Η σύγκριση με τους άλλους σου στερεί τη χαρά, όμως ποτέ δεν ήταν δυσκολότερο να αποφύγεις τη ζωή των άλλων ανθρώπων. Κάθε φορά που συνδέεσαι σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, είτε πρόκειται για το Facebook, το Instagram ή ακόμα και το LinkedIn, βρίσκεσαι αντιμέτωπη με τις επιτυχίες άλλων ανθρώπων: Ευτυχισμένες στιγμές και φαινομενικά τέλειες καταστάσεις. Αρχίζεις τις συγκρίσεις με αυτούς τους άλλους.
Η έρευνα του brand FOREO διαπίστωσε ότι το 61% των γυναικών παραδέχτηκαν ότι συγκρίνουν τακτικά την εμφάνισή τους με άλλες γυναίκες στα κοινωνικά μέσα. Το 96% να χρησιμοποιεί φίλτρα για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.
Αντί να δημοσιεύεις εικόνες, επειδή νιώθεις άνετη με την εμφάνιση σου, υποκύπτεις σε έναν αγώνα με τους άλλους και τον εαυτό σου.
Αυτό όχι μόνο σου κλέβει την χαρά αυτή η συνεχής σύγκριση, σε κάνει να νιώθεις ότι μένεις πίσω και πως δεν είσαι σε θέση να συμβαδίσεις με τους άλλους, επηρεάζει δραστικά και την αυτοεκτίμηση σου. Χάνεις χρόνο κοιτάζοντας τους άλλους, ενώ θα μπορούσες να επενδύσεις στον εαυτό σου, στο πώς αισθάνεσαι, και την πρόοδο σου.
Ήρθε η ώρα να είσαι λιγότερο σκληρή με τον εαυτό σου και να εκτιμήσεις αυτά που έχεις, γιατί κανείς δεν είναι τόσο ευτυχισμένος όσο δείχνει να είναι online.
Είσαι αρκετά καλή
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να συγκρίνουν τις αδυναμίες τους με τα προτερήματα των άλλων, αυτά που δεν έχουν καταφέρει με αυτά που έχουν καταφέρει οι άλλοι, και αυτά που δεν έχουν με ό, τι έχουν οι άλλοι.
Έτσι, κάθε φορά που βρίσκεις τον εαυτό σου να κάνει κάποια σύγκριση, θυμήσου ότι είσαι αρκετά καλή ακριβώς όπως είσαι. Ναι, ακόμη και αν δεν έχεις αυτό το κάτι που βλέπεις στους άλλους (επιχειρηματική επιτυχία, ακαδημαϊκά προσόντα, το τέλειο σπίτι, τέλειο σώμα, πολυάσχολη κοινωνική ζωή, κτλ). Είναι πολύ πιθανό ότι κι αυτοί παρατηρούν κάτι που έχεις ή κάνεις καλά και εύχονται να το είχαν κι αυτοί.
Απόφυγε οτιδήποτε ενεργοποιεί τη σύγκριση
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη. Οι άνθρωποι συγκρίνουν τη ζωή τους με εκείνες του ολοένα και αυξανόμενου δικτύου «φίλων» τους. Αλλά όπως μπορείς να βάλεις φίλτρα στις φωτογραφίες, έτσι και οι περισσότεροι φιλτράρουν την πραγματικότητα που μοιράζονται, δημοσιεύοντας μόνο τις καλές τους στιγμές. Έτσι, αν το να βλέπεις την αρχική του Instagram σε κάνει να αισθάνεσαι άθλια για τον εαυτό σου, τότε κάνε στον εαυτό σου μια μεγάλη χάρη: Αποσυνδέσου. Ακόμη καλύτερα, μείνε μακριά από τα social media για κάποιο διάστημα. Μπορεί να το θεωρήσεις απίστευτα απελευθερωτικό.
Εστίασε στη δική σου πρόοδο
Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που κάνουν μόνο θετικές συγκρίσεις με τους άλλους. Είναι αυτοί που δεν κάνουν καμία σύγκριση. Αντ ‘αυτού, εστιάζουν τις προσπάθειές τους στη προσωπική τους βελτίωση. Ο εαυτός σου είναι το μόνο άτομο που θα έπρεπε να συγκρίνεις με σένα. Είσαι πιο fit από παλιά; Διαχειρίζεσαι καλύτερα τα χρήματα σου; Περνάς περισσότερο χρόνο κάνοντας πράγματα που απολαμβάνεις; Είσαι πιο κοντά στο να επιτύχεις τους στόχους σου;
Παραδέξου τη ζήλια σου
Τα συναισθήματα που δεν μπορείς να ελέγξεις, θα σε κυριεύσουν. Έτσι, αν παλεύεις με το πράσινο τέρας της ζήλιας, ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι να το αναγνωρίσεις. Σίγουρα, μπορεί να νιώσεις λίγο παράξενα αν παραδεχτείς ότι ζηλεύεις την επιτυχία, τα ταλέντα ή τα χαρακτηριστικά κάποιου άλλου. Ωστόσο, το να έχεις το θάρρος να το παραδεχτείς, μπορεί να σε απελευθερώσει.
Άλλαξε τρόπο σκέψης
Ίσως να νομίζεις ότι είσαι ο μόνος άνθρωπος που μάχεται με το αίσθημα ότι δεν ανταπεξέρχεσαι στις προσδοκίες των άλλων, αλλά ιδιαίτερα των δικών σου. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει την αυτοκριτική μια μορφή τέχνης, εστιάζοντας σε αυτά που δεν έχουν κάνει όσο καλά όσο θα ήθελαν. Φαντάσου τι διαφορά θα είχε να εστίαζες σε αυτά που κάνεις καλά. Πόσο καλύτερα θα μπορούσες να διοχετεύσεις την ενέργειά σου εάν δεν μείωνες και κατηγορούσες τον εαυτό σου. Ομοίως, μην ενοχοποιείς τον εαυτό σου όταν κάνεις συγκρίσεις. Αντ ‘αυτού, δοκίμασε να είσαι καλή με σένα, αποδέξου ότι είσαι άνθρωπος και είναι λογικό να κάνεις λάθη και να είσαι ευάλωτη. Αυτό σε κάνει, επίσης, να συγχωρείς τις αποτυχίες των άλλων ευκολότερα.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε φόβους να ξεπεράσουμε, συναισθηματικά φορτία, χαρίσματα να μοιραστούμε και πράγματα να μάθουμε. Τρέξε το δικό σου αγώνα και εστίασε στο να κάνεις το καλύτερο που μπορείς με αυτά που έχεις. Τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους.