Big news: τα λαχανικά δεν είναι μόνο σαλάτα! Οι παγκόσμιες συστάσεις μιλάνε για 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, και ενώ κάπως θα το βολέψουμε το φρουτάκι, οι δικαιολογίες για τα λαχανικά είναι άπειρες (βλ. δεν μπορώ να κουβαλάω μαζί μου πολλά ταπεράκια, αν βάλω λάδι θα έχει γίνει χάλια μέχρι να τα καταναλώσω κλπ). Πώς μπορούμε να αυξήσουμε λοιπόν, τα λαχανικά;
- λαχανικά στο πρωινό: δεν το έχουμε συνηθίσει, αλλά για παράδειγμα λίγα μανιτάρια και πιπεριές μέσα στην ομελέτα ή ντομάτα και μαρούλι μέσα στο τοστ μπορούν να αλλάξουν λίγο τη ρουτινούλα μας και να μας γεμίσουν φυτικές ίνες που βοηθούν στον κορεσμό. Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε μια αραβική πίτα στην οποία να τρίψουμε αγγούρι, καρότο, λάχανο και iceberg.
- μέσα σε smoothies ή σε χυμούς: τα πράσινα λαχανικά κρύβονται πολύ εύκολα παρουσία φρούτων. Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε baby σπανάκι ή kale και χορτάσουμε βιταμίνες. Ακόμη, οι χυμοί καρότου και παντζαριού έχουν πολύ γλυκιά γεύση και συνδυάζονται με μήλο, πορτοκάλι και κανέλα-τζίντζερ.
- σε μορφή σούπας: οι συνδυασμοί είναι πάρα πολύ και ιδιαιτέρως γευστικοί. Αν μάλιστα δεν προσθέσουμε ούτε πατάτα ούτε ελαιόλαδο, έχουμε ένα πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά (μαζί, πριν, μετά ή ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα) με ελάχιστη θερμιδική αξία! Είναι το πιάτο μπαλαντέρ της δίαιτας, που φουσκώνει χωρίς να παχαίνει.
- μέσα σε άλλα φαγητά: για παράδειγμα μέσα στη σάλτσα από τα μακαρόνια ή μέσα στα μπιφτέκια. Όποιος δεν τρελαίνεται στην ιδέα των λαχανικών μπορεί να τα εξαφανίσει μέσα σε φαγητά πολτοποιώντας τα μέσα στη σάλτσα ή οπουδήποτε υπάρχει κιμάς. Ακόμα και μέσα στα όσπρια μπορούν να καμουφλαριστούν με εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα.
- σαν σνακ: τα γνωστά στικάκια λαχανικών. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με κάποιο ντιπ γιαουρτιού και να ξεγελάσουμε την πείνα μας. Μεταφέρονται εύκολα και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα τσιμπολογήματα όπως κριτσίνια, κρακεράκια κλπ. Μαρτυρίες λένε πως είναι σωτήρια και στη διακοπή του καπνίσματος.
- noodles λαχανικών: με το spiralizer μπορούμε να φτιάξουμε μακαρόνια ή noodles από λαχανικά (με ελάχιστες θερμίδες). Συνήθως προτείνονται τα κολοκυθάκια και η κολοκύθα, αλλά υπάρχουν και άλλες συνταγές που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο. Το θέμα εδώ δεν είναι μόνο ότι κερδίζουμε σε λαχανικά, αλλά ότι δεν καταναλώνουμε τους άτιμους υδατάνθρακες (μακαρόνια-ρυζομακάρονα) που είναι υπεύθυνοι για αρκετά από τα κιλά μας…
- σαν τορτίγια: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο φύλλο μαρούλι ή λάχανο και να τυλίξουμε το τυρί και το αλλαντικό της προτίμησής μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια τορτίγια έχει περίπου 180 θερμίδες και ένα ολόκληρο μαρούλι 17!