Είσαι για καφέ με το φίλο/η σου και μόλις σου μίλησε για την απιστία στη σχέση του. Πώς διαχειρίζεσαι κάτι τέτοιο;
Υπάρχει η τάση να θεωρείται μυστικό αλλά στην πραγματικότητα, η
απιστία είναι κάτι που συχνά εκφράζεται στους κοντινούς φίλους. Πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν να το εκμυστηρευτούν σε κάποιον έμπιστο φίλο, προκειμένου να βγει από μέσα τους. Ο λόγος που μπορεί να έχει να κάνει με το ότι ο φίλος/η νιώθει ενοχές, θυμό, θλίψη ή και ένα περίεργο ενθουσιασμό.
Όπως και να έχει, μόλις έπεσε μία βόμβα στο τραπέζι. Πώς τη διαχειρίζεσαι; Πώς αντιδράς σε αυτό που μόλις άκουσες; Υπάρχει πράγματι “σωστή” αντίδραση σε κάτι τέτοιο;
1.Παραδέξου πως νιώθεις λίγο άβολα
Μία τέτοια είδηση είναι έκπληξη, ακόμη κι αν δεν είσαι το ένα από τα δύο μέλη της σχέσης. Είναι πιθανό να νιώσεις περίεργα με το γεγονός ότι η απιστία έγινε από πλευράς του φίλου σου κι ίσως να νιώσεις κατά κάποιο τρόπο “συνένοχος” σε αυτό το μυστικό. Μπορεί επίσης να νιώσεις άβολα γιατί το έχεις βιώσει στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, παραδέξου πως αυτό που μόλις άκουσες είναι μεγάλη είδηση, μία έκπληξη. Αυτά τα λίγα λεπτά αναγνώρισης του awkwardness που νιώθεις, θα σε βοηθήσουν να το συνειδητοποιήσεις καλύτερα.
2. Θυμήσου πως η απιστία κρύβει αρκετά αίτια
Προτού κρίνεις την πράξη του φίλου/ης σου, σκέψου πως η απιστία είναι αρκετά complicated. Δεν σημαίνει πως συμβαίνει μόνο για την ικανοποίηση σωματικών αναγκών αλλά πολύ συχνά και ψυχικών.
Σύμφωνα με
έρευνα, το 43% των ατόμων δηλώνει πως απατάει λόγω θυμού-εκδίκησης, το 77% από έλλειψη στοργής ή αγάπης στη σχέση τους, το 70% λόγω παραμέλησης ενώ το 57% μιλά για έλλειψη δικής τους αυτοεκτίμησης που ψάχνουν αλλού. Όπως και να έχει, υπάρχουν κάποια κενά που προσπαθεί κανείς να καλύψει μέσα από αυτή την πράξη.
3. Κάνε ερωτήσεις προκειμένου να καταλάβεις τι χρειάζεται ο φίλος σου
Η απιστία είναι δύσκολη ακόμη και για εκείνον που την προκάλεσε. Θα είναι δύσκολο να το διαχειριστεί και ειδικά αν ακολουθήσει κάποιος χωρισμός μετά από αυτό στη σχέση του. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τον ακούσεις.
Μάθε τι το οδήγησε στην απιστία, πως νιώθει για αυτή. Ρώτησε τον αν χρειάζεται κάποια βοήθεια από εσένα ή και πρότεινε του τρόπους να σώσει τη σχέση του αν αυτό είναι που αποζητά μετά από αυτό το συμβάν.
4. Προετοιμάσου πως μπορεί να μην σου αρέσουν οι απαντήσεις που θα πάρεις
Υπάρχει η πιθανότητα να περιμένεις θλίψη αλλά στην πραγματικότητα να ακούς το φίλο σου να δικαιολογεί τη συμπεριφορά του. Υπάρχει περίπτωση επίσης να μην έχεις την ψυχική δύναμη να παρηγορήσεις κάποιον μετά από κάτι τέτοιο γιατί έχεις υπάρξει μέσα σε μία τέτοια σχέση.
Πολλά ενδεχόμενα μπορούν να προκύψουν τα οποία ίσως να μην σου αρέσουν. Παρόλο που οφείλεις να είσαι δίπλα στο φίλο/η σου, μην ξεχνάς και τις δικές σου ανάγκες. Προσπάθησε να είσαι εκεί αλλά να μην σε απορροφάει όλο αυτό.
5.Αν πρόκειται να είσαι εκεί, κάνε το χωρίς κριτική
Είτε θέλει να το κρατήσει μυστικό είτε όχι, αν αποφασίσεις να είσαι εκεί για το φίλο σου κάνε το χωρίς να κριτικάρεις. Αν επίσης, είσαι υπέρ του να το αποκαλύψει και στο/η σύντροφο του/της, μπορείς να το συζητήσεις μαζί του δείχνοντας εμπάθεια, χωρίς να τον κατηγορείς. Δείξε τη συμπόνια που χρειάζεται σε αυτή τη φάση ο φίλος σου βοηθώντας τον να καταλάβει γιατί οδηγήθηκε στην απιστία.