Ο ύπνος είναι πολύ πιθανό να σε αποφεύγει όταν τον χρειάζεσαι περισσότερο. Όλοι το έχουμε περάσει- κοιτάζουμε το ρολόι στις 3 π.μ., ενώ είμαστε απίστευτα κουρασμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Είτε έχεις άγχος λόγω της εργασίας σου ή έχεις πάρα πολλές προθεσμίες, το να κοιμηθείς είναι μια δύσκολη μάχη. Στην πραγματικότητα, το άγχος που αισθάνεσαι επειδή δεν μπορείς να κοιμηθείς προστίθεται στο άγχος που ήδη αισθάνεσαι. Οι ειδικοί προτείνουν στη Vogue India 6 τρόπους που θα σε βοηθήσουν επιτέλους να κοιμηθείς καλύτερα.
Φάε ένα ελαφρύ γεύμα
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώσεις το τελευταίο γεύμα της ημέρας, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κοιμηθείς και κατά προτίμηση να συμπεριλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. «Η τρυπτοφάνη είναι ένας πρόδρομος των ενώσεων που προκαλούν τον ύπνο, τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη, που σε βοηθούν να αισθάνεσαι χαλαρή. Ο συνδυασμός τροφίμων που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη με αργούς υδατάνθρακες, βελτιώνει επίσης τον ύπνο. Οι υδατάνθρακες καθιστούν την τρυπτοφάνη περισσότερο διαθέσιμη στον εγκέφαλο, γι ‘αυτό και οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι ο τέλειος συνδυασμός για να χαλαρώσει ο εγκέφαλος», σύμφωνα με τη διαιτολόγο, η Fatema Valikarimwala. Προτείνει, επίσης, την προσθήκη βοτάνων, όπως το φασκόμηλο και ο βασιλικός. Δοκίμασε τσάι για τον ύπνο ή φυτικά ροφήματα, τα οποία θα ηρεμήσουν το μυαλό σου.
Απόφυγε την καφεΐνη σε οποιαδήποτε μορφή
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του νευρικού συστήματος, το οποίο είναι πιθανό να σε κάνει να ξυπνάς συνεχώς μέσα στη νύχτα. Επίσης, καθυστερεί το ρολόι του σώματος, κρατώντας σε ξύπνια ενώ θέλεις να κοιμηθείς. Συνεπώς, οποιαδήποτε μορφή καφεΐνης πριν από τον ύπνο απαγορεύεται, είτε είναι σε μορφή κόκα κόλα, είτε σε μορφή καφέ ή τσάι.
Χρησιμοποίησε το κρεβάτι μόνο για τον ύπνο
Προσπάθησε να μην κοιμηθείς παρακολουθώντας τηλεόραση, σερφάροντας στο ίντερνετ ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Κάνε τις δραστηριότητες αυτές έξω από την κρεβατοκάμαρα και αξιοποίησε το κρεβάτι μόνο για να κοιμηθείς. Είναι καλύτερο να σηκωθείς από το κρεβάτι και να μετακινηθείς σε διαφορετικό χώρο για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και να επιστρέψεις μόνο όταν νιώσεις ότι νυστάζεις. Είναι ωφέλιμο να συσχετίσεις την κρεβατοκάμαρα με ένα μέρος που είναι για τον ύπνο, αντί να τη συσχετίζεις με ένα μέρος όπου στριφογυρίζεις και απλώς περιμένεις να κλείσουν τα μάτια σου.
Βασίσου στη νυχτερινή ρουτίνα σου
Το μπάνιο ή το ντους πριν από τον ύπνο είναι επίσης ένα γνωστό φάρμακο για να κοιμηθείς ευκολότερα. Ένα ζεστό μπάνιο είναι χαλαρωτικό, επειδή η θερμοκρασία του σώματός μας τείνει να πέφτει μετά το μπάνιο, και αυτό εξ’ορισμού βοηθά το σώμα να χαλαρώσει. Ίσως θελήσεις να δοκιμάσεις την αρωματοθεραπεία, για να αναβαθμίσεις το κανονικό μπάνιο σου σε ένα πιο περιποιητικό, σαν spa. Μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων που είναι γνωστά για τα χαλαρωτικά οφέλη τους, όπως το τριαντάφυλλο και η λεβάντα. «Πολλοί άνθρωποι τρίβουν το λάδι λεβάντας στους καρπούς και τους κροτάφους τους, αλλά το τρίψιμο στην κοιλιά έχει διπλά οφέλη. Εκτός από την καταπράυνση του νου, βοηθά επίσης στην πέψη», σύμφωνα με την αρωματοθεραπεύτρια, Jhelum Biswas Bose.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να έχεις μια νυκτερινή ρουτίνα πριν τον ύπνο. Βουρτσίζοντας τα μαλλιά σου, πραγματοποιώντας μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας και ετοιμάζοντας το κρεβάτι σου για άνετο ύπνο (φτιάχνοντας τα μαξιλάρια και μειώνοντας τη θερμοκρασία του κλιματιστικού) μπορούν να φανούν χρήσιμα.
Μην αγχώνεσαι
Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον σύντροφό σου ή με τους φίλους σου που κοιμούνται μόλις ξαπλώσουν στο κρεβάτι. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται ελαφριά και χρειάζονται μόνο έξι ώρες ύπνου, ενώ άλλοι χρειάζονται οκτώ έως δέκα. Επίσης, μην κοιτάζεις συνεχώς το ρολόι για να δεις τι ώρα έχει πάει. Κοιτώντας το, θα αγχώνεσαι περισσότερο που δεν μπορείς να κοιμηθείς και αυτό μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα.
Δοκίμασε τον διαλογισμό
Το να μάθεις να ηρεμείς το μυαλό σου μπορεί να είναι μια χρήσιμη δεξιότητα, τόσο για να τα βγάλεις πέρα σε αγχωτικές περιόδους όσο και για τον ύπνο τη νύχτα. Εάν δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ, ξεκίνησε εστιάζοντας για λίγα λεπτά στην εισπνοή και την εκπνοή σου. Μπορείς επίσης να βρεις εφαρμογές που θα σε καθοδηγήσουν με διάφορες ασκήσεις διαλογισμού.