Αν και παραδοσιακά το ταίριασμα του κρασιού με ένα γεύμα είναι επιστήμη, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να σερβίρεις ένα Sauvignon Blanc με ψάρι και ένα Pinot Noir με χοιρινό. Ο συνδυασμός κοκτέιλ και φαγητού μπορεί να μην είναι τόσο εύκολος για μερικούς, αλλά με μερικά tips από τους ειδικούς μπορείς να απογειώσεις το επόμενο dinner πάρτι σου.
Παρακάτω, ο Ivan Fontana – ιδιοκτήτης του Death & Taxes, του πιο στιλάτου μπαρ στο Ρενό – μοιράζεται τις συμβουλές του για να ‘ξεφύγεις’ απο τους πατροπαράδοτους συνδυασμούς κρασιού και να προετοιμάσεις ένα μενού με κοκτέιλ.
”Όπως ακριβώς ο συνδυασμός του κρασιού με το φαγητό στοχεύει στο να αναδείξει ορισμένες γεύσεις, το ίδιο ισχύει και για τα κοκτέιλ. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα γεύμα με αρνί και σάλτσα πέστο, πρέπει να προσέξεις μη ‘σκεπάσεις’ τις γεύσεις του με το κοκτέιλ που θα πιεις”. Ο Ιvan θα ταίριαζε αυτό το πιάτο με λίγο σέλερι και χυμό ανανά, ρούμι και ζάχαρη, χρησιμοποιώντας τη γλύκα απο το χυμό ανανά και τα πράσινα συστατικά του σέλερι για να τονίσει την εμπειρία του αρνιού με τη σάλτσα πέστο.
Εναλλακτικά, ένα μενού που αποτελείται απο μπάρμπεκιου σε Μεξικάνικο στυλ απαιτεί κάτι σαν ένα Mezcal ή ένα ποτό με βάση τη τεκίλα για να ‘παίξει’ με αυτές τις γεύσεις. Αλλά, αν σκέφτεσαι να σερβίρεις ένα παραδοσιακό πιάτο με παϊδάκια, τότε ίσως θα πρέπει να κατευθυνθείς προς μια επιλογή όπως το κοκτέιλ whiskey sour, προσθέτοντας μέλι με εκχύλισμα ανανά – το οποίο θα αποτελέσει το συστατικό που θα τα δέσει όλα μαζί.
‘Πάντοτε μου αρέσει να ετοιμάζω τα κοκτέιλ επιλέγοντας απο τα διάφορα συστατικά που περιέχει το πιάτο! Αν μαγειρεύεις ένα γεύμα που απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία ή ένα τεχνικά απαιτητικό Γαλλικό πιάτο, τότε θα μπορούσες να ετοιμάσεις κάτι διαφορετικό όπως ένα κονιάκ με ένα Γαλλικό απεριτίφ’.
Με το να εκχυλίζεις κοκτέιλ με μπαχαρικά και συστατικά απο το γεύμα, θα βοηθήσεις τους καλεσμένους σου να συσχετίσουν τις γεύσεις μεταξύ του ποτού και του φαγητού. ”Παρ’ όλο που γνωρίζουν όλοι πως τα τάκος ταιριάζουν με τη τεκίλα, μπορείς να κάνεις τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνοντας ψητά jalapenos ή μέλι με μπαχαρικά.”
Ο Ivan συνιστά τη χρήση γεύσεων όπως το μέλι, τη κανέλα και το γαρύφαλλο, ειδικά κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ο συνδυασμός καπνιστού χοιρινού με μέλι, πουρέ πατάτας και ζωμό – μαζί με ένα ουίσκι εμποτισμένο με μπαχαρικά, θα δέσει όλα τα στοιχεία του γεύματος μαζί ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξει κάθε γεύση ξεχωριστά.
Αν το να δημιουργήσεις το δικό σου κοκτέιλ εξ’ ολοκλήρου απο την αρχή σου φαίνεται ένα δύσκολο εγχείρημα, τότε ο Ιvan προτείνει να επιλέξεις ένα κλασσικό κοκτέιλ όπως το Μανχαταν και να προσθέσεις τη δική σου πινελιά – όπως μπίτερ κανέλλας ή κερασάκια εμποτισμένα με μπράντι.
Το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι πάντοτε το κυρίως γεύμα διότι το επιδόρπιο είναι συνήθως πολύ εύκολο να το συνδυάσεις. Όταν όμως προετοιμάζεις ένα αλμυρό πιάτο, είναι πρόκληση να ενώσεις τις διάφορες γεύσεις.
Η νούμερο ένα συμβουλή του Ivan; Σκέψου πώς ετοιμάστηκε το πιάτο και τι υλικά χρησιμοποίησες. Ο ίδιος ακολουθεί αυτή την τεχνική για να ‘δέσει’ τα ποτά με τα διαφορετικά πιάτα, κάτι που όπως υποστηρίζει, θα φέρει τους καλεσμένους σου σε επαφή με γεύσεις που δεν είχαν σκεφτεί να συνδυάσουν.
Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά