Ανάμεσα σε παλτό, καπαρτίνες, bomber jackets και τζιν μπουφάν υπάρχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου για το δερμάτινο jacket. Η ίδια θέση που υπάρχει και στην ντουλάπα σου, όταν ο καιρός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θέλει να είναι φθινόπωρο, χειμώνας ή καλοκαίρι.
Παρ’ όλα αυτά, τα δερμάτινα jackets χρειάζονται την φροντίδα σου περισσότερο απ’ όσο εσύ νομίζεις. Η Jess Cambronero, design director της VEDA, μίλησε στο Style Caster για το πως να φροντίσεις και καθαρίσεις σωστά ένα δερμάτινο jacket.
1. Θυμήσου πως η πρόληψη είναι κάτι καλύτερο από την θεραπεία.
“Ένα προστατευτικό spray για τα δερμάτινα ή suede είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στη ντουλάπα σου. Είτε το χρησιμοποιήσεις για την προστασία των παπούτσιων από τη βροχή, είτε για τα δερμάτινα jackets σου.” λέει η Cambronero.
Αν δε είναι πολύ αργά για το προστατευτικό spray προχώρησε στο παρακάτω μήπως σωθεί κάτι.
2. Άσε τους λεκέδες νερού να στεγνώσουν μόνοι τους.
Αν καταλάθος σε βρει η βροχή ή ρίξεις το μπουκαλάκι με το νερό πάνω σου, μην προσπαθήσεις να στεγνώσεις το δερμάτινό σου με πιστολάκι ή το βάλεις στο στεγνωτήριο για τα ρούχα. Άφησέ το σε μια καρέκλα κάπου με φως ή και ρεύμα, και θα στεγνώσει φυσικά.
3. Χρησιμοποίησε καθαρό οινόπνευμα για τους λεκέδες μελανιού.
Σου έχει τύχει ποτέ να λερώθεις με στυλό όταν φοράς το αγαπημένο σου ανοιχτόχρωμο δερμάτινο; Δεν έχει καθόλου πλάκα. Βάλε λίγο καθαρό οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι και θα φύγει αμέσως. Πρόσεξε όμως να μην το τρίψεις πολύ δυνατά γιατί θα φύγει το χρώμα.
4. Βάλε μαλακτικό για δερμάτινα.
Όπως ακριβώς και η μαλακτική μαλλιών που χρησιμοποιείς κάθε φορά που κάνεις μπάνιο, έτσι και η μαλακτική για δερμάτινα έχει δημιουργηθεί για να μαλακώνει το δέρμα. Μέχρι και η Cambronero λέει πως, “Για κάθε βίντατζ δερμάτινο χρειάζεσαι μια μαλακτική για να το κρατήσει μαλακό.” Και δεν είναι μόνο η υφή μα και το ότι δεν αφήνει το δέρμα να σπάσει και να χαλάσει με τον χρόνο.
5. Να ξέρεις πότε να καλέσεις τους ειδικούς.
Λεκέδες, πολύ άσχημες συνθήκες καιρού και κακή χρήση του δερμάτινού σου, καλύτερα να το δώσεις να το χειριστούν οι ειδικοί. Δηλαδή οι άνθρωποι στα καθαριστήρια.
6. Μην το κουράσεις.