Αν έχεις γάτα για κατοικίδιο, τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν αγαπά τις αλλαγές. Προτιμά την άνεση της και το περιβάλλον που έχει συνηθίσει να ζει.
Ωστόσο, κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να μετακομίσεις. Δεν μπορείς να αφήσεις τη γάτα σου πίσω επειδή έχει συνηθίσει σε ένα μέρος. Αντί αυτού, μπορείς να τη φέρεις ομαλά στο μεταβατικό στάδιο της μετακόμισης. Χωρίς άγχος, γρατζούνισμα, νιαούρισμα και γκρίνια. Υπάρχουν μερικά tips για το πώς να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου για την επερχόμενη αλλαγή.
Αρχικά, για να μπει στο mood της αλλαγής, κάνε μικρά βήματα
Ξεκίνα να τη βάζεις περισσότερο στο καλαθάκι ή στον μεταφορέα της. Βάλε μικρές λιχουδιές σε αυτά προκειμένου να την προσελκύσουν. Κάθε φορά τοποθέτησε την τροφή πιο μέσα έτσι ώστε να συνηθίσει στην ιδέα του να κάθεται μέσα σε αυτά.
Μερικές εβδομάδες μετά, μπορείς να αρχίσεις να βγάζεις τα κουτιά της μετακόμισης έξω.
Το κλειδί είναι να συνηθίσει την παρουσία τους και να μην νιώσει απειλή από μία άγνωστη φύση
Μπορεί να μην το ήξερες, αλλά οι γάτες ταράζονται εύκολα με τους θορύβους και αγχώνονται. Αν λοιπόν τη βλέπεις πως κάνει νευρικές κινήσεις και είναι πιο επιθετική, πιθανόν η διαδικασία της μετακόμισης να της προκαλεί στρες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να την κρατάς σε ένα πιο ήσυχο δωμάτιο, για να μην εισβάλει και σε κάποιο κουτί μετακόμισης.
Προσπάθησε παράλληλα, να είσαι πολύ συνεπής στο πρόγραμμα φαγητού της και παιχνιδιού
Διατήρησε ένα συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα έτσι ώστε να έχει την αίσθηση της ρουτίνας και να μην αντιληφθεί την αλλαγή. Το μυστικό είναι να κρατάς τη ρουτίνα της ενεργή.
Τέλος, αν παρατηρείς πως η γάτα σου δεν συνηθίζει σε αυτά τα ερεθίσματα και κάνει νευρικές κινήσεις, μπορείς να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου. Μπορείς να ρωτήσεις για φαρμακευτική αγωγή κατά του άγχους μέσω χαπιών. Αυτό θα καταπραΰνει τα συναισθήματα άγχους στη γάτα σου και η όλη διαδικασία θα της φανεί πολύ πιο ομαλή.