Το νέο προσφέρει τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης, ναι, μαζί με την ελπίδα ότι θα βρεις κάτι καλύτερο από εκείνο που ήδη έχεις. Δεν μπορεί το μυαλό σου να μην πήγε στο προφανές, εμπεριέχεται εδώ και το ρίσκο του να βρεις κάτι λιγότερο καλό και τελικά να αναπολείς μετανιωμένος για όσα είχες και δεν εκτίμησες. Σε όλους τους τομείς. Σε μια φιλική σχέση, σε μια ερωτική, στην εργασία, στο γυμναστήριο, στο εστιατόριο, στη σειρά που ξεκίνησες προσφάτως.
Ωραίο λοιπόν πάντα το νέο, ωραίες όμως και οι συνήθειες. Σκέψου το Modern Family. Οι απογοητευμένοι που η σειρά επισήμως τελείωσε είναι ουκ ολίγοι για να μην τους αναφέρουμε. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς, έχεις δύο λύσεις. Η μία είναι να στεναχωριέσαι και να σου λείπει και να ξεκινάς άλλες σειρές και πιθανόν να απογοητεύεσαι -ή και να βρεις όμως κάποιο κρυφό διαμάντι, είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο-. Η άλλη είναι να ξεκινήσεις να το βλέπεις και πάλι από την αρχή και να ανακαλύψεις ότι και πάλι σου αρέσει, και πάλι γελάς, και πάλι έχει πράγματα να σου δώσει.
Κάτι σαν τις πολυσυζητημένες ρουτίνες
Η πρωινή ρουτίνα για να ξυπνήσουμε καλά, ή η βραδινή ρουτίνα για να κοιμηθούμε καλά. Η ρουτίνα ως διαδικασία που επαναλαμβάνεται εν ολίγοις, ως μια σειρά πράξεων που όσο κι αν τις κάνουμε συνέχεια, συνεχίζουν σαν άλλο Modern Family να μας ευεργετούν. Για την ακρίβεια, όσο πιο συχνά τις κάνουμε, τόσο περισσότερα και τα οφέλη.
Όταν μπορέσεις να εντοπίσεις αυτά που εξυπηρετούν τις προσωπικές σου ανάγκες κι όχι τις ανάγκες άλλων, τότε θα μπορέσεις να φτιάξεις τη δική σου ιδανική ρουτίνα. Και μπορεί να μη χρειάζεσαι μια πρωινή ή μια βραδινή, αλλά μία που να πιάνει όλη σου τη μέρα. Και μάλιστα να τη διανείμεις χρονικά κατά βούληση, δεν έχουμε άλλωστε όλοι το ίδιο πρόγραμμα.
Τείνουμε να έχουμε όμως όλοι κάποιες βασικές ανάγκες
Πέρα από τις προφανείς ανάγκες επιβίωσης και λειτουργίας του οργανισμού. Είναι εκείνες όσες μας στέρησαν ή μας περιόρισαν οι τρέχουσες συνθήκες. Ανάγκη για υγεία, όταν το οξυγόνο περιορίζεται στο σπίτι και ο ήλιος λίγο μόνο μπαίνει μέσα. Μη συζητήσουμε και για τη μηδαμινή απόσταση που μας χωρίζει πλέον από το μυστήριο ψυγείο, όλη μα όλη τη μέρα. Ανάγκη για παραγωγικότητα, όταν όλα τα ωράρια και οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί. Ανάγκη για ευτυχία, όταν μας λείπει η οικογένεια, η ελευθερία, οι φίλοι, τα ταξίδια.
Για όλες εκείνες τις μέρες που έχει πάει 2 το μεσημέρι και η to do-list έχει πάει περίπατο, απλώς και μόνο γιατί δεν είναι κάθε μέρα ίδια και βασικά εμείς δεν είμαστε κάθε μέρα ίδιοι, υπάρχουν δοκιμασμένες απλές συνήθειες που μπορούν να μας κρατήσουν υγιείς, ευτυχισμένους και παραγωγικούς. Ή έστω να μη δίνουν χώρο στην απογοήτευση και την ενοχή.
1. Αυξάνεις την παραγωγικότητα με μικρούς χρονικούς στόχους
Είναι πολύ εύκολο να διασπαστεί η προσοχή σου όταν ο εργασιακός σου χώρος είναι πλέον το σπίτι σου. Το σούπερ μάρκετ που ανέβαλες και θα πεταχτείς λέγοντας πως δέκα λεπτά θα κάνεις, δεν έγινε και τίποτα. Το πλυντήριο των ρούχων που τελείωσε και κάτσε να απλώσεις πέντε λεπτάκια, να μη μυρίσει άσχημα. Το φαγητό που λαχτάρησες νωρίτερα με το κρύο έξω και μήπως το βάλεις τώρα να γίνεται και συνεχίζεις τη δουλειά μετά.
Όλα αυτά είναι στο χέρι σου να τα κάνεις, σαφώς. Όμως ο εγκέφαλός σου δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες να αποσυντονίζεται και να συντονίζεται ξανά και ξανά, ώστε να μείνεις παραγωγικός. Από την άλλη, ποιος δε χρειάζεται διαλείμματα; Οπότε μπορείς αυτά τα δύο να τα συνδυάσεις, βάζοντας μικρούς χρονικούς στόχους. Για παράδειγμα, λες, θα δουλέψω συγκεντρωμένα για μια ώρα και μετά θα πλύνω τα πιάτα για 15 λεπτά. Μετά, άλλη μια ώρα και θα πλύνω όσα δεν πρόλαβα. Άλλη μια ώρα και θα ακούσω μουσική για 10 λεπτά. Άλλη μια ώρα και μετά μπορώ να κάνω ένα ζεστό μπάνιο.
Η προσδοκία αυτού που έπεται, σου δίνει το κατάλληλο κίνητρο να συγκεντρωθείς στο τώρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Παράλληλα, όσο πιο πολύ σου αρέσουν αυτά που προγραμματίζεις για τα δεκαπεντάλεπτά σου, τόσο πιο διασκεδαστικός και επομένως πιο αποτελεσματικός θα γίνει ο εργασιακός σου χρόνος.
2. Θωρακίζεις την υγεία με υγιεινές επιλογές
Νηστικό αρκούδι δε χορεύει, αλλά ούτε και δουλεύει. Για τον ίδιο λόγο. Γιατί δεν έχουν λάβει το σώμα και ο νους την ενέργεια που χρειάζονται για να συνεχίσουν. Όταν πήγαινες στη δουλειά, το σύνηθες ήταν να έχεις πάρει μαζί σου κάποιο εύκολο σνακ όπως μια μπάρα δημητριακών ή μια μπανάνα και ξηρούς καρπούς. Το μεσημεριανό σου το έπαιρνες λογικά έτοιμο σε ταπεράκι και στην καλύτερη το ζέσταινες στα μικροκύματα.
Όντας σπίτι, σίγουρα οι πειρασμοί είναι περισσότεροι. Αλλά περισσότερες είναι και οι υγιεινές σου επιλογές. Είναι πιο εύκολο εδώ να καθαρίσεις και μήλο και αχλάδι και ρόδι και ακτινίδιο και να μην περιορίζεσαι κάθε μέρα στη βολική μπανάνα. Μάλιστα, μπορείς να φτιάξεις μια ωραία φρουτοσαλάτα με όλα ή κάποια από αυτά, και λίγο φρέσκο χυμό πορτοκάλι και μια κουταλιά μέλι και τους ξηρούς σου καρπούς από πάνω. Πιο ωφέλιμο και σίγουρα πιο απολαυστικό.
Στο μεταξύ, τώρα που είσαι στο σπίτι, το ταπεράκι μπορεί να περιμένει. Αν είχες φακές στη δουλειά, το πολύ-πολύ να είχες μαζί και λίγο ψωμάκι. Τώρα μπορείς να βάλεις και λίγο μπρόκολο δίπλα, ελίτσες, ίσως κάποιο τυράκι. Να το απολαύσεις το βασικό σου γεύμα. Όχι απλά να γεμίσεις το στομάχι σου, και μάλιστα συνήθως κάνοντας και κάτι άλλο ταυτόχρονα. Οπότε δώσε του και τον κατάλληλο χρόνο. Εδώ, δεν θα κάνεις ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα για να φας όπως-όπως. Οργάνωσε το πρόγραμμά σου με τρόπο τέτοιο που θα φας σαν να ήταν Σάββατο. ‘Ετσι θα το ευχαριστηθείς, δεν θα ανοιγοκλείνεις μετά όλη την ώρα το ψυγείο και θα περιορίσεις και τις λιγούρες. Είμαστε που είμαστε μέσα, ας ζήσουμε και τα όποια πλεονεκτήματα αυτού.
3. Προσεγγίζεις την ευτυχία με μικρές αλλαγές στο νου
Ο αρνητισμός καραδοκεί, αυτό έχει μάθει να κάνει. Όμως σε γεμίζει τοξίνες και στρες. Εκτός αν του κλείσεις την πόρτα, ή έστω το παράθυρο. Αν σε κάθε εμπόδιο βλέπεις μια πρόκληση για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση. Αν δεχτείς τις ατέλειες, τις μικρές αποτυχίες ή τα λάθη και εντοπίσεις μέσω αυτών τι μπορείς να αλλάξεις για να βρεθείς αγκαλιά με την επιτυχία. Αν δε σε περιμένεις στη γωνία για να σου ασκήσεις κριτική.
Καραδοκούν και οι ανησυχίες, λογικό, προσέχουμε για να έχουμε. Αλλά χρειαζόμαστε και μία απόσταση από αυτές. Κάνε μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα σου, βάφτισέ τα κιόλας αν θέλεις. Διάλειμμα ησυχίας, κόντρα στην ανησυχία. Με ενσυνείδητη αναπνοή, διαλογισμό, μία βόλτα στη φύση, με όποια σωματική άσκηση σε χαροποιεί, ή τη συζήτηση με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Με οτιδήποτε σε απομακρύνει για λίγο, μακριά από όλα όσα νιώθεις ως βάρος. Για να ξεκουραστείς μεν, αλλά και για να τα δεις από πιο μακριά. Απομακρυνόμενα, όλα τα πράγματα μικραίνουν.
Και θυμήσου πως έχεις ανθρώπους γύρω σου, κοντινούς ή λιγότερο κοντινούς που είναι εκεί για σένα. Αρκεί να το ζητήσεις. Ή και χωρίς να το ζητήσεις. Αντιμετώπισέ τους όπως τους αξίζει. Διάλεξε λέξεις ευγενικές, γλυκές, συμπονετικές για να τους μιλήσεις. Δείξε τους εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη που υπάρχουν. Δες τον εαυτό σου όχι ως μονάδα, αλλά ως μέρος ενός κοινωνικού συνόλου που σας περιλαμβάνει όλους. Εκεί θα βρεθείς να νιώθεις ασφάλεια, κατανόηση, αγάπη, χαρά. Και όλα αυτά τα συναισθήματα, όσο μοιράζονται αυξάνονται.