Παρόλα αυτά μερικές φορές θα πρέπει να αναρωτηθείς αν αυτή η κατάσταση είναι υγιής και αν κάνεις στην πραγματικότητα κάτι που σε εκφράζει. Δυστυχώς, για αρκετούς από εμάς η μέρα δεν έχει 26 ώρες και έτσι πρέπει πολλές φορές να στριμώξουμε παραπάνω από αρκετές υποχρεώσεις σε ένα πρόγραμμα που σίγουρα (ακόμη και με τον πιο έμπειρο γραμματέα) δεν είναι βιώσιμο. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες αλλαγές στη ζωή σου; Εμείς, παρακάτω, με μερικά απλά tips είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.
-
Πες όχι στο multitasking
Ναι, το ξέρουμε ότι αν δεν εφαρμόσεις αυτή την αρχή στη ζωή σου, τότε πιθανότατα δε θα προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα αλλά η αλήθεια είναι πως το multitasking δεν είναι η λύση. Ο productivity coach Mike Gardner ισχυρίζεται πως: “Το multitasking δεν υπάρχει, o εγκέφαλος απλώς “περνάει” μεταξύ των καθηκόντων.” Μια απλή τεχνική είναι να επικεντρώνεσαι για 25′ σε κάτι και μετά να κάνεις 5′ διάλειμμα.
Δες ακόμη: Από το multitasking στο monotasking
-
Έλεγξε αν χρονοτριβείς
Μήπως πολλές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο; Βέβαια εδώ έρχεται μια άλλη ερώτηση. Τι είναι πραγματικά απαραίτητο; Μπορεί για παράδειγμα ο καφές που κανόνισες με τη φίλη που έχεις να δεις αρκετό καιρό να μπορεί να αναβληθεί για το επόμενο ρεπό σου. Γιατί πολλές φορές αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι λίγη παραπάνω ξεκούραση.
-
Ακολούθησε το νόμο του Hofstadter
Με απλά λόγια, τα πάντα παίρνουν περισσότερο χρόνο από όσο πιστεύεις ότι πραγματικά θα πάρουν. “Οι άνθρωποι που βιάζονται είναι πάντα αισιόδοξοι με το τι μπορούν να πετύχουν μέσα σε μια μέρα και έτσι συνεχώς θέτουν τον εαυτό τους σε μια πιθανή αποτυχία. Πως θα σου φαινόταν να προσθέσεις στο πρόγραμμά σου 30 επιπλέον λεπτά για κάθε δραστηριότητα;
-
Πες όχι στο αφεντικό σου
Την επόμενη φορά που αυτό το συμπαθές (κατά τα άλλα) άτομο θα σου πει να κάνεις μια δουλειά η οποία είναι εκτός των αρμοδιοτήτων σου φρόντισε να μην πεις απευθείας ναι. Οι άλλοι μας συμπεριφέρονται όπως τους επιτρέπουμε εμείς (αυτό είναι η δική μου προσωπική αρχή και καλό θα ήταν να την υιοθετήσεις). Πως θα σου φαινόταν αν απαντούσες: ” Φυσικά και μπορώ να το κάνω αλλά αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω σε κάτι άλλο, θα θέλατε να αφήσω το πρότζεκτ μου για προχωρήσω με αυτό που μου ζητάτε;”