναχικότητα. Αν το έχεις ξανά νιώσει, ξέρεις τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχνιέσαι. Ξεκίνα να επικοινωνείς με τους αγαπημένους σου, κάνε κάτι δημιουργικό, μαγείρεψε, αθλήσου, πριν νιώσεις μοναχικότητα.
3. Σιγουρέψου ότι η οθόνη δεν είναι η μόνη διέξοδος σου
Μπορεί να νομίζεις ότι η τηλεόραση, το κινητό ή το laptop σου είναι καλή παρέα. Ειδικά μία ταινία ή μια σειρά που σου δίνουν την ιδέα της αλληλεπίδρασης σε κάνουν να ξεχνιέσαι. Μην στηρίζεσαι όμως μόνο σε αυτή την ιδεατή συντροφιά. Το να είσαι ενεργή μπορεί να σε ωφελήσει πολύ περισσότερο. Βγες έξω για ένα περίπατο για παράδειγμα. Ακόμα και το eye contact μέσα από τη μάσκα με ανθρώπους από τη γειτονιά σου μπορεί να σε βγάλει από το καβούκι σου.
4. Όταν δεν αντέχεις άλλο τις online πλατφόρμες, απλά πες το
Είναι σημαντικό να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου ειδικά όταν νιώθεις πως συσσωρεύονται. Τα zoom calls μπορεί να σε κουράσουν κάπου. Ίσως είναι η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή αλλά η αντικατάσταση της face-to-face επαφής μπορεί πραγματικά να σε απομονώσει συναισθηματικά. Αν νιώσεις έτσι, κάνε ένα break. Άσε για λίγο τις συσκευές σου στην άκρη και απασχολήσου με κάτι άλλο.
5. Επικοινώνησε με τους δικούς σου όταν το σκέφτεσαι
Αν κάτι μας δίδαξε αυτή η πανδημία, είναι να μην παραμελείς το αύριο. Γιατί δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Σήκωσε λοιπόν το τηλέφωνο και μάθε τα νέα κάποιου που σε ενδιαφέρει, σήμερα. Αυτό θα σε γεμίσει πολύ περισσότερο από το να το αναβάλεις για κάποια άλλη φορά. Συν του ότι θα χτίσεις καλύτερες σχέσεις.
6. Πες “μου λείπεις” και “σ’ αγαπώ” πιο συχνά
Δεν έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις για πάντα. Για να κάνεις την πρώτη κίνηση, να κυνηγήσεις, να εκδηλώσεις τα συναισθήματα σου. Και δεν θα είναι εδώ όλοι για πάντα. Πες στην οικογένεια σου, στους φίλους σου, σε εκείνον πώς νιώθεις. Σήμερα.
7. Κάνε μία ειλικρινείς συζητήσεις με τον εαυτό σου, δυνατά
Θα σε βοηθήσει να δεις την κατάσταση που βιώνεις σαν τρίτος. Μίλα στον εαυτό σου σε β’ ή γ’ πρόσωπο. Μερικές φορές, ξέρεις τι είναι αυτό που πρέπει να ακούσεις, ακόμη και αν δεν στο λέει κανείς. Αφού το κάνεις, μοιράσου τα συμπεράσματα σου με τους φίλους για μια εναλλακτική άποψη.
8. Πάντα μπορείς να στραφείς σε εξειδικευμένη βοήθεια
Αν νιώθεις πως δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον καταιγισμό των σκέψεων και των συναισθημάτων σου, τότε ίσως θα σε βοηθούσε να στραφείς σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία. Μία διαφορετική συμβουλή ίσως είναι αυτό που θέλεις να ακούσεις ή αυτό που φοβάσαι να παραδεχτείς στον εαυτό σου.