Τα αγαπημένα λαζάνια με κιμά, φρέσκια ντομάτα, τυριά και κρεμώδη μπεσαμέλ. Το μυστικό είναι να σιγοβράσεις τον κιμά, να κάνεις δική σου μπεσαμέλ και να βάλεις μπόλικα αρωματικά.
Θα χρειαστείς:
4 κουταλιές ελαιόλαδο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 καρότα, ψιλοκομμένα 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκόρδα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα 1 κλωνάρι θυμάρι 700γρ κιμά μοσχαρίσιο και 300γρ κιμά χοιρινό 1 ποτήρι κρασί 400γρ ντομάτα 200ml ζωμό αλάτι και πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα 2 φύλλα δάφνη ¼ κρεμμυδάκι μοσχοκάρυδο 50γρ βούτυρο 50γρ αλεύρι
Για τα λαζάνια:
14 φύλλα λαζάνια 120γρ μοτσαρέλα τριμμένη δύο κουταλιές παρμεζάνα πιπέρι 2 κουταλιές βούτυρο
Πως να τα φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα τυριά μεταξύ τους.
Σε μία κατσαρόλα ζέστανε το λάδι και σόταρε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τα καρότα. Άφησέ τα για 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πρόσθεσε το σκόρδο και το θυμάρι και μαγείρεψε για άλλα 2 λεπτά.
Πρόσθεσε τον κιμά και άφησέ τον μέχρι να ροδίσει. Ρίξε σταδιακά το κρασί και μαγείρεψε για 45 λεπτά. Μόλις εξατμιστεί το κρασί πρόσθεσε τη ντομάτα και τον ζωμό.
Το μυστικό είναι να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία και να σιγοβράσεις τον κιμά περίπου μία ώρα και κάτι.Αν χρειαστεί πρόσθεσε ζωμό. Βάλε αλάτι και πιπέρι.
Για να κάνεις τη μπεσαμέλ βάλε το γάλα να βράσει σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με τη δάφνη, τα κρεμμύδια και το μοσκοκάρυδο.
Σε μία άλλη κατσαρόλα λιώσε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και πρόσθεσε το αλεύρι σταδιακά ενώ δουλεύεις με το σύρμα συνεχόμενα. Δυνάμωσε λίγο τη θερμοκρασία και μαγείρεψε για 2 λεπτά. Μόλις το γάλα βράσει βγάλε το από τη θερμοκρασία και αφαίρεσε τη δάφνη και το κρεμμύδι. Ρίξε το γάλα μέσα στο μείγμα του βουτύρου με το αλεύρι ενώ δουλεύεις γρήγορα και συνεχόμενα με το σύρμα.
Σε ένα ταψί βάλε μία κουταλιά λάδι και δύο κουταλιές πάστα ντομάτας και άπλωσε το να στρώσει όλο το ταψί. Βάλε μία στρώση λαζάνια, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι, πασπάλισε με τυριά και άπλωσε μία στρώση κιμά. Βάλε άλλη μία στρώση λαζάνια και επανέλαβε τα βήματα. Η τελευταία σου στρώση θα πρέπει να είναι κιμάς. Σ αυτό το σημείο στρώσε τη μπεσαμέλ και πασπάλισε με τυριά, αλάτι και πιπέρι. Ψήσε για 35-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.